У Новом Саду почео 13. „CISM футсал куп за мир“

НОВИ САД: Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста обратио се у СПЦ „Војводина“Саду на отварању 13. „CISM футсал купа за мир“, турнира који окупља војне репрезентације из земаља бивше Југославије, којима ће, од 20. до 24. јуна, наш град бити домаћин.
f
Фото: vojvodina.gov.rs

Овај спортски догађај реализује се у оквиру програма „Спорт и мир“ Међународног савета за војне спортове (CISM), који је војни футсал турнир препознао као делотворно средство јачања мира, толеранције и сарадње.

Нови Сад, као Европскa престоница културе за 2022. годину, има част да буде домаћин овог војног спортског догађаја. Спорт је најделотворније средство за успостављање, одржавање и јачање пријатељстава, физичке форме и здравља код свих популација, рекао је Баста и додао да спорт захтева циљеве, визуелизацију успеха и победе, дисциплину, континуирано физичко вежбање и надметање са другима или самим собом, те је, као таква форма активности, одувек био саставни део војне професије.

Фото: vojvodina.gov.rs

Баста је захвалио Министарству одбране и Војсци Србије, као и Генералном секретаријату CISM у Бриселу, што је Новом Саду указано поверење да буде домаћин овако значајног спортског скупа. Он је истакао да је Организациони одбор „Футсал купа за мир“ имао апсолутну подршку свих институција у Новом Саду.

Уверен сам да ће војне репрезентације Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије достојно заступати дух фер-плеја и пријатељства и, уз спортску срећу, остварити жељени резултат на овом турниру, поручио је Баста и учесницима пожелео угодан боравак у Новом Саду и држави Србији.

Вршилац дужности шефа Делегације Републике Србије при CISM потпуковник Негован Иванковић захвалио је представницима оружаних снага који се већ традиционално одазивају на ово спортско такмичење, као о партнерима који су помогли да се „Футсал куп за мир“ ове године успешно организује. Он је подсетио на то да је први овакав турнир организован управо у нашој земљи 2009. године.

Својим присуством данас у Новом Саду кроз спорт потврђујемо наше пријатељство, поручио је потпуковник Иванковић и свим такмичарима на турниру пожелео спортску срећу и што бољи пласман.

Фото: vojvodina.gov.rs

Турнир је отворио званични представник Међународног савета за војне спортове (CISM) пуковник оружаних снага Нигерије Ричард Емех, који је изразио уверење да ће Нови Сад и Србија бити добри домаћини војним репрезентацијама на овом турниру. Он је навео да Међународни савет за војне спортове организовањем овог такмичења наставља са својом мисијом – да се војним спортом јача међуармијска сарадња и поверење, што је садржано и у слогану CISM – „Friendship through sport“ („Пријатељство кроз спорт“).

Тринаести „Футсал куп за мир“ одржава се у организацији Делегације Републике Србије при CISM, Министарства одбране и Војске Србије и партнера – Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Града Новог Сада, Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Војводине, Градског спортског савеза Новог Сада и других.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести