Соколско друштво Војводина преко интернета држи тренинге

Свако се за време ванредног стања за тренинге сназали како зна и уме, да не кажемо помоћу штапа и канапа, и никоме није лако.
Инстаграм Соколско друштво Војводина
Фото: Инстаграм Соколско друштво Војводина

Спортисти су навикли да су свакодневно и по више сати активни и процес изолације потпуно је супротна слика њихових уобичајених рутина и навика. Као и сви остали колективи и новосадско Соколско друштво Војводина је своје гимнастичке делатности у просторијама клуба распустило, али то не значи да су и тренинзи прекинути. Напротив, они се одржавају свакодневно, преко интернета.

На Инстаграм профилу СД Војводина Љубица Инић и Стефан Павловић од 18 часова уживо држе тренинге, који су доступни свакоме, не само њиховим члановима.

– Почели смо са овим радом преко интернета прошлог четвртка, а пре тога смо, када је уведено ванредно стање, разговарали са нашим гимнастичарима да видимо да ли би им то било занимљиво и да ли би радили код куће са нама, чисто да не испадну из форме. Сви су били одушевљени идејом и сваки дан је све више оних који нас прате и вежбају са нама. Нису више само чланови активни, него су се и други људи придружили, без обзира на то да ли су спортисти или не – испричала је Љубица Инић.


Код куће само статичке вежбе

Владимир Дракулић, тренер у СД Војводина, чији је ученик и Влада Раковић, један од најуспешнијих гимнастичара у Србији, прокоментарисао је како се спортисти тренутно сналазе.

– Сви су добили задатке које треба да одрађују код куће и то је за сада једино што можемо да радимо. Чак и неко трчање њима не прави велику разлику, јер су справе најпотребније. Свако у кућним условима ради статичке вежбе снаге и разгибавање, само то. Не знамо колико дуго ће ово трајати, али нама је сваки дан значајан – рекао је Дракулић.


Као и за већину који су се нашли у овој непредвиђеној ситуацији и карантину и тренинзи преко интернета су за овај двојац нешто сасвим ново.

– Идемо полако из дана у дан, смишљамо нове вежбе и унапређујемо часове. Трудимо се да сваки тренинг буде занимљив и другачији, па да се и више људи заинтересује. Заједно се укључимо уживо и у 18 часова почнемо, екран је подељен, са једне стране је колега Стефан, који ради из Новог Сада, а с друге сам ја, која сам у Суботици – објашњава Инић.

Стефан и Љубица праве недељни план рада за тренинге који трају између 30 и 45 минута.

– Тако смо конципирали вежбање да не одузима пуно времена, иако га сада сви имамо и на претек. Увек покажемо и лакшу и тежу верзију вежбе, па да свако без обзира на годиште може да је одради. Ускладили смо их тако да могу да се раде у кућним условима и углавном су то вежбе снаге и кондиције. За сада радимо без икаквих реквизита, осим што некада користимо столицу или ивицу кревета. Можда ћемо убацити неке вежбице за руке које ће се радити са теговима, или са малим пластичним флашицама напуњеним водом. Правимо план на недељном нивоу, па је некад акценат више на кардио вежбама, на снази или на једној мишићној групи – истиче Љубица.


Прилагођено свим годиштима

Све је почело са члановима СД Војводина, вест о тренинзима брзо се проширила па су сада активни и други људи.

– Вежбе су прилагођене кућним условима и свим годиштима. Увек имамо лакшу и тежу верзију вежбе, тако да могу да је ураде и они млађи и они старији. Пријатељица моје маме, која је између 50 и 60 година, такође нам  се придружила. Људи су почели породично да вежбају и имамо доста позитивних коментара и задовољних учесника – рекла је Љубица Инић.


Ова Стефанова и Љубичина гимнастичарска „веза на даљину“ одлично функционише о чему сведоче и бројни позитивни коментари оних који вежбају.

– Јављају нам се људи, сви су задовољни, похвале стижу са свих страна. Ово је и начин да сви бар на кратко скренемо мисли од ове ситуације и то чинимо на здрав начин. Одлучили смо да радимо буквално сваки дан, укључујући и викенд. Оно што је најбитније јесте да су тренинзи бесплатни и свако може да нам се придружи и вежба са нама – поручила је Љубица Инић.

Кристина  Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести