Србија вицешампион Европе у гађању ваздушном пушком

Мушка репрезентација Србије ваздушном пушком освојила је сребрну медаљу у екипном такмичењу на Европском првенству у Осијеку.
е
Фото: Танјуг - Стрељачки савез Србије

Екипа наше земље, у саставу Милутин Стефановић, Миленко Себић и Лазар Ковачевић, у полуфиналу је, после великог преокрета, савладала селекцију Мађарске, а у финалу је изгубила од Русије.

У полуфиналу, Мађарска је била боља у прве три серије и повела са убедљивих 6:0 (бољи тим после сваке серије добија два бода). Србија је, међутим, изједначила на 6:6, али је потом уследио нови низ Мађара, фаворита у овом мечу. Повели су са 12:6 и дошли надомак финала, јер у полуфиналу побеђује тим који први сакупи 13 поена. Србија је имала снаге за нови, овог пута и потпуни преокрет: наши стрелци су надмашили изузетно јак мађарски тим (Шиди, Пени, Шомођи) у четири узастопне серије и остварили победу од 14:12.


Одржан трофејни континуитет

Србија је првенство завр-шила са две сребрне медаље (Дамир Микец, пиштољ сениори и мушка сениорска екипа пушком) и једном бронзом (микс пиштољ Зорана Аруновић/Дамир Микец). Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србије, овако је оценио резултате:

„Најважније је то да смо одржали континуитет освајања одличја и кући се враћамо са три медаље. Још неколико наших репрезентативаца је имало шансе да дође до победничког постоља, нажалост нису успели у томе. На крају, учешћем српских стрелаца у Осијеку можемо да будемо сасвим задовољни. Сада се окрећемо наставку сезоне у коме нас очекује велики број такмичења на којима ће се делити квоте за Олимпијске игре у Токију – три Светска купа, Европске игре и Европско првенство малокалибарским оружјем. Наши стрелци су посвећени раду, имају добре услове и очекујем да ће се до краја сезоне неколико њих изборити олимпијске визе.“


У почетку финала, Србија и Русија су водиле изједначену борбу. У скоро свакој серији минималне разлике су одлучивале о томе коме ће припасти два бода. У завршници је репрезентација Русија, коју је предводио европски појединачни и шампион Старог континента у миксу Владимир Маслењиков (у тиму су гађали и Дријагин и Панченко) успела да се одвоји. Руси су славили  резултатом 17:5 (финални меч се завршава када нека од екипа скупи 16 поена).

Подсетимо, у квалификацијама Србија је заузела шесто место. Прошле године, наша селекција је у екипном такмичењу пушком била четврта, а 2017. године освојила је бронзу, па је овај резултат из Осијека један од највећих успеха ншег тима у последњих 10 година. Мушки тим пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић и Душко Петров) у квалификацијама је био четврти. У петак, у четвртфиналу, убедљиво је савладао Словачку, а ривал у полуфиналу била му је Украјина.  Украјинци су се „одлепили“ средином меча и повели са 11:7. Наш  је успео да изједначи на 11:11, али у 12. серији Украјина је била боља и прошла у финале тријумфом од 13:11. У мечу за бронзу од наше екипе, вицешампиона Европе из Ђера 2018, успешнија је била Русија – 16:6.       

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести