Тужел у Приједору до жуте мајице, одлука у Бањалуци

ПРИЈЕДОР: Нови власник жуте мајице на трци “Београд - Бањалука” је бициклиста белгијског тима ''Тартелето'' Ленер Тужел, који је тако “пресвукао” Јакуба Качмарека из пољске екипе ''Мазовше''.
biciklizam
Фото: pixabay.com, ilustracija

Први на циљ претпоследње четврте етапе од Добоја до Приједора стигао је Качмареков тимски колега Алан Банашек, који је деоницу дугу 165 километара превезао за 3.40,21 час.

Ипак, Качмарек је дошао у другој групи, а Тужел са водећим и надокнадио девет секунди заостатка.

Очекује се да ће сутра на последњој етапи бити много узбуђења и да ће чувени кругови у највећем граду РС одлучити победника, јер Тужел има само три секунде предности испред Качмарека.

"Први пут сам овде и јако ми се свиђа. После јучерашњег дана мислили смо да нам је друго место највиши могући домет, али смо ипак успели да дођемо до прве позиције у генералном пласману. Мислим да имамо јако снажан тим и надам се да ћемо успети исконтролисати, али ће без сумње бити интересантно", нагласио је Тужел.

Банашек није био превише срећан због тријумфа јер његов тим није сачувао жуту мајицу.

"Видео сам шансу и искористио прилику да нападнем. Била је сјајна атмосфера на циљу која ми је дала додатну снагу. Људи у Приједору су били врло пријатељски настројени. Ипак, жао ми је што нисмо успели да задржимо мајицу мом тимском колеги Качмареку", рекао је Банашек.

Друго место на четвртој етапи припало је Давиду Перу из словеначке ''Адрије'', док је трећи био Патрик Рајсиг из немачке екипе ''Малоја''.

Када су у питању мајице, плаву је задржао Јонас Рап, црвену најбољи спринтер Маријуш Волд из белгијског ''Тартелета'', а зелену је обукао Банашек.

Најбољи млади возач и власник беле мајице је Валтер Калцони из италијанског тима ''Галина Екотех''.

Приједор је први пут био домаћин циља етапе.

"Поносан сам на целу организацију која је успела да доведе трку у Приједор. Посебно ми је драго што је све прошло без икаквих проблема и што ће у нашем граду преноћити 240 људи из свих крајева света. Уверен сам да ћемо и идуће године бити домаћини старта или циља, јер је ово леп догађај који није само спортски, већ и туристички", рекао је Јавор.

Директор трке Адимир Куваља био је задовољан како је све прошло у Приједору и захвалио домаћинима и грађанима који су у великом броју дошли да поздраве бициклисте у граду на Сани.

"Сви су очекивали да ће пољски бициклиста сачувати жуту мајицу, али у бициклизму се никад не зна. То показује да ће бити јако интересантно у Бањалуци и можемо очекивати да борба за жуту мајицу неће престати до последњег круга", нагласио је Куваља.

Сутра је на програму последња етапа од Дервенте до Бањалуке у дужини од 154,5 километара, а циљ је код Храма Христа спаситеља у Бањалуци.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести