Соколско друштво Војводина у години вредног јубилеја

Соколство опстаје на овим нашим просторима већ три века, од Кнежевине Србије до данашње Републике Србије.
с
Фото: Ф. Бакић

Појава соколства у Србији (1882) везује се за одлуку београдских гимнастичара да уместо немачког „турнерског“ система уведу чешки „соколски“ систем вежбања. Соколство као идеологија и као друштвени покрет је настало половином 19. века на територији Аустроугарског царства. Желећи да пруже отпор германизацији, чешки интелектуалци са Мирославом Тиршом на челу основали су 1862. године „Гимназијско друштво прашко“, из кога је израстао соколски покрет.

Соколски савез Србије данас има више од 20 друштава из разних градова Србије са више од 4.000 редовних чланова. Ове године обележава значајан јубилеј – „140 година од оснивања соколског покрета у Србији“. У склопу прославе одржан је и стручни скуп под називом „Соколи кроз три века“, а у суботу и свечана академија у Народном позоришту у Београду. Једно од најстаријих соколских друштава на овим просторима, а свакако у АП Војводини, је СД Војводина из Новог Сада.

– На овом поднебљу прво Соколско друштво основао је Лаза Костић 1904. године у Сремским Карловцима. У Новом Саду је било покушаја 1892, али није добијено овлашћење тадашњих власти, па се морало чекати до 1905. године када је настало наше друштво и тренутно је најстарије на територији Покрајине. Велика ми је част била то да, међу многобројним професорима, на стручном скупу говорим о савременом соколском друштву и о његовом функционисању кроз историју дугу више од једног века. Иначе, наше друштво је најтрофејније и најмасовније у Србији – казао је председник СД Војводина Мирослав Ковачев.

Пред СД Војводина је изузетно богат такмичарски период.

Фото: Ф. Бакић

– Надам се да ће се на Апсолутном првенству наши гимнастичари истаћи, а број такмичара пријављених за Меморијал је превазишао сва очекивања. Имаћемо више од 300 вежбача из више од 20 земаља из целог света, а турнир ће се традиционално одржати у ОШ „Јожеф Атила”. Ово је једно од највећих такмичења у Европи и једино за млађе узрасте. На крају године организоваћемо и традиционалну новогодишњу приредбу, очекујемо да буде најмасовнија до сада, пошто имамо око 800 чланова, који активно вежбају у Друштву.

Поред добрих резултата на домаћој сцени, Друштво је ове године имало успехе и на међународним такмичењима.

Фото: Ф. Бакић


Улагања у Соколски дом

Чланови СД Војводина живе и раде у Соколском дому, који је изграђен 1936. године. Они се труде да своју кућу одржавају што боље, па у то улажу и много новца.

– Ове године уложили смо у побољшање енергетске ефикасности објекта. У сарадњи са Заводом за очување споменика града Новог Сада урађено је степениште централног дела Дома, где смо прилаз прилагодили и особама са инвалидитетом. Радове у другом делу дворишта наставићемо онда када будемо пронашли новац, а прилагодићемо га особама са инвалидитетом. То нам је важно пошто у Дому ради и Соколски културни центар, који је, поред многобројних културних дешавања, изнедрио и представу „На крилима маште” у којој су учествовала деца са церебралном парализом – казао је Ковачев.


– Наш вежбач Иван Дејановић успео је да на сва четири светска купа на којима је учествовао уђе у финале на вратилу. Два пута је био четврти, када му је медаља измакла за 0,1 десетинку. На крају сезоне заузео је треће место на светској ранг–листи за вратило. То је огроман успех и за Соколско друштво Војводина и за српску спортску гимнастику уопште.

Фото: Ф. Бакић

У Друштву велику пажњу посвећују и стручном раду. Поред већ прекаљених и искусних тренера ангажован је и руски тренер, како би унапредили рад.

– Уз помоћ Управе за спорт и омладину и члана Градског већа за спорт и омладину Огњена Цвјетићанина успели смо да по посебном програму ангажујемо Анастасију Кузњецову Ивковић, тренера у женској спортској гимнастици. Она је била екипни светски шампион и два пута европски првак с Русијом. Велика нам је част то што смо успели да је ангажујемо. Она је пренела искуства из московског Динама и резултати њеног рада су већ видљиви – нагласио је Ковачев.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести