Српски веслачи вратили се из Атине: Васић и Мачковић иду у Токио

Најбољи српски веслачи вратили су се са припремама у Атини после изборних трка за састав репрезентације која ће нас представљати на највећим такмичењима, укључујући ту и Олимпијске игре у Токију.
vasic i mackovic 03
Фото: Милош Васић и Мартин Мачковић, фото: ВСС

Србија за сада има једну олимпијску норму, у мушком двојцу без кормилара, али је могуће да се кроз одређена такмичења током сезоне број олимпијаца увећа.

У Атини су решене све недоумице око посаде која ће нас представљати у мушком двојцу без кормилара на ОИ - Милош Васић и Мартин Мачковић су тек после мајсторице били бољи од Виктора Пивача и Веселина Савића. Васић и Мачковић стазу су прешли за 6:27,52 минута, док су Пивач и Савић штоперицу зауставили на 6:29,86 минута.

- На Европском првенству (9-11. април) и Олимпијским играма у двојцу ће нас представљати Васић и  Мачковић. Пре ЕП у Италији на програму је Европска квалификациона олимпијска регата (5-7. април у Варезеу), на којој ће норму за ОИ покушати да изборе Александар Филиповић  и Јована Арсић у скифу - рекао је координатор сениорских селекција Александар Ивковић.


Стојић задовољан

Тренер двојца који је оверио визу за Токио, прослављени репрезентативац и вишеструки олимпијац Никола Стојић, био је задовољан чињеницом да је српско веслање има  више веслача који се равноправно такмиче за пласман на Олимпијске игре.

- Оба двојца су постигла одличне резултате у све три трке, била је веома мала разлика. Прве две нису биле тактички добро одређене - Васић и Мачковић су превише губили на 1.000 метара, па су морали да стижу Пивача и Савића. У првој трци су их стигли и престигли, али у другој су ривали направили превелику разлику и нису успели да их стигну. У трећој трци, променили смо тактику, нисмо им дозволи да избију много испред - јесу повели, али врло мало, до 1.000 метара, и тад је био план да се крене - Милош и Мартин су све одрадили како смо се договорили и резултат није изостао - рекао је Стојић.


Поред Пивача и Савића у двојцу, кандидати за посаде за ЕП биће и Филиповић, Александар и Ненад Беђик и Душан Славнић у скифу.

- Двојац је за сада једина дефинитивна посада. Циљ је и да кроз предстојеће квалификације покушамо да изборимо још неку норму за Токио. – казао је Ивковић.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести