Себастијан Коу: Атлетско СП у Београду имало је све

БЕОГРАД: Председник Светске атлетике Себастијан Коу рекао је да је Светско дворанско првенство у Београду имало све.
s
Фото: Youtube Printscreen

Током три дана у Београду од 18. до 20. марта, такмичило се 129 екипа, а у финале су се пласирали спортисти из 59 земаља.

"Светско дворанско првенство у Београду имало је све - три светска рекорда, незаборавну победу на домаћем терену, емотивну златну медаљу за Украјину која је оличење изузетног духа украјинског тима, бриљантна ривалстава, блиске трке и наступе атлетичара из 59 различитих земаља у финалу, поново доказујући да је атлетика најглобалнији од свих спортова", рекао је Коу, а пренео Српски атлетски савез.

Три светска рекорда последњег дана такмичења, у комбинацији са рекордним бројем земаља које су се квалификовале за финале, обезбедиле су да се Светско атлетско првенство у дворани Београд заврши на врхунцу.

Укупно 31 земља освојила је медаље, од којих је 20 освојило злато, укључујући и нацију домаћина.

Ово је први догађај светске атлетике са гледаоцима од почетка пандемије 2020. године, а више од 20.000 гледалаца присуствовало је током три дана, упркос смањеном капацитету арене.

"Навијачи у Београду су били гласни, страствени и великодушни, дочекивали су спортисте из целог света. Створили су изузетну атмосферу за наше спортисте, који су одговорили дајући све од себе и стварајући историју. Београд је био домаћин најуспешнијег и незаборавног шампионата. Хвала вам", поручио је Коу.

Први од светских рекорда дошао је у троскоку за жене, пошто је Јулимар Рохас додала своју легенду са сензационалних 15,74 метара.

Грант Холовеј из САД је обезбедио своје место у финалу трке на 60 метара са препонама за мушкарце у сјајном стилу, изједначивши сопствени светски рекорд од 7,29 секунди.

Светски рекорд у скоку с мотком поставио је сведски олимпијски шампион Арманд Дуплантис, који је прескочио 6,20 метара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести