Српски параолимпијци стонотенисери вечерас путују за Токио: Навикли нас на медаље

Параолимијске игре у Токију почињу 24. августа, а пут главног града Јапана вечерас креће српска експедиција у стоном тенису, који ће први и изаћи на борилиште.
POI stonoteniseri paraolimpijci
Фото: Ј. Галић

Србију ће представљати пет такмичара: Борислава Перић Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа, Ана Првуловић и Горан Перлић, под будним оком селектора Златка Кеслера и тренера Лазара Куртеша.

- Последњих годину и по дана нисмо имали званично такмичење. Сналазили смо се како смо знали и умели. Ове године успели смо да одрадимо припреме у Словачкој, у Пољској у оквиру кога смо учествовали и на турниру. С обзиром на све околности и оно шта нам се дешава, чини ми се да нисмо у лошој форми. Међутим, проблем је тај што не знамо колико су друге репрезентације тренирали. - рекао је селектор Кеслер.


Митар Паликућа: Одрадили смо добре припреме

Пара репрезентативац Митар Паликућа истакао је да је задовољан у којој форми дочекује ПОИ у Токију.

- Добро смо се припремили, успели смо да одрадимо неколико кампова у иностранству са селекцијама Чешке и Пољске. На контролном турниру у Пољској остварили смо солидне резултате, тако да је то добра увертира пред Игре. Даћу све од себе и потрудићу се да потврдим квалитет, како ја тако и моји саборци - рекао је Паликућа.

На питање да прокоментарише колико на њега психички оставља трага мехур услови, рекао је да много утиче.

- Делује то на нас психолошки. Чули смо се са неким олимпијцима који су то прошли, упознати смо са свим и тако смо се припремили. Ипак, верујем да нећемо имати никакво бреме и да ће се то одразити на резултате. 


Србија је на претходним Параолимпијским играма у Рију остварила највећи успех у историји, освојила је четири медаље - злато и две бронзе појединачно, као и сребро екипно у женској конкуренцији.

- Према светској ранг листи, очекујем да бар једну медаљу донесемо. Ту пре свега мислим на екипну медаљу у женској конкуренцији. Има осам екипа, две су објективно слабије. Наше девојке су по рангу други носиоци. Реално је да уђемо у полуфинале, међу четири, где бисмо обезбедили бронзану медаљу, а после ће зависити на кога бисмо наишли, на Швеђанке или Кинескиње.


Ана Правуловић: Има позитивне треме

Ана Правуловић је дебитанткиња на ПОИ.

- Позитивне треме увек има и она је у неку руку моја звезда водиља. Велика ми је част и привилегија што ћу први пут бити део ПОИ и бранити боје своје земље. Очекивања су ми скромна, даћу све од себе да оправдам позив - рекла је Ана Правуловић.


Селектор се нада да би могли да дођу до бар једне појединачне медаље.

- Тешко је то унапред прогнозирати и предвидети. Имамо три играча који могу до медаље, одлучиће четвртфинале, мислим на Митра Паликућу и Наду Матић, као и најбоље рангирану Бориславу Перић Ранковић.

Кеслер није заборавио да се захвали онима који их максимално подржавају.

- Захвалио бих се Министарству, Граду, Покрајини и нашем једином спонзору Електротехники Јужна Бачка са Драгољубом Збиљићем на челу. Ми се увек прилагодимо средствима које добијемо. Сплетом околности тренирамо у СТК Академија, где имамо одличне услове са климом, а до сада смо то радили на Спенсу - истакао је Златко Кеслер.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести