У Новом Бечеју и Бечеју почела 12. Спортска олимпијада радника Војводине: Владимир Батез отворио игре

Спортска олимпијада радника Војводине, 12. по реду, која сеодржава у Бечеју и Новом Бечеју, свечано је отвортена у амфитеатру на обали Тисе у Новом Бечеју.
Batez 2
Фото: Dnevnik.rs

Свечаном отварању присуствовали су представници региона учесника из Војводине. Уз пригодне поздравне речи домаћина и уз жељу да сви такмичари остваре добре резултате. Игре је прогласио отвореним прослављени одбојкашки репрезентативац Владимир Батез, секретар Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Војводине.

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

Фото: Dnevnik.rs

 Одбојкашице се једине такмичиле првог дана у Бечеју

Захваљујући тумбању распореда, одбојкашице су једине изашле на терен првог дана 12. СОРВ у Бечеју. Али, ни овде није ишло све глатко. Уместо у 9 сати, како је програмом било предвиђено, такмичење је почело у 13,30 сати, па није могло истог дана да се заврши. Уместо једнодневног, такмичење је постало дводневно. По подне су игране утакмице у групи, а сутра ће се играти полуфиналне и потом окршаји за пласман.

У једној групи су биле екипе: Дом за децу и омладину „Колевка“ (Суботица), Здравство (Нови Сад), ОШ „Чех Карољ“ (Ада) и Просвета (Рума), а у другој Просвета (Суботица), Репрезентација општине Бечеј, Репрезентација општине Кикинда и Храм Бобан (Сомбор).

Фото: Dnevnik.rs

У првој групи су Новосађанке и Румљанке извадиле визу за наставак такмичења, а у другој је то пошло за руком Сомборкама и Суботичанкама.

Ево и свих резултата - Група А: Просвета (Рума) – Дом „Колевка“ (Суботица)  2:0 (25:13, 25:18), Здравство (Нови Сад) – ОШ „Чех Карољ“ (Ада) 2:0 (25:17, 25:5), Просвета – ОШ „Чех Карољ“ 2:0 (25:16, 25:19), Дом „Колевка“ – Здравство 0:2 (17:25, 25:27), Дом „Колевка“ – ОШ „Чех Карољ“ 2:0 (25:19, 25:15), Просвета – Здравство 2:0 (25:12, 25:11).

Група Б - Просвета (Суботица) – Репрезентација општине Кикинда 2:0 (25:17,25:5), Репрезентација општине Бечеј – Храм Бобан (Сомбор) 0:2 (14:25, 28:30), Репрезентација општоне Бечеј – Репрезентација општине Кикинда 1:2 (24:26, 25:20, 6:15), Храм Бобан – Просвета 2:1 (17:25, 25:23, 15:12), Репрезентација општине Бечеј – Просвета 0:2 (14:25, 11:25), Храм Бобан – Репрезентација општине Кикинда.  


Преко 2.000 учесника

Фото: Dnevnik.rs

На спортским борилиштима у Новом Бечеју и Бечеју такмичиће се преко 2.000 радника спортиста из више од 150 фирми 31 локалне самоуправе Војводине. У женској конкуренцији наступиће 90 екипа у 14 спортских дисциплина, а у мушкој 157 екипа у 19 дисциплина. Први мечеви су одиграни данас, а завшница је у недељу. 


Куглаши отворили такмичења на 12. СОРВ: Прво злато у Бачкој Тополи

Такмичења на 12. спортској олимпијади радника Војводине у Бечеју и Новом Бечеју отворили су куглаши екипним надметањем у  куглани Дома културе у Новом Бечеју. Учествовало је осам екипа, јер се такмичари репрезентације Града Новог Сада нису појавили. Можда им је било рано, јер је надметање на четворостазној куглани почело у 7.30 часова.

После две утакмице најуспешнији су били куглаши Репрезентације општине Бачка Топола. Они су успели да достигну, и престигну, заостатак за Апатинцима после првог круга и оките се златном медаљом. Првом која је уручена на 12. СОРВ. Друго место припало је великим ривалима Бачкотополчана, екипи ПГП Пинћир из Апатина, док је бронзана медаља припала Репрезентацији општине Бечеј.

Фото: Куглаши Бачке Тополе, фото: Дневник

После завршетка екипног дела такмичења поразговарали смо с капитеном победничке екипе Богданом Димитријевићем.

– За нас је све било добро, а посебно у другој серији бацања -каже нам после меча капитен екипе из Бачке Тополе Богдан Дмитровић. -  У првој серији смо бацали мало слабије. Ваљда нам је требало времена да се навикнемо на стазу, јер смо имали доста промашаја. Наши љути ривали Апатинци, с којима се иначе често састајемо, били су одлични у првој серији и имали чак пртедност од 32 дрвета. Но, ми смо се тргли, заиграли боље, побољшали прецвизност и не да смо их достигли, него смо на крају имали 12 оборених чуњева више. Радује нас ова златна медаља, јер смо наставили континуитет добрих наступа на радничким олимпијадама, али и саосвајањем медаља.

За победничку екипу у Новом Бечеју су наступили: Богдан Дмитровић, Јухас Габор, Немет Габор, Шандор Зоран, Такач Атила и Мило Обрадовић.

Првопласирани тим из Бачке Тополе остварио је 573 чуња, Апатинци 561, док је трећепласирана репрезентација општине Бечеј имала 543 чуња. Следе: Био спринтер Сента 533, Модерна тренд Суботица 532, Репрезентација општине Темерин 504, Рпрезентација општине Кикинда 495 и Репрезентација општине Нови Бечеј 453 чуња. После екипа на стазе су изашли мушкарци у појединачној конкуренцији. Било их је 23. После велике борбе најуспешнији је био Иштван Беркеш из Бечеја са 303 оборена чуња. Шандор Зоран из Бачке Тополе златној медаљи у екипној конкуренцији додао је сребро у појединачној са 285 дрва. А треће место је освојио Варга Марко из Темерина са 275 оборених чуњева.

Све мечеве, без икаквих примедби, одлично су водили: Иван Месарош, Комароми Ервин и Золнаи Лајош.


Суботичанке прве у кошарци

У финалу  код кошаркашице састале су се Суботица, за које су играле ветеранке Спартака из Суботице и Репрезентације Општине Нови Бечеј а резултат је 37:10 за Спартак.

Фото: Ветеранке Спартака из Суботице, фото: Дневник

У баскету су ветеранке Спартака из Суботице освојиле прво место и то: Сузана Маравић, Мирјана Тирагић, Добрила Канурић и Корнелија Милосављевић.

Друго место је освојио Тиски цвет из Новог Бечеја, а треће Репрезентација општине Нови Бечеј, док је четврта била Репрезентација општине Србобран.

Фото: Финалисти код кошаркашица, фото: Дневник

Жабаљци најбољи у баскету

Фото: Финалисти код кошаркаша, фото: Дневник

Прво место у мушком  баскету освојила је екипа Репрезентација општине Жабаљ која је у финалу победила екипу Поште из Суботице са 11:5, треће место Репрезентација општине Србобран, а четврто Агроглоб из Новог Сада.


Љубомир Обрадовић, председник Такмичарске комисије: Да све протекне као старт

Првог дана такмичења замолили смо Љубомира Обрадовића, председника Такмичарске комисије на 12.СОРВ за почетне утиске.

– На почетку бих одмах истакао да се Нови Бечеј изузетно квалитетно припремио за ове радничке олиммпијске игре. Због тога се надам да ће сви такмичари по окончању Игара задовољни отићи кућама – кажеОбрадовић.- Такмичења су отворили куглаши у екипној конкуренцији, а одмах потом играли су и појединци. Потом су на терене излазили такмичари у малом фудбалу, рукомету и кошарци (оба пута жене), у све три конкуренције у бич-вплеју: мушкарци, жене и мешовити парови, затима баскеташи у обе конкуренције. Све се то одигравало у Новом Бечеју, а једино су одбојкашице играле у Бечеју.

Фото: Љубомир Обрадовић, фото: Дневник

Има ли још нешто што вреди истаћи на самом старту?

– Најважније је да није било никаквих инцидената, а што је још важније ни повреда, пре свега мислим на куглање. А то значи дасу радници спортисти дошли спремни. Такође, важно је да су свуда присутне потребне дежурне као и медицинске екишпе. Велика ми је жеља да као почетак и све у наредна два дана протекне. То би употпунило изузетно задовољство после четворогодишњег рада – закључује Обрадовић, спортски радник из Суботице и вишедеценијски учесник ових Игара.

И увек на одговорним задацима, пре свега када је реч о такмичењу.

Надметала се прва група у малом фудбалу: Убедљив старт Темеринаца

Мали фудбал је једна од занимљивијих дисциплина на радничким олимпијадама. Вероватно ће тако бити и овога пута, јер се за медаље надмеће 11 екипа подељених у три групе. У полуфинале ће се пласирати три првопласирана састава, а четврти учесник ће бити најбоља другопласирана екипа.

Такмичења је требало да се одрже у Бечеју, али су играна на терену Основне школе „Јосиф Маринковић“ у Новом Бечеју, који је одлично прпремљен. Част даотворте такмичење имали су играчи ДОО Градина систем из Темерина и Репрезентација општине Нови Кнежевац. И већ на самом сатрту Темеринци су повели, да би пред крај полувремена повећали на 2:0.

Фото: Dnevnik.rs

У другом полувремену Кнежевчани су заиграли боље, стварали шансе, али и промашивали. Ипак, успели су да смање на 1:2 и да притисну ривал. И када се очекивало изједначење, Темеринци су постигли гол са своје половине, пошто је голман ривала био на центру, а потом и у последњим секундама постигли и четврти гол за убедљиву победу 4:1. Успех Темеринаца је потпуно заслужен, али је утисак да екипа из Новог Кнежевца није, по игри, требало да буде овако високо поражена.

У осталим сусретима прве групе, која је једина играла данас постигнути су следећи резултати: ЈППТТ саобраћаја Србије (Суботица) – НИС РНП Панчево 1:5, НИС РНП – ДОО Графина систем 3:0, ЈППТТ саобраћаја Србије – Репрезентација општине Нови Кнежевац 1:0, док су утакмице ЈППТТ саобраћаја Србије -ДОО Градина систем, НИС РНП – Репрезентација општине Кнежевац игране касније.

Све утакмице су одлично судили Милош Јоцовић и Предраг Бељевић, а делегат је био Милан Бањеглав.


Нови Бечеј поднео нову кандидатуру

Нови Бечеј је схватио какве све погодности доноси организација Радничке олимпијаде и одлучио да самостално поднесе кандидатуру за 13. СОРВ.

У случају да се друга средина не пријави, Банаћани ће, што би рекле лале, добити „одједаред дваред“ и биће организатори и следеће Олимпијаде.


Сусрет с ветераном СОРВ Пером Башићем: Бечејци пропустили прилику

Да су се Бечејци посветили прослави Видовдана или обележавању 630 година од легендарног Косовског боја, онда би, можда, било разумљиво што су занемарили први дан актуелне 12. Спортске олимпијаде радника Војводине (СОРВ) у свом граду. Али, ни једно ни друго. Да испред „храма спортова“ крај Тисе на јарболу није високо подигнута олимпијска застава, нико не би ни знао за тако атрактивну манифестацију. Јер, на спортским борилиштима је било право „мртвило“. Истина, у дворишту ДТВ Партизан су били радници и фарбали носаче мреже иза голова. А требало је да буду такмичари у малом фидбалу. Међутим, Такмичарски орган 12. СОРВ је констатовао да терен није адекватан за такмичење и атрактивни спорт је пребачен с друге стране Тисе у Нови Бечеј. Тако ће се у Бечеју, пошто ће се атлетска такмичења одржати у Сенти, одржати надметање у само осам, од укупно 19, дисциплина.

Фото: Пера Башић, фото: Дневник

Међутим, пронашли смо доаена радничког спорта Перу Башића. Зашто баш њега? Човек је био учесник девет, од до сада 11, радничких олимпијада, почев од такмичара, преко организатора и судије, до комесара појединих спортских дисциплина.

- Душа ме боли ових дана. Два пута смо покушали и нисмо добили организацију толико жељене Радничке олимпијаде. Образлагао сам својевремено, са скупштинске говорнице бечејског парламента зашто је важно да се добије организација овако масовне спортско - рекреативне манифестације. Сада смо, истина заједно са комшијама из Новог Бечеја, добили организацију, што не умањује доживљај, али њега нема у мом граду. Готово да нико не зна да се у Бечеју одржава Радничка олимпијада. Широм града су излепљене којекакве плакате и наговештавају минорне догађаје, а о овако масовној манифестацији ни једна - јадикује Пера Башић.

Само од себе се наместило питање, јер има огромно искуство, да ли га је неко контактирао с намером да помогне.

Фото: На терену за мали фудбал мајстори, фото. Дневник

- Нису ме контактирали, али сам се сам понудио да волонтирам, да помогнем на било који начин. Велико искуство је иза мене и била би ми част да, бар, делић могу да пренесеми помогнем у огромном послу. Одмах сам рекао да мени не треба ни динар надокнаде, да ме не интересују ни дневнице... Искрен да будем, живео сам за то да Бечеј добије организацију Радничке олимпијаде. Узалуд све, маргинализован сам. А желео сам само да помогнем у организационом делу, који је „рак рана“ овдашње средине. Немам ништа против да дођу млађи људи, али они који знају да раде, а не да овакав спортски доживљај пролети поред нас, а да га ни не доживимо. Питао сам неке саборце с ранијих олимпијада да ли знају да је Бечеј, најзад, домаћин спектакла којем смо се својевремено сви радовали, а они ме „бело“ гледају -  искрено ће Пера Башић.

На примедбу да су неки спортови припали Бечеју, али ће се одржати у другој средини, наш саговорник додаје:

Фото: Dnevnik.rs

- Није фраза кад се каже да оваква манифестација мора да почне да се организује оног трена кад се добије. Ко тако поступи, тај је добар домаћин.  У супротном, дешава се ово што се нама Бечејцима дешава. Одмах мора да се подели посао. Једнима припада смештај такмичара, другима превоз, трећима спортска такмичења према својој наклоности, четврти брину о инфраструктури... Морамо имати на уму да није потребно обезбедити само игралиште да би се одржало такмичење, већ су неопходни и пратећи садржаји попут санитарног чвора, свлачионице са тушевима... Е, онда се чудимо што нам је одузето такмичење малог фудбала. Истина да је донекле рестаурирано игралиште у дворишту ДТВ Партизан, а шта је са санитарним чвором, свлачионицама, чак ни фасада зграде дворишног дела деценијама није окречена. Велики мотив, бар ранијих година, био је да се организује Радничка олимпијада и у том склопу играде савремена атлетска борилишта. Имамо атлетски клуб, Збор атлетских судија, чак с међународним звањем, а немамо атлетске стазе, доскочишта - закључује Пара Башић.

Сутрашња сатница

Сента

Атлетика - Градски стадион у Народној башти (од 10 сати)

Бечеј

Велики фудбал: Градски садион крај Тисе (од 9)

Одбојка : Спортска дворана ОСЦ „Ђорђе Предин Баyа“ (9)

Стони тенис: Фискултурна сала ОШ „Здравко Гложански“(9)

Стрељаштво: Стрељана ОСЦ „Ђорђе Предин Баyа“(9)

Тенис: Тениски терени ОСЦ „Ђорђе Предин Баyа“(9)

Шах: Фискултурна сала ОШ „Север Ђуркић“(9)

Фото: Dnevnik.rs

Нови Бечеј

Бич волеј: Терени поред фудбалског стадиона (12.30)

Боћање: Терен за боћања на Тиском кеју(9)

Кошарка: Отворени терени на Тиском кеју(9)

Куглање: Нова четворостазна куглана (7.30)

Пикадо: Средња школа (9)

Рукомет: Спортска хала СРЦ „Јединство“ (9)

Спортски риболов:Канал ДТД (7)

Средњи фудбал: Стадион ФК „Јединство“(9)

Пропратне манифестације

Едукатива радионица од 15 до 17 сати – Дом културе

Квиз знања од 17 до 19 сати – Дом културе

Свечано проглашење победника по дисциплинама – 19 до 20 сати

Концерт Трибуте бенд „Бијело дугме“ 20 до 21 сат

– амфитеатар

Концерт групе „Рибља чорба“ од 21 сат – амфитеатар

Текст и фото: Слободан Јаковљвић, Власта Јанков и Стеван Давидовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести