Славко Обадов: Нови Сад ће добити олимпијски парк

По узору на многе градове и Нови Сад, који је изнедрио многобројне врхунске спортисте и освајаче европских, светских и олимпијских одличја, могао би да добије олимпијски парк, с олимпијском чесмом.
2
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, с обзиром на то да је Нацрт генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године на јавној расправи, Асоцијација спортских ветерана је предложила да се на простору омеђеном Стражиловском улицом, Булеваром Цара Лазара, до улице Сутјеска и пролазом од ње (од улаза у СПЦ „Војводина“), поред гараже Спенса и Факултета за спорт и физичко васпитање, до Стражиловске, успостави Олимпијски парк.

- Било би ми драго да Олимпијски парк буде управо ту где је и Факултет за спорт и физичко васпитање, који сам завршио, где сам магистрирао, докторирао и предавао - рекао је професор др Славко Обадов, прослављени yудиста, председник Скупштине Асоцијације и један од иницијатора ове лепе идеје. - Управо ту је мој колега Зоран Милошевић реализовао идеју поставке бисте Момчила Тапавице, новосадског гимназијалца и спортисте, првог Србина учесника олимпијских игара у Атини 1896. године и освајача прве олимпијске медаље.

Предлог да се на овом простору успостави Олимпијски парк потекао је с Оснивачке скупштине Асоцијације спортских ветерана Новог Сада, који су својим потписима подржале спортске легенде, освајачи олимпијских, светских и европских медаља, еминентни спортски стручњаци, радници и новинари.

- Поред споменика Тапавици, предлажено је и подизање олимпијске чесме, на којој би се поставиле спомен-плоче освајача олимпијских медаља, с основним подацима, што је пракса и у свету. Не морамо далеко да идемо, јер је Олимпијска чесма постављена у Суботици и на њој су плоче освајача олимпијских одличја из овог града. Нови Сад има много више трофејних асова и заслужује једну Олимпијску чесму, која би била постављена на крају Стражиловске улице. Она би требало да изрази захвалност грађана Новог Сада олимпијцима, освајачима медаља на Олимпијским и Параолимпијским играма.

На до сада одржаним олимпијским играма, учествовао је укупно 121  спортиста из Новог Сада и заједно су освојили 61 олимпијску медаљу (22 златне, 10 сребрних, 29 бронзаних).

- Цео простор би се детаљним планом посебно испланирао и уредио по предлозима спортских ветерана и плановима урбаниста. За сарадњу, Управни одбор Асоцијације оформио је посебну комисију, састављену од освајача олимпијских медаља. С идејом смо упознали и градоначелника Милоша Вучевића и он ју је подржао. Спремни смо на максималну сарадњу, како би се дошло до Олимписког парка, као симбола спорта, заштите животне средине и подршке младима, јер би се парк налазио у склопу Новосадског универзитета. Туда свакодневно пролази велики број студената, професора, грађана и туриста и то би било једно од чворишта града, својеврсна туристичка атракција Новог Сада, европског града младих и културе. С обзиром на то да се налази у торуглу Факултета за спорт и физичко васпитање, СПЦ „Војводина“ и Кампуса Новосадског Универзитета, било би то веома битно.

Славко Обадов изнео је још неколико лепих идеја које би могле да спортски оплемене Нови Сад.

- Поред Олимпијског парка и Олимпијске чесме, Нови Сад би требало да има и Музеј спорта. Своје медаље сам оставио на Факултету за спорт и физичко васпитање, како би студенти могли да их виде. Оне би могле да буду изложене у будућем музеју, као и одличја других врхунских спортиста. Тако би људи могли да виде који су то све спортисти из овог града бележили врхунске резултате и на којим такмичењима су освајали одличја. Овај град је улагао у мене и на овај начин најбоље могу да му се одужим. Жеља ми је и да Нови Сад постане центар војвођанског yудо спорта, јер новосадски yудисти су постизали врхунске резултате, како појединачно, тако и екипно. Имамо сагласност Светске yудо федерације да, уколико будемо обезбедили место и све што је потребно за изградњу, добијемо центар за регион Војводине, као што је већ урађен за Србију, на Кошутњаку. Имамо неке назнаке да би то могло да буде крај атлетске дворане, која би ускоро требало да почне да се гради. Ту би се yудисти и клубови често састајали током године, што би било веома значајно за наш спорт – закључио је др Славко Обадов.

Текст и фото: Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести