Седам српских адута за јуниорско Европско првенство у веслању

Европско јуниорско првенство у веслању одржаће се наредног викенда (26. и 27. маја 2018) у француском градићу Гравелину.
Regatna staza u Gravelinu Foto FISA
Фото: FISA

На овом такмичењу ће се осим за одличја борити и за последње карте у скифу и двојцу за Олимпијске игре младих у Буенос Аиресу 165 посада из 34 земље. Боје Србије на овом шампионату браниће седморица репрезентативаца који ће веслати у три чамца. У скифу ће наступити Марко Торбица, у двојцу Марко Продановић и Тодор Станковић, а у четверцу Марко Ђурановић, Коста Петковић, Павле Лијескић и Вељко Матић.

У скифу ће се огледати 25 чамаца, а три најбоље посаде ће обезбедити “визу” за Игре младих, не рачунајући Швајцарску и Белорусију које су се већ пласирале за такмичење у Аргентини. Пре одлазак за Француску тренер српског скифисте Александар Смиљанић кратко је прокоментарисао.

„Само учешће на Европском првенству за јуниоре за Торбицу представља огроман успех тим пре што се ради о веслачу са свега две године стажа у овом спорту. Управо због тога илузорно је у овом тренутку причати о неким његовим крајњим дометима. У сваком случају у Гравелин одлази максимално спреман, а на лицу места ћемо видети за који пласман је то довољно. Све у свему ако би којим случајем успео да обезбеди пласман на Олимпијске игре младих то био подвиг“, казао је Смиљанић.

Са својим тренером Владимиром Мојићем двојац Продановић, Станковић завршне припреме имао је у Француској, где је у предграђу Париза тренирао последњих 10-так дана. У двојцу је пријављено 14 посада. Само најбољи чамац обезбедиће место за Игре младих у Буенос Аиресу. У комбинацију за “визу” за Аргенитну неће ући Хрватска и Румунија које већ имају обезбеђен пласман за то такмичење.

„Момци су добро радили у Француској и спремно дочекују старт шампионата. Трудили смо се да у завршним припремама пре свега избегнемо повреде, одржимо ниво који смо имали у Београду и да додатно порадимо на неким техничким детаљима“, истакао је Мојић и додао:

„Трудимо се да не будемо превише самоуверени иако се надамо да имамо квалитет за финале. Битно је да такмичење отворимо на најбољи начин и да покушамо да се већ из квалификација пласирамо у полуфинале. У сваком случају јаснију слику о нашим реалним дометима имаћемо после прве трке. Конкуренција ће бити на изузетном нивоу. Поред светских првака, браће Лончарића из Хрватске, сјајне посаде имају и Румуни, Италијани, Белоруси...“

Четверац Марко Ђурановић, Коста Петковић, Павле Лијескић, Вељко Матић веслаће у конкуренцији још 14 посада. Завршне припреме наш чамац одрадио је на Сребрном језеру под диригентском палицом тренера Александра Ивковића.

„Четверац је релативно нова и млада посада јер у овом саставу тренира мање од месец дана, а чине је и двојца млађих јуниора. Момци су одлично радили на тренинзима и спремно дочекују почетак шампионата. Уколико успеју да извеслају оно што су показивали на тренинзима имаће шансу да се нађу у финалу, а после би све било могуће. Пријављен је велики број четвераца, а мислим да по квалитету нико посебно не одскаче. Ипак, учестоваће земље са традиционално јаким саставима у овој конкуренцији као што су Грчка, Румунија, Италија... Међутим, сви ће, попут нас, имати у екипама и млађе јуниоре који се први пут налазе на великој сцени“, рекао је Ивковић.

Жреб квалификационих група на Европском првенству за јуниоре биће одржан у петак од 17 часова. Дан касније, од 9,55 ч, почињу квалификације. Истог дана у поподневним часовима на програму ће бити трке репесажа. У недељу, 27. маја, веслају се полуфинала и финала.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести