Србија трећа у Европској лиги младих у стрељаштву

Кадетска репрезентација Србије у стрељаштву освојила је бронзану медаљу у Европској лиги младих ваздушном пушком.
Srbija na postolju
Фото: С. Пејовић

У мечу за треће место на финалном турниру у Осијеку, наша селекција је победила једног од фаворита, селекцију Француске, резултатом 64:56. Мађарска је у финалу убедљиво надмашила Шведску са 71:49.

Ово је друга медаља за Србију у такмичењу које окупља младе стрелце од 14 до 18 година из свих крајева Европе. У првој Европској лиги, 2009. године, Србија је ваздушном пушком освојиа злато.

У појединачним дуелима меча за бронзу, постигнути су следећи резултати: Марија Малић – Марин Жеано 21:19, Марија Коларевић – Џејд Броде 19:21, Ђорђе Савић – Николас Момпах 24:16. Сем троје стрелаца који су учествовали у сусрету за медаљу, Србију су у Осијеку представљали и Марија Завишић, односно Вељко Илић.

„Французи, за које је гађала и прошлогодишња шампионка Европе Џејд Броде, били су велики фаворити за пласман у финале. У прва два кола меча у групи  забележили су победе, али су у последњем изгубили од Италије, која је у прва два кола забележила поразе. Због тога су, уместо у меч за злато, отишли су у дуел за бронзу. Наша победа над фаворитом је мало изненађење и велики успех. Водили смо од почетка, али меч је био неизвестан до краја“, истакао је Срећко Пејовић, спортски директор Стрељачког савеза Србије.

Селекција Србије је пут до одличја почела освајањем другог места на квалификационом турниру Региона Исток у Новом Саду. У првом колу у групи на финалном такмичењу у Осијеку, изненадила је Мађарску (16:8), која је ипак стигла до шампионске титуле. Потом је изгубила од Хрватске (10:14), а другу позицију у групи и меч за бронзу обезбедила је тријумфом над Аустријом (16:8).

Коначан пласман Европске лиге младих: 1. Мађарска, 2. Шведска, 3. Србија, 4. Француска, 5.-6. Хрватска и Италија, 7.-8. Норвешка и Италија.

Злато у финалу Европске лиге младих пиштољем освојила је Италија, друга је била Пољска, а трећа позиција припала је тиму Француске. Српска селекција није се пласирала на завршно такмичење.

С. Р.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести