Тријумф Италијана Кирика у другој етапи трке Кроз Србију

БЕОГРАД: После друге етапе 57. међународне бициклистичке трке ,,Кроз Србију", која је вожена од Пожаревца до врха Авале, Италијан Лука Кирико преузео је жуту мајицу покровитеља Милана Панића као најбољи возач у каравану.
etapa 2 trojica najboljih na avali
Фото: Инфо центар

Кирико је стазу у дужини од 146 километра, по јаком ветру, прешао за три сата, 38 минута и 48 секудни. Он је у сјајном финишу на авалском успону успео да претекне све ривале и заслужено сутра понесе yнамење најбољег у каравану.

Друго место у етапи освојио је Грк Харалампије Кастрантас, који вози за екипу Даре Виаторе Партизан, а треће Константин Климианко из белоруског клуба Минск.

Најбоље пласирани српски бициклиста у захтевној етапи са три пролазна и једним брдским циљем био је Марко Станковић (ОБК Београд) који је заузео 18. место са заостатком од 55 секудни иза победника етапе.

Јунак данашње етапе био је наш бициклиста Стефан Стефановић из чачанског Борца, који је освојио сва три пролазна и један брдски циљ. Он је са члановима екипе Партизана Огњеном Илићем и Стеваном Клисурићем дуго био у бегу испред главне групе за више од три минута, али је трио на двадесетак километара од циља изгубио водећу позицију.

Стефановић ће у сутрашњој последњој етапи возити у зеленој мајици, која је намењена најбољем бициклисти на пролазним циљевима. Плаву мајицу, као најбољи брдски возач носиће Данијел Криста из Стеауе (Румунија), а белу мајицу, која симболизује најбољег младог возача до 23 године, Антонов Ивашкин (Минс).

Фото: Инфо центар

Шансу да победе  имали су Небојша Јовановић (Партизан) и Марко Даниловић (Борац, Чачак), јер су имали водећу позицију пред успон на Авалу. Када је група уловила одбегли трио код Младеновца, неколико километра потом „искочили“ су Даниловић и Јовановић.  Све до три километра пре врха Авале двојац српских бициклиста имао је предност од нешто преко пола минута, али је тада претећа група возача наметнула јак темпо и финишу претекла двојицу сјајних домаћих бициклиста.

„Имали смо прилику да видимо лепу и занимљиву етапу. Било је пуно тактичких надмудривања, промена ритма. У таквим условима наши бициклисти су се добро снашли. Штета је што тројица домаћих возача нису издржала јак темпо. Показало се, међутим. да су стране екипе, посебно Минск и турски Торку, дошле у јаким саставима, који су могли да контролишу свати метар трке. Сутра је на програму трећа, одлучујућа етапа. Она ће, такође, бити захтевна, јер ће се возити преко Иришког венца, где ће брдски возачи имати прилику да измене генерални пласман екипа, али и појединаца. Надам се да је данашње искуство добро дошло српским бициклистима пред сутрашње последње километра“, рекао је бивши репрезентативац и селектор Србије, сада тренер краљевачког ЧН Металца Радиша Чубрић.

У првој етапи воженој дан раније славио је Аргентинац Уго Анхел Веласкез. Он је стазу од Пожаревца до Великог Градишта и назад, дугу 140,7 километара прешао за три сата, девет минута и 19 секунди. Он је био најбржи у спринту од 28 бициклиста међу којима су била и тројица бициклиста из домаћих клубова. Небојша Јовановић (Даре Вијатор Партизан) био је шести, Хрват Антонио Бараћ који наступа за краљевачки Металац је био 11, а Стефан Стефановић (Борац Чачак) је био 15.

Сутра, у недељу, од 10 сати возиће се последња трећа етапа 57. међународне трке ,,Кроз Србију" од Пећинаца, преко Новог Сада до Зрењанина у дужини од 140 км. На том путу налазиће се три пролазна циља са брдским успоном на Иришки венац. 

Текст и фото: Инфо центар

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести