Стрелци „Чика Мате“ најуспешнији на финалу Купа Србије у Новом Саду

У Новом Саду је одржано финале Купа Србије у гађању малокалибарским оружјем.
MK leyeci seniori Foto Nikola Maric
Фото: Никола Марић

Првог дана најсјајнија одличја освојили су такмичари из три клуба: „Чика Мате“, Новог Београда Ушће и Полицајца. У апсолутној конкуренцији тријумфовали су Драгана Тодоровић (Нови Београд Ушће, МК пушка лежећи), Дамир Микец (Полицајац, пиштољ слободног избора) и искусни Стеван Плетикосић („Чика Мата“, МК пушка тростав), а у омладинској категорији Стеван Јовановић („Чика Мата“, тростав) и Ана Акифовић (Нови Београд Ушће, МК пушка лежећи).

Дамир Микец је наставио доминацију у такмичењима МК пиштољем слободног избора на домаћој сцени ове сезоне. Он је једини сениор који је ове године победио у сва три кола Купа, а до победе у финалу дошао је у врло узбудљивој и неизвесној борби. У квалификацијама је убедљиво најпрецизнији био Димитрије Гргић из Академца (569 кругова). Гргић, бранилац титуле, је и већим делом финала био у вођству, али Микец га је сустигао у завршници. Обојица су завршили са идентичним резултатом – 230,9 кругова, па је о злату одлучивало распуцавање, у коме је Микец био бољи (10,7, према 9,8). Распуцавање је донело расплет и у борби за бронзу. После 20. серије, када испада четвртопласирани, на трећем месту изједначени су били Василије Гроза (Полицајац) и Душко Петров („Алекса Дејовић“). Гроза је у додатном хицу надмашио ривала и задржао треће место, на коме је остао до краја са 203,3 круга, а Петров је на крају имао 185,0.

У такмичењу у мушком троставу (3 пута 40 метака) Крагујевчани су покупили скоро све медаље, све три у апсолутној и једну у јуниорској конкуренцији. Најискуснији српски репрезентативац Стеван Плетикосић је у финалу остварио убедљиву победу саа 457 кругова испред клупских другова из „Чика Мате“ Милутина Стефановића са 454,6 и Стевана Јовановића са 443,1. И у квалификацијама је Плетикосић био први са 1.172 круга. Стеван Јовановић  је одбранио злато освојено прошле године у јуниорској конкуренцији са 450,5 кругова. Сребро је припало Вељку Илићу (Смедерево) са 446,0, а бронза Лазару Ковачевићу (Јагодина 92) са 432,4. И у квалификацијама је најбољи био Јовановић са 1.169 кругова.

Драгана Тодоровић (Нови Београд Ушће) је на финале Купа дошла као водећа на листи такмичарки у гађању МК пушком из лежећег става, а скупила је највише бодова у три квалификациона кола. Улогу фаворита оправдала је победом са 621,5 кругова испред Нине Радуловић (Нови Сад 1790) са 619,1 и Невене Армуш („Чика Мата“) са 617,9. У омладинској конкуренцији најпрецизнија је била Ана Акифовић, клупска другарица Тодоровићеве из Новог Београда Ушће са 619,9 кругова. Најсјајнији трофеј бранила је Милица Бабић (Победник), која је дошла до бронзе са 607,8 иза Невене Армуш са 617,9 кругова.

Иначе, Акифовићева је имала укупно други резултат, али није била у конкуренцији за медаље у апсолутној конкуренцији, јер се за финални турнир пласирала само у категорији јуниорки.

Другог дана златне медаље у апсолутној конкуренцији у дисциплинама пушком освојили су јуниорка крагујевачког „Чика Мате“ Невена Армуш (тростав 3 пута 20 метака) и њен клупски друг, доскорашњи јуниор  Милош Ивановић (МК пушка лежећи). МК пушком лежећи за омладинце победио је још један таленат „Чика Мате“ Стеван Јовановић, а у троставу за јуниорке најпрецизнија је била чланица домаћег Новог Сада 1790 Сања Вукашиновић. Једини олимпијац који се последњег дана радовао златној медаљи је Димитрије Гргић (Академац), победник у такмичењу пиштољем средишњег паљења.

Најуспешнији клуб финалног турнира је крагујевачки „Чика Мата“, чији стрелци су освојили пет од могућих осам златних медаља пушком.

У троставу за жене (3 пута 20 метака), омладинке су „упуцале“ све три медаље у апсолутној конкуренцији. Иза победнице Невена Армуш („Чика Мата“) са 454,3 круга, пласирале су се Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790) са 453,5 и Милица Бабић (Победник) са 443,1. У квалификацијама је најбоља била Ивана Анђушућ максимовић („Академија максимовић“ са 583 круга, али је у финалу остала без одличја. Занимљиво је да се од три најбоље у апсолутној категорији само Вукашиновићева попела на победничко постоље после јуниорског финала. Такмичарка Новог Сада 1790 је тријумфовала у омладинској конкуренцији са 453,1 кругом Сребро је припало победници суботњег такмичења МК пушком из лежећег става Ани Акифовић (Нови Београд Ушће) са 447,1, а бронза Марији Коларевић (Јединство Стара Пазова са 436,6. У квалификацијама је најбоља била Вукашиновићева са 582 круга.

Стрелци крагујевачког „Чика Мате“ доминирали су у гађању МК пушком из лежећег става освајањем сва три одличја. Милош Ивановић (у финале ушао као осми) је тријумфом са 248,5 кругова изненадио далеко искусније клупске колеге Милутина Стефановића (друго место) са 246,8 и браниоца злата Стевана Плетикосића (трећи) са истим бројем кругова. У квалификацијама је први био Плетикосић са 621,4 круга. Стеван Јовановић је једини победник Купа 2016. у дисциплинама пушком који је ове сезоне одбранио злато. После оног првог дана Јовановић је се окитио и златом МК пушком лежећи у омладинској конкуренцији, па овогодишњи Куп завршава са новом „дуплом круном“. Он је славио са 242,7 кругова испред Димитрија Гаћеше (Младост Инђија) са 242 и Ђорђа Савића (Око соколово Косјерић) са 220,6 кругова. И у квалификацијама је први био Јовановић са 616,7 кругова.

Иако му гађање пиштољем средишњег паљења није специјалност репрезентативац Димитрије Гргић (Академац) је у овој неолимпијској дисциплини убедљиво тријумфовао са 553 круга. Бранилац злата Срђан Миловић (Универзал М) је заузео четврто место. Сребро је припало Петру Николићу (Академац) са 537, а бронза Николају Димитрову (СД Нови Сад 1790) са 515 кругова.

Дан пре одржавања финала Купа Србије у Новом Саду пиштољашице су се у оквиру овог такмичења надметале на Царевој ћуприји у Београду. Тријумфовала је Зорана Аруновић (Црвена звезда) и тако одбранила златну медаљу освојену прошле године. Она је у дисциплини МК пиштољ 30 метака прецизна плус 30 метака брза паљба „упуцала“ 29 унутрашњих центара. Друга је била Даница Рашета (Земун Центар) са 27, а трећа Јасмина Миловановић (Смедерво) са 24.

Борба за медаље имала је узбудљиву завршницу. Пред последњу серију, у тренутку када отпада трећепласирана, водила је Рашета са 25 центара, а Аруновићева и Миловановићева су биле изједначене (по 24). У распуцавању Аруновићева је надмашила Миловановићеву, која је остала на бронзаној позицији. У последњој серији такмичарка Црвене звезде је имала сјајан финиш, престигла је ривалку из Земуна и окитила се златом.

У квалификацијама је прва била Аруновићева са 580 кругова испред Миловановићеве са 577 и Рашете са 575.

Било је ово прво финале Купа МК пиштољем по новим правилима (сваки погодак у „унутрашњи центар“доноси бод, после 20. хица почиње испадање, а елиминације  се настављају све до последње, десете серије од пет метака у којој се првопласирана и другопласирана боре за злато).

Г. М.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести