У Кикинди обележен јубилеј џудо спорта

Џудо клуб Партизан из Кикинде прославља вредан јубилеј - пола века успешног рада на популаризацији овог борилачког спорта - па су се на промоцији богато илустроване монографије “50 година џудо спорта у Кикинди“ аутора Светислава Вукмирице, у препуној свечаној сали Градске куће, окупиле све генерације спортиста, неуморних прегалаца и ентузијаста клуба, као и угледни гости из света џудоа.
Kikinda Dzudo Sampionska keipa Partizana iz 2006 godine
Фото: Архива ЏК Партизан Кикинда

Председник ЏК Партизан Мирослав Богојевић није скривао задовољство због чињенице да је мало клубова у земљи који могу да се похвале оваквим јубилејом. Он је нагласио да је за пола века остварено много запажених резултата, како на турнирима у Србији, тако и у иностранству. Богојевић је захвалност за уложени труд изразио свим прегаоцима клуба, као и Граду Кикиинди, који подржава акције и препознаје рад клуба.

„Морамо бити поносни на то што смо успели да је Кикинда препознала џудо и да је овај спорт постао симбол града“, нагласио је Богојевић. 

Члан Градског већа Миодраг Булајић истакао је да су спортисти ЏК Партизан једни од најбољи представника и амбасадора града у Банату.

„Као успешан спортски колектив, представљате малу фабрику џудиста, у којој су резултати директно пропорционални таленту и квалитетном раду. Оно што карактерише Партизан је рад с млађим категоријама, што обезбеђује опстанак и гарант је за будућност клуба, у коме млађе генерације желе да достигну и надмаше своје узора. Педесет година рада клуба потврда је постојаности, трајности, континуитета и квалитета“, оценио је Булајић.

Један од оснивача и легенда кикиндског џудоа Славко Косановић, који је с првим тренером и мајстором џудоа Лазаром Кеврешаном, окупио 1968. године прву генерацију поклоника овог спорта, није могао да сакрије узбуђење.

„Срце ми је велико као ова сала када видим да сте сви дошли. Захвалан сам свим члановима и стручном тиму који су допринели исписивању страница историје клуба, чију будућност чине млади“, рекао је Косановић, који је у клубу од његовог оснивања.

Фото: Славко Косановић, фото: Архива ЏК Партизан Кикинда


Шампионска генерација

Историјски успех остварила је екипа сениора Партизана, освојивши прво место у Суперлиги Србије, чиме је постала први српски екипни шампион 2006. године. У Београду, у полуфиналу  Кикинђани су победили Жандармерију, а у финалу новосадску Славију. У шампионској екипи наступали су: Никола Лемић, Владимир Радојчић, Филип Крижан, Владимир Крстеканић, Марко Мијалковић, Роберт Биро, Срђан Мрваљевић, Младен Јовић, Илија Богуновић, Милан Дишовић, Никола Милошевић, Рју Мијалковић, Милорад Јакшић, Љубомир Живић, а тренер је био Светислав Вукмирица. 


Историја клуба коју су обеежили успеси нашла се између корица илустроване монографије, захваљујући ангажовању аутора Светислава Вукмирице, иначе дугогодишњег такмичара, тренера и председника клуба, који је актуелни председник Скупштине Џудо савеза Војводине, а раније је обављао и дуржности предсендика управних одбора ЏС Војводине и Србије. Он каже да је писање књиге изискивало много времена, труда и стрпљења како би се сви подаци сажели на једном месту.

Фото: Светислав Вукмирица, фото: Приватна архива

„Педесет година клуба је велики јубилеј, а сама чињеница да толико постојимо, да нисмо мењали име, никада нисмо имали дугова нити блокаду рачуна, довољно говори о квалитету и снази нашег клуба. Томе свакако треба додати и успехе које смо остваривали на такмичарском плану, пре свега освајање титуле сениорског екипног шампиона Србије 2006. године. Ми смо први клуб из провинције који је успео да то постигне на просторима старе Југославије. Поред тога, појединачно имамо троје спортиста који су носиоци звања националног спортисте. То су Јожеф Детари, Драган Цигановић и Тијана Радић, а читава плејада успешних џудиста стасала је у нашем клубу и остала део њега. Пуно ми је срце, јер се на обележавању јубилеја окупио велики број људи, чиме смо још једном показали снагу клуба, а књига је само продукт свега тога што смо радили и остварили током пола века. Џудо није спорт који доноси паре, него је то спорт који гради људе“, нагласио је Вукмирица.

Његов отац Божидар Вукмирица, који је један од оснивача клуба, убацио га је 1979. године на татами са непуних седам година, па Светислав констатује да га је заразио вирусом званим џудо.

„Наставио сам да радим и сада је у клубу трећа генерација џудиста из наше породице, јер оба моја сина су успешни на татамију, а и моја сестра се бавила овим спортом. Џудо је наш породични спорт и прича која, надам се, нема краја. Џудо у Кикинди има сигурну будућност, јер и сада окупљамо преко стотину младих који вредно вежбају, нема проблема са масовношћу, захваљујући систематском и стручном раду“, указао је Вукмирица.

Јубилеј кикиндском клубу, у име ЏС Србије, честитао је члан Управног одбора професор др Милован Братић, уручивши слављеничком клубу посебно признање, а честитке је упутио и почасни председник ЏС Србије и једна од легенди овог спорта на нашим просторима Вук Рашовић.    

М. Митровић

ПројекатКикинда објективнореализовала јеПанонија медиау сарадњи сДневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести