Српски гимнастичари остварили запажене резултате ове године

Српски гимнастичари имали су запажене резултате ове сезоне. Иван Дејановић, члан новосадског Соколског друштва Војводина, успео је да се три пута пласира у финале на вратилу у Светском челенy купу, а Петар Вефић је наступао у финалу Медитеранских игара у Орану у вишебоју и изборио пласман на Светско првенство у Ливерпулу, наступом на ЕП у Минхену.
Приватна архива/Иван Дејановић и Петар Вефић
Фото: Приватна архива/Иван Дејановић и Петар Вефић

Дејановић тренутно на ранг-листи за Светски челенy куп заузима друго место на вратилу с 38 бодова, што је одличан резултат. Други наш такмичар Душан Ђорђевић је тренутно 23. на прескоку са 7 бодова. У овом такмичењу наступају и Петар Вефић из Костолца и Петар Величковић.

Дејановић, Ђорђевић и Величковић ће наступити на још два светска купа почетком октобра и то у Сомбатхељу у Мађарској и Мерсину у Турској. Иначе, бодове за ранг-листу такмичари добијају у случају да остваре најмање 12. место на такмичењу на одабраној справи, а коначна рејтинг ће се добити након збрајања најбоља три резултата с одржаних такмичења у календарској години. Петар Вефић ће једини од српских гиманстичара наступити на Светском првенству крајем октобра.

- Ове године први пут су одржане квалификације за Светско првенство и ми смо ту били у губитку. Наиме, светски купови, где су се освајале квоте, одржавали су у Каиру, Дохи и Бакуу, а за нас су одласци на та такмичења били прескупи. Самим тим, наши спортсисти који вежбају једну или више справа, а не раде вишебој, нису имали могућност да се пласирају на Светско првенство – рекао је Владимир Дракулић, селектор за мушку спортску гимнастику и тренер у Соколском друштву Војводина.

Дејановић и Вефић су ове године наступали и на Медитеранским играма у Орану  и на Европском првенству у Минхену. У Орану је Вефић у вишебоју био 18. у финалу, а Дејановић није успео да се пласира у финале на вратилу. У Минхену је Вефић био 62. у вишебоју, а Дејановић 83. на вратилу.

- На претходна три светска купа Иван Дејановић је сва три пута ушао у финале на вратилу, једном је био четврти, а два пута осми. Вефић и Дејановић су наступили и на Медитернаским играма, као и на Европском првенству. Дејановић је имао пад са справе и није успео да се пласира у финале, док је Вефић ушао у финале вишебоја, одвежбао боље него у квалификацијама и завршио као 17. На ЕП Иван је покушао да направи тежу комбинацију вежбе на вратилу, како би ушао у финале, али је нажалост и ту имао један пад, па није успео да се пласира у финале. Вефић је наступио у Минхену у вишебоју, а главни циљ је био да се пласира на Светско првенство што је и успео. Све у свему, задовољан сам досадашњим наступима наших гимнастичара, нарочито Иваном, јер је остварио и више него што смо се надали – закључио је Дракулић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести