Стрелци се вратили са Светског првенства са три одличја

Српски стрелци су на Светско првенство у Јужној Кореји отишли тихо и без помпе, али не и без великих амбиција, а по повратку имају чиме да се похвале.
donevic,j.arunovic,visacki,putnik,markovic,z.arunovic,mikec
Фото: ССС

Три пута су се пењали на победничко постоље. Зорана Аруновић је освојила сребрну медаљу ваздушним пиштољем и српском спорту донела прву олимпијску визу за Игре у Токију 2020. Медаље сребрног сјаја освојили су Дамир Микец малокалибарским пиштољем слободног избора, који више није у програму ОИ, и екипа истим оружјем, у којој су уз Микеца гађали Димитрије Гргић и Душко Петров.

Из Чангвона вратила се последња група стрелаца, а поводом значајног успеха приређена је конференција за медије.Председник Стрељачког савеза Србије (ССС)Ненад Путник је честитао стрелцима и стручном штабу на постигнутом у Јужној Кореји и додао:

„Успех не може да се сведе на три медаље и олимпијску квоту, јер и остали репрезентативци су постигли врхунске резултате, било је још неколико врло високих пласмана. Доказали сте да је Србија у врху светског стрељаштва. Хвала свима који су нам помогли да реализујемо програме, пре свега Министарству омладине и спорта, Олимпијском комитету Србије, генералном спонзору Телекому Србија“, рекао је Путник, захваливши се и Аеродрому „Никола Тесла“ на гостопримству.

Фото: ССС

Спортски директор Драган Марковић је износећи утиске о шампионату у Јужној Кореји казао:

„Светско првенством, 52. по реду, било је изузетно добро организовано и једно од најпосећенијих у историји. Чињенице да је учествовало скоро 100 земаља и више од 1.800 стрелаца са преко 3.000 излазака на ватрену линију говоре да је било изузетно тешко доћи до медаље. Ми смо се нашли у кругу од тридесетак земаља које су успеле да освоје медаље, а у билансу смо на деоби од 17. до 20. места.“

Генерални секретар Олимпијског комитета Ђорђе Вишацки је  честитао стрелцима на постигнутим резултатима.

„Прва олимпијска квота, коју је освојила Зорана Аруновић, представља инспирацију осталим нашим спортистима да крену  путем ка Токију. Верујем да је у Чангвону Зорана направила само корак ка ономе чему тежи, а то је висок пласман на Олимпијским играма. И њој и свим нашим спортистима желим пуно среће на том путу“, рекао је Вишацки.

Зорана Аруновић је ове година освајала медаље на свим великим такмичењима на којима је учествовала. После низа одличја са Европског првенства,  Светских купова, Медитеранских игара, титула вицешампиона планете је круна сезоне.

„У Чангвон сам отишла као друга на светској ранг листи, самим тим и као неко од кога се очекује да освоји медаљу. Пресрећна сам што сам оправдала улогу једног од фаворита. Надам се да ће се велики број наших стрелаца и спортиста изборити за норме и квоте за Олимпијске игре. Идемо на нове медаље“, најавила је Зорана.

Дамир Микец је истакао да су он и његове колеге из екипе Душко Петров и Димитрије Гргић исписали нову страницу овог спорта.

Фото: ССС

„До Чангвона ни српско ни раније југословенско стрељаштво није имало светску медаљу у гађању малокалибарским пиштољем у мушкој конкуренцији. Прошле године овај исти састав је освојио титулу првака Европе, сада смо стигли до светског сребра. Дошао сам и до прве индивидуалне медаље на шампионатима планете, морам да будем срећан и задовољан“, казао је Микец.

Селектор за дисциплине пиштољем Јелена Аруновић се нада да ће се још више деце определити за стрељаштво.

„Нове медаље ће бити још један импулс за развој стрељаштва у Србији и надам се да ће деца у што већем броју почети да тренирају наш спорт, јер репрезентативци константно доказују да се уз велику посвећеност може доћи до врха“, рекла је Јелена.

Конференцију за медије закључио је селектор за пушку Драган Доневић.

„Шампионат у Чангвону био је један од најквалитетнијих у последњих двадесетак година. У свакој дисциплини пушком учествовало је по 100 до 120 такмичара, оборен је велики број светских рекорда. У Чангвону смо се представили са оним најбољим што тренутно имамо, а посебно ме радује добар учинак млађег дела екипе. Сматрам да наше стрељаштво има квалитет да избори бар седам - осам виза за Токио“, казао је Доневић.       

С. Р.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести