Стонотенисерке СТК Нови Сад неће да играју у библиотеци

У стонотениској Суперлиги страсти не мирују.
 Sala u Novom Kneževcu  Foto: privatna arhiva
Фото: Сала у Новом Кнежевцу  Фото: приватна архива

Након што је Милан Станић поднео оставку на место руководиоца такмичења, јер није желео да испуни налоге Извршног одбора Стонотениског савеза Србије(СТСС), између осталог, зато што се тражило да се закаже утакмице у салама у Новом Кнежевцу и у Бачкој Тополи, које је он претходно суспендовао. Уместо њега  изабран је Драган Гитарић. Нови руководилац такмичења је по ступању на дужност заказао утакмице женске Суперлиге ТСЦ - Црвена звезда и Обилић - Нови Сад у спорним салама у Бачкој Тополи и у Новом Кнежевцу, са образложењем да његов претходник није сачинио записник о томе да ли сале у тим местима одговарају или неодговарају пропозицијама такмичења. СТК Нови Сад је упутио је приговор на одлуку.

„Како Пропозиције такмичења не допуштају одигравање мечева у салама које не испуњавају ни минималне услове за игру, СТК Нови Сад одбија да своје играчице изложи ризику наступа у условима који могу угрозити њихову безбедност. То се у Закону о спорту третира као “Предупређење ризика настанка штете за спортисте“, што је дужан да обезбеди организатор спортске приредбе (члан 157. Закона о спорту)”, стоји у саопштењу СТК Нови Сад.

У новосадском клубу тврде да сала на адреси Никола Тесла 7. у Новом Кнежевцу, где је Гитарић заказао меч 10. кола Суперлиге, нема ширину од минимум девет метара, односно да нема пет метара ширине борилишта и по два метра са обе стране од ринга који одваја борилиште од евентуалног гледалишта или других физичких препрека, што је јасно наведено у пропозицијама.

- Новоизабрани руководилац такмичења је у истом дану када је и изабран већ имао припремљен сценарио. За мање од 48 сати заказао је утакмицу у Новом Кнежевцу, уз навођење да услови за све учеснике морају бити равноправни и да нема податак да ли је извршено лиценцирање сала. Дакле, то значи да нови руководилац наслепо заказује мечеве. Према  његовом ставу,утакмице се могу играти и на улици – каже председник клуба Дан Фрациле и наставља: - Да је мало боље упућен, нови руководилац такмичења, уместо да слуша наређења из врха Савеза, знао би да је објекат на адреси Никола Тесла 7 у Новом Кнежевцу регистрован као објекат културе и да је то библиотека Бранислав Нушић. Сигуран сам да никад није боравио у том објекту у коме нема свлачионица и мокрог чвора за спортисте, потпуно је у руинираном стању, на крову су рупе, а питање је да ли има противпожарни елаборат и евакуациони излаз.

СТК Нови Сад верује да је одлука новог руководиова такмичења погрешна.

- Пошто сумњамо у спрегу између институција у стонотениском Савезу, како будемо исцрпели све правне лекове, тако ћемо покренути управни спор пред надлежним правосудним органима Републике Србије. Просто је невероватно да се у 21. веку у Србији непоштује Закон који је усвојила Влада Републике Србије и да ми клубови, који се при томе такмичимо и у европским куповима и представљамо нашу земљу, не можемо да учинимо ништа – завршио је Фрациле.

Иначе, ванредна Скупштина СТСС заказана је за 20. фебруар када ће се делегати изјашњавати о поверењу генералном секретару, а незванично сазнајемо да су регионални савези Војводине и Ниша затражили и оставку председника Савеза Александра Каракашевића, јер је у сукобу интереса, пошто је истовремено и правни заступник у СТСС и одборник у Скупштини Града Београда.  

С. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести