Сви парастонотенисери прошли у даљу фазу такмичења у Токију

Борислава Перић Ранковић, актуелна параолимпијска шампионка у стоном тенису, јуче је са две убедљиве победе над Британком Сузан Бејли и такмичарком из Тајпеха Чун Пи Лу прва обезбедила пролаз у нокаут фазу. Она се као прва у класи 4 у Б групи пласирала на прво место и прошла у четвртфинале, где чека победницу дуела осмине финала Индијке Бавинабен Хасмукбахи Пател и Бразилке Џојс де Оливеире.
palikuca
Фото: Mitar Palikuća u duelu sa Tomijem Urhaugom, foto: www.paralympic.org/tokyo-2020

- Као што сам и пред долазак у Токио рекла и од себе и од осталих колега и колегиница из реперезнтације очекујем да пружимо максимум, то кажем и сада. За сада смо сви на том путу и резултати стижу. Сви смо прошли у нокаут фазу. Што се тиче моје ривалке у четвртфиналу, не знам која је од њих две боља. Са Пател никада нисам играла, чекам да заврше меч у осмини финала, па ћу се онда концентрисати на своје четвртфинале – казале је Борислава Перић Ранковић за Дневник.

У истој класи такмичи се и Нада Матић која из Рија брани бронзу и која је после јучерашњег пораза у драматичном мечу против Немице Сандре Миколашек, данас победила Аустралијанку Лису Даниелу ди Торо 3:0 (5, 8, 7) и као друга у групи Е прошла у даље такмичење. Она ће у осмини финала одмерити снаге са Тајлађанком Виџитром Јаион. Са Тајланђанком је Нада, иначе, играла у четвртфиналу у Рију и тада је славила са 3:1. Уколико победи у четвртфиналу је чека изузетно јака Кинескиња Јинг Џоу, која има пет златних медеља са параолимпијских игара и коју је на прошлим Играма у Рију у четвртфиналу савладала Борислава Перић Ранковић 3:0.

Фото: Nada Matić, foto: paralympic.org/tokyo-2020

- Била сам концентрисана и размишљала сам само о својој игри у овом дуелу. За нијансу сам била боља од ривалке и победила, а самим тим сам прошла и у нокаут фазу такмичења - казала је Нада за РТС.

У четвртфинале се пласирала и трећа наша парастонотенисерка и дебитанткиња на Играма, Ана Првуловић. Она је у класи 2 у Б групи после пораза у првом колу од јаке Кинескиње Линг Лиу, данас надиграла Тајланђанку Чилчитпарјак Ботвансирину 3:0 (6, 7, 5). Она ће за противницу у четвртфиналу имати Су Јеон Сео из Јужне Кореје.

- Пласман у четвртфинале је велики успех, али идемо даље. Надам се и полуфиналу, а што да не, и нечем вишем - рекла је дебитатнткиња на ПОИ Ана Првуловић за РТС.

Митар Паликућа, који брани бронзу из Рија, одлично је стартовао на Играма у Токију. У првом колу у класи 5 у Ц групи намерио се на свог љутог ривала Норвежанина Томија Урхауга. После 40 минута жестоке борбе славио је Митар 3:2 (10, -7, 8, -6, 8). Добру форму потврдио је и у следећем мечу савладавши Аргентинца Маура Депергола 3:0 (8, 6, 7) и заузео прво место у групи и пласирао се у четвртфинале. Тамо га чека Турчин Али Озтурк.

- Апетити нас спортиста никада не пресушују, борићу се и даћу свој максимум како бих се домогао што сјајнијег одличја - казао је Паликућа за РТС.

Горан Перлић у класи 2 у Ц групи стартовао је поразом од Јин Клеол Парка 0:3 (-7, -4, -6), али је онда после велике борбе савладао Мексиканца Виктора Едуарда Рејес Турциа 3:2 (8, -8, 3, -9, 6) и као други у групи прошао у осмину финала. У нокаут фази ће се састати са Русом Расулом Назировим, а уколико успе да га савлада у четвртфиналу би га чекао Француз Фабиан Ламирал.

- Цео дан смо у сали, јер је олимпијско село удаљено сат и по од хале и немогуће је да се вратимо и опоравимо пред следећи меч. Ипак, смогао сам снаге да одиграм што квалитетније и успео сам да победим и прођем у осмину финала - рекао је Перлић за РТС.

Поред елиминационих борби за стонотенисере сутра ће на борилиште изаћи и атлетичар Небојша Ђурић, који ће наступати у финалу бацања кугле.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести