Трајковић: Рвање са четворицом кандидата за медаљу на ОИ

БЕОГРАД: Освајање две медаље на Светском првенству у Казахстану, уз укупно три олимпијске норме, велики је успех и прави замајац за Игре у Токију где ће Србија имати четири јака кандидата за одличја, истакао је данас председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић.
trajkovic, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Трајковић је у изјави Танјугу, неколико дана по доласку из Нурсултана, поручио да му је част и задовољство како су рвачи представили земљу на планетарном такмичењу.

"План је био да се дође до две олимпијске норме, евентуално једне медаље, и он је пребачен. Честитам момцима на изванредној борби, дугогодишњи труд је донео резултате. Поносан сам, ово је одличан путоказ за Олимпијске игре у Токију", рекао је Трајковић Танјугу.

Он је подсетио да одличан низ - пете медаље заредом на Светским првенствима и бројне успехе рвача последњих деценију и по.

"Имамо олимпијског шампиона (Давор Штефанек прим. аут) и слободно могу да кажем континуитет освајања медаља чак 15 година. Једна селекција је кадрирана још у кадетима, уз подстицај и средства министарства омладине и спорта и Олимпијског комитета Србије, и показало се да је годинама на прави начин вођена кроз програме".

Србија има велика очекивања на Олимпијским играма у Токију од асова као што су Давор Штефанек, Михаил Каџаја, Мате и Виктор Немеш, Стеван Мићић и остали.

"У фокусу је био Штефанек, олимпијски и светски првак, појавио се и Виктор Немеш, такође светски шампион, ту је и његов брат Мате, у истој категроији као Штефанек, па Максимовић, Фрис, Нађ... Читава плејада момака над којима се спроводи квалитетан тренажни процес, уз подстицај државе предвиђене кроз програме".

Трајковић истиче да је следеће године у Токију циљ најмање једно одличје за тим Србије у рвању.

"Имали смо тројицу у Рију и освојили медаљу, као што сам очекивао. Она је била златна, а сада бих био задовољан такође једном. Да ли златном, сребрном или бронзаном, тешко је рећи и нијансе су у питању. Ако будемо имали четворицу, а планирамо Виктора Немеша, очекује се да сви бити кандидати за медаљу".

У истој категорији су Штефанек и Мате Немеш (до 67 килограма грчко-римским стилом), а само један може да представља Србију.

"То су слатки проблеми, добро је када имаш таква два аса у истој категорији. Видећемо ко ће да наступи. Одлично је што је Мате Немеш у одличној форми, у кратком периоду је освојио две медеље. У рвању је конкуренција жестока. Здрава конкуренција је квалитет више и даће боље резултате".

Он је истакао и Стевана Мићића у слободном стилу до 57 килограма, коме је измакла медаља у Казахстану јер је завршио пети, као и Каџају - бронзаног грчко-римским стилом до 97кг.

"Мићић је млад, а има две медаље. Изгубио је малом разликом у четврфиналу и за бронзу. Побеђивао је квалитетне борце и припада самом врху међу шест најбољих. Каџаја је изванредан, добро се уклопио и стожер је екипе, сви га воле. Направили смо прави погодак са њим, када је долазио био је девети рвач Грузије. Сада има две светске и једну европску медаљу, константно је добар", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести