Трајковић: Да наставимо континуитет освајања медаља на ЕП

ЗРЕЊАНИН: Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић, уочи Европског првенства у Будимпешти, поручио је да је уверен у нове успехе и да за будућност једног од најтрофејнијих српских спортова не треба бринути.
trajkovic rvanje
Фото: Жељко Трајковић, фото: Дневник

Најбољи српски рвачи већ десетак дана су у Зрењанину, на завршним припремама за шампионат, који ће се од 28. марта до 3. априла одржати у главном граду Мађарске.

Србију ће представљати 12 такмичара: осам у грчко-римском стилу, тројица у слободном стилу, а у конкренцији дама Ана Фабијан.

Сјајну увертиру за сениорски шампионат српски рвачи имали су на континеталном првенству до 23 године у Бугарској, где су почетком марта освојене две медаље. Бронзом се окитио Бранко Ковачевић, а сребро је освојила Ана Фабијан, чиме је настављен континуитет освајања медаља на великим такмичењима.

"Изузетно сам задовољан постигнутим резултатима. То говори да за будућност српског рвања не треба бринути. Показали смо и још једном доказали да се дугогодишње улагање исплати и да даје резултате. Стасава нам генерација рвача која је годинама уназад била на припремама са најбољим сениорима и очигледно је да су уз њих сазревали на прави нацин, за највеће домете и врхунске светске резултате. Посебно сам задовољан медаљом Ане Фабијан, јер је то потврда да и рвање за жене у Србији има велику перспективу", рекао је Трајковић Танјугу.

Сви у стручном штабу српског државног тима, као и српски рвачи истицали су изузетно квалитетне припреме које су спроведене од почетка године.

После висинских припрема репрезентативци су тренирали су у Поречу, где се окупило око 150 најбољих рвача из целе Европе. Потом се радило у Бугарској, уз учешће на Светском купу у Софији, а финална форма ових дана бруси се у Зрењанину.

"Годинама уназад имамо изванредну подршку државе, Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, као и Олимпијског комитета Србије, а ми као Савез се трудимо да уз ту континуирану подршку обезбедимо најбоље услове за наше спортисте. У прилог томе сведочи податак да су наши рвачи преко 220 дана годишње на припремама што се показало као добар концепт, јер нам доноси врхунске резултате", истиче Трајковић.

У Савезу водимо такву политику да најбоље рваче из клубова у Србији држимо на окупу што је могуће дуже како би они уз квалитетан спаринг и потпуно професионални рад остварили најбоље могуће резултате, добјашњава Трајковић.

"Морам да нагласим да су наша достигнуца на нивоу, ако не и боља од рвачких велесила какве су биле Пољска, Бугарска, Немачка и Румунија", поносно констатује Трајковић.

Од осамостаљења Србије рвачи су на великим такмичењима освојили чак 34 медаље, а Трајковић очекује наставак низа у Будимпешти.

"Наш главни задатак, после силаска са сцене сјајне генерације Штефанек, Фрис, Максимовић, био је да створимо нову генерацију рвача која ће наставити да осваја медаље и у томе смо успели. Кандидати за одличја на овом Европском првенству су Виктор и Мате Немеш, Зураб Датунашвили, Бранко Ковачевић, Себастијан Нађ, али и Стеван Мицић и Ана Фабијан. Био бих задовољан освајањем барем једне медаље, јер би то потврдило наш континуитет у добром раду и представљало би сјајну најаву за Светско првенство коме ће Београд бити домаћин у септембру".

Први човек српског рвачког савеза наглашава да припреме за планетарни шампионат у српској престоници протичу у најбољем реду.

"Припреме су пуном јеку, иако је до првенства света остало још пет месеци. Финализирамо све важне ствари које у овом тренутку можемо да урадимо и надамо се да ћемо, као и увек до сада, бити на висини задатка и да ћемо оправдати углед који наша земља, наш савез и Град Београд имају као домаћини. Комплетан Управни одбор даје свој допринос, ми смо добро уигран тим који већ 12 година ради у истом саставу. Тачно се зна се шта је чији задатак и беспрекорно радимо на томе", закључио је Трајковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести