На завршном турниру баскеташа у Пекингу Нови Сад освојио светску титулу

У овој сезони непобедиви баскеташи Новог Сада постали су светски клупски шампиони, пошто су у финалу завршног турнира Светске серије мастерса у Пекингу победили Ригу резултатом 20:18.
Basketasi Novog Sada/FIBA
Фото: ФИБА

До 32. узастопне победе на турнирима ове серије, екипу Новог Сада предводио је феноменални Душан Домовић Булут са седам поена, док је у тиму Риге најефикаснији био Карлис Ласманис са девет поена. Уз титулу светског шампиона, екипи Новог Сада припала је и новчана награда од 40.000 долара, а Булуту и трофеј намењен најкориснијем играчу турнира. Најбољем светском баскет играчу ово је други пут да је проглашен МВП-јем завршног турнира, а 12. пут да је добио пехар за најбољег учесника неког од турнира у професионалној серији.

Новосађани, који су исти трофеј освајали и 2014. и 2015. године,  отворили су утакмицу с две узастопне двојке Дејана Мајсторовића, али су баскеташи Риге до изједначења дошли преко Ласманиса који је погодио с исте позиције. Поенима Булута, Нови Сад је у наставку повео с три поена разлике, али је Рига средином утакмице дошла до новог изједначења, поново преко Ласманиса.

Фото: FoNet

Тада је Нови Сад појачао гас, уследиле су две везане двојке Марка Савића и Мајсторовића, чиме су они пришли на два поена до тријумфа. После слободних бацања Савића и једног поготка, оверена је победа, чиме је екипа из Новог Сада освојила већ трећу титулу првака света и доказала да је у овој конкуренцији неприкосновена. Новосађани су на путу ка великом успеху остварили две победе у групној фази, да би у полуфиналу били бољи од прошлогодишњег светског првака, екипе Земуна.

У екипи Нови Сад Ал Вада, играли су Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Тамаш Ивошев. Булут је током ове сезоне проглашаван најбољим играчем на такмичењима у Саскатуну (Канада), Прагу, Дебрецину и сада, у Пекингу, а заслужио је још три МВП титуле на такмичењима репрезентација - Светском купу, Купу Европе и квалификацијама за Куп Европе у Румунији. 

Успех овогодишњих издања српских екипа у баскету “Три на три” употпунили су и чланови екие Земуна, којима је припало четврто место, као и новосадског Лимана, који је освојио пету позицију.

Иначе, треба нагласити да је наградни фонд овог такмичења први пут досегао цифру од милион долара.

А. Предојевић

Фото: FoNet

 Коначни пласман

1. Нови Сад (Србија), 2. Рига (Летонија), 3. Амстердам (Холандија), 4. Земун (Србија), 5. Лиман (Србија), 6. Принстон (САД), 7. Пиран (Словенија), 8. Хумполец (Чешка), 9. Делхи (Индија), 10. Љубљана (Словенија), 11. Гагарин (Русија), 12. Саскатун (Канада).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести