Страхиња Буквић: Надам се параолимпијској квоти

Саобраћајна несрећа, у којој је изгубио обе ноге, одредила је даљу спортску судбину Страхиње Буквића. До незгоде Страхиња је био активни фудбалер, а сада је кајакаш.
КСС
Фото: КСС/Страхиња Буквић

– Видео сам у медијима причу о тадашњем репрезентативцу у паракајаку Арсену Арсеновићу, с којим сам пожелео да се упознам. То се догодило путем друштвених мрежа и тада ми је Арсеновић предложио да дођем у Кајакашки клуб Војводина да ми покаже спорт који тренира. Пробао сам, допало ми се и сада се и ја бавим кајаком – објаснио је Страхиња.

Према његовим речима, оно што га је највише привукло кајаку јесте то што се већим делом сезоне тренира на води.

– Све ми се допада у том спорту, посебно то што је на води и на отвореном. Пријају ми и физички тешки тренинзи.

Страхиња се недавно такмичио на Светском купу у категорији КЛ3 и у  финалу на 200 метара заузео је шесто место, док је у финалу на 500 метара био четврти.

– Задовољан сам како сам извеслао обе трке. Наравно да увек може боље, али с обзиром на околности с виросом, на мањак такмичења и тренинга, немам разлога да будем незадовољан. Сигуран сам да ће доћи и бољи резултати.

Страхиња тренира заједно са осталим репрезентативцима.

– Кајак је веома захтеван спорт. Да би постигао неки резултат мораш у потпуности да се посветиш том спорту. Чињеница да тренирам са остатком наше репрезентације ми у томе доста помаже. Посебно што се у нашем тиму налази велики број искусних такмичара, прекаљених шампиона. Њихови савети ми много значе.

Припреме за предстојећу сезону су увелико почеле, а шансу да обезбеди место на Паралимпијским играма наредне године ће имати на Светском купу у Сегедину средином маја 2021, а потом га очекују наступи на првенствима Европе и света.

– Главни циљ за следећу сезоне јесте да се квалификујем за Паралимпијске игре у Токију. Разговарао сам са  репрезентативцима који су већ учествовали на Олимпијским играма и према ономе што су ми рекли то је дивно искуство. Надам се да ћу отићи  у Токио и да ћу и ја доживети ту атмосферу – казао је Страхиња Буквић.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести