Србија остаје центар Балканске бициклистичке уније

БЕОГРАД: Канцеларија Балканске бициклистичке уније (БЦУ) остаје у Србији, у Београду, упркос томе што су поједине чланице имале другачије предлоге, одлучено је на Конгресу ове организације.
b
Фото: Tanjug (Dušan Repija)

Како се наводи у саопштењу, пресудну улогу у томе да Београд остане центар имао је први човек ове организације Владимир Куваља, који је аргументима, минулим радом, те подршком водећих људи европског и светског бициклизма, укључујући и председника Европске бициклистичке уније (УЕЦ) Енрика Делаказе, успео да "одбије" нападе дела чланова.

Делаказа је нахвалио његов рад, као и ангажман људи из Бициклистичког савеза Србије, те подвукао да је Србија центар балканског бициклизма.

Знали смо да ће бити покушаја нам одузму поједине ингеренције, али једноставно нису успели. Одавно имамо отворена врата УЕЦ-а, сјајну сарадњу која се огледа у добијању организације разних такмичења, те традиционалних трка „Београд - Бањалука“ и Трке кроз Србију. Ово је још једна потврда да је Србија регионални лидер у овом спорту и да ћемо у скорој будућности направити додатни искорак, рекао је Куваља.

Како се наводи, за тако нешто, ипак, потребна је и помоћ институција, а обичај је да земља у којој је седиште БЦУ у најмању руку сноси трошкове рада канцеларије током мандата.

Није то много новца у односу на оно шта добијамо. Осим организације такмичења и конгреса, имамо могућност да организујемо кампове. Са наведеним тркама већ смо лидери у региону, али сам сигуран да би са додатном подршком направили много више. Искрено верујем и надам се да ће бити слуха за тако нешто, нагласио је Куваља.

Задовољан је и први човек Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић, који је подвукао да је Куваља доказани организатор великих трка и Светског првенства у аматерском бициклизму које је одржано прошле године у Источном сарајеву, те да својом енергијом и конекцијама може много да допринесе регионалном развоју бициклизма.

Објективно гледајући дошао је на место председника у тешком тренутку, у јеку пандемије вируса корона који је све нас значајно успорио. Постојала је иницијатива да све или бар већина чланица направе по једно такмичење годишње, али то није било могуће у претходном периоду због великих ограничења и потенцијално слабе масовности догађаја. Владимир има много знања и енергије, увек жели више и боље и на њему је да ову позицију искористи што је најбоље могуће како би наш бициклизам направио додатни искорак. Предуслов је наравно да добије подршку, рекао је Павловић.

Куваља је и директор трке „Београд - Бањалука“, чије ће 16. издање почети 14. априла и имаће највероватније четири етапе.

Аплицирало је чак 39 екипа, а ми нажалост можемо да примимо само 25. Некима ћемо морати да се захвалимо, али је и ово доказ да радимо одличчан посао и да смо у свету препознати као добри домаћини. У наредних неколико дана знаће се и коначна рута, а оно што могу да кажем јесте да ће свечано отварање трке као и претходних година бити у Београду, те да ће око 175 бициклиста стићи на циљ у Бањалуку 17. априла, нагласио је Куваља.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести