Треће место за једриличарску екипу кадета 

БЕОГРАД: Једриличарска екипа кадета Војне академије и припадника Војске Србије освојила је треће место у категорији земаља Медитерана и Црног мора и 10. место на свету на 33. Светском војном једриличарском првенству које се одржава у Италији од 25. априла до 2. маја.
jedrenje, vojska srbije trece mesto, fonet
Фото: FoNet

Србију је представљала је екипа у саставу - капетан фрегате Срђан Миљковић (тим лидер), поручник корвете Александар Јовановић (скипер), потпоручник Никола Попов и кадети Никола Радосављевић, Јелена Пауновић и Урош Костић.

На својеврсном светском војном првенству у једрењу учестовало је 18 екипа из целог света. 

Услед јаких олујних ветрова и таласа висине и до четири метра, тренинзи и регате били су одлагани док се нису стегкли погоднији временски услови. У новом формату такмичења предвиђено је било да се одржи 45 трка у два дана, на једрилицама класе Триденте 16, где се у свакој трци такмичило по шест екипа. 

Због неповољних временских услова одржано је 39, а наша посада једрила је у 13 трка које су се одржавале на Тиренском мору, испред Ливорна, сваког дана од 9 до 18 часова, наводи се у саопштењу Министартсва одбране. 

Тим лидер екипе, капетан фрегате Миљковић, није крио задовољство постигнутим успехом.

Thumbnail

"Као једина екипа која долази из земље која нема море, наши једриличари су у Италији пропраћени са посебном пажњом. У неколико наврата били смо бољи и од светских првака и искусних помораца из Шпаније, рекао је Миљковић.

Скипер екипе и искусни једриличар из Речне флотиле, поручник корвете Александар Јовановић, као посебан успех истиче то што су били бољи и од обе екипе домаћина из Италије који су имали могућности да једре на познатој акваторији и на својим једрилицама.

"Јесте да смо трећи на Медитерану и Црном мору, али смо први на свету међу земљама које немају море", поносно је и уз шалу истакао Јовановић.

Током боравка, нашу делегацију примили су градоначелник града Ливорна и начелник Поморске војне академије Републике Италије, а у центру Ливорна одржана је парада свих делегација коју су поздравили бројни грађани и медији.

Једриличарска екипа Војске Србије припремала се на Сави и Дунаву на позајмљеним једрилицама београдских једриличарских клубова. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести