Србији осам златних медаља на Великој награди Новог Сада

НОВИ САД: Српски стрелци су на Великој награди Новог Сада, која је окупила такмичаре из 15 земаља, освојили осам златних медаља: Душко Петров (ваздушни и МК пиштољ, мушкарци), Лазар Ковачевић (ваздушна и МК пушка тростав јуниори), Ивана Анђушић Максимовић (ваздушна пушка жене), Милица Бабић (ваздушна пушка јуниорке), Дејан Пешић (тростав мушкарци), Леа Алексић (ваздушни пиштољ, јуниорке).
Dusko Petrov (2
Фото: Душко Петров, фото: Стрељачки савез Србије

Последњег дана митинга наши такмичари су освојили четири медаље све три боје. Душко Петров је победио малокалибарским пиштољем слободног избора. Тијана Коларик је била друга у апсолутној женској конкуренцији у гађању малокалибарском пушком из лежећег става. У категорији јуниора истим оружјем Лазар Ковачевић је освојио сребро, а Димитрије Гашећа бронзу. Петров, стрелац „Алексе Дејовића“, је освојио друго златно одличје на овогодишњем митингу, јер је у четвртак најбољи био и ваздушним пиштољем.

У такмичењу МК пушком из лежећег става најсјајнија одличја су поделили гости из иностранства. Тијана Коларик (Панчево 1813) је до сребра у квалитетном надметању дама дошла са пола круга заостатка за Есмари Ван Реинен (Јужна Африка). Лазар Ковачевић (Јагодина 92) је освајањем јуниорског сребра дошао до свог трећег одличја у омладинској конкуренцији на турниру у Новом Саду, јер је претходно био најпрецизнији у гађању из ваздушне и из малокалибарске пушке из тростава. Димитрије Гаћеша (Младост) је за Ковачевићем заостао 0,7 кругова. Најуспешнија српска јуниорка МК пушком из лежећег става била је Татјана Бањац (СД Нови Сад 1790), на четвртом месту. У сениорском мушком финалу од наших такмичара гађао је Борислав Мазињанин, заузевши седмо место. На ватреној линији појавио се и некадашњи олимпијац Немања Миросављев, који се више од годину и по дана не бави активно стрељаштвом. Био је близу финала, заузевши девето место са 0,9 кругова заостатка за осмопласраним.

У суботу су злата Србији донели Дејан Пешић и Лазар Ковачевић. Пешић, члан Панчева 1813, је победио у апсолутној конкуренцији, а Лазар Ковачевић (Јагодина 92) у категорији јуниора из тростава 3 пута 40 метака. Срспски стрелци су освојили још четири медаље. Стеван Јовановић („Чика Мата“) је био други у апсолутној конкуренцији и трећи у јуниорској (у којој се пласман одређује на основу резултата у квалификацијама). У женском троставу (3 пута 20 метака) Милица Бабић (Победник) је освојила сребро, а Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790) бронзу у надметању јуниорки. У финалу мушког тростава Панчевац Дејан Пешић је доминирао од почетка и убедљиво победио испред Стевана Јовановића, који је „ухватио последњи воз“ за финале, јер је у квалификацијама био осми. Убедљиво најпрецизнији јуниор са 1.165 кругова био је Лазар Ковачевић. Он је остварио укупно трећи резултат квалификација, али у финалу је заузео шесто место. Ивана Анђушић Максимовић је била једина наша представница у финалу женског тростава. Стала је на корак до медаље, освојивши четврто место. Код јуниорки у изједначној борби за сребро Милица Бабић је надмашила Сању Вукашиновић.

У петак су завршена надметања ваздушним оружјем. Српски стрелци су освојили три златне, четири сребрне и једну бронзану медаљу. Најсјајнијим одличјима окитили су се Ивана Анђушић Максимовић (жене, апсолутна конкуренција), Лазар Ковачевић (јуниори) и Милица Бабић (јуниорке). У изузетно узбудљивом финалу такмичења дама Ивана Анђушић Максимовић (Нови Београд Ушће) и јуниорка Марија Малић (Јединство Стара Пазова) су погодиле по одличних 249,5 кругова, чиме су постале нове државне сурекордерке. О злату је одлучивало распуцавање, Ивана Анђушић Максимовић је била успешнија, окитила се најсјајнијим, а Марија Малић сребрним одличјем. Европски вицешампион ваздушном пушком Лазар Ковачевић (Јагодина 92) је био најбољи у конкуренцији омладинаца испред Стевана Јовановића („Чика Мата“). И прва два места у женској омладинској конкуренцији припала су нашим такмичаркама. Победила је Милица Бабић (Палилула) испред Марије Малић, која је тако дошла до два сребра. Исти учинак као Малићева остварио је и Стеван Јовановић. Био је најуспешнији Србин у мушком финалу пушком освојивши сребро. Бронза је припала Дејану Пешићу.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести