У последњих 7 година 265 одсто медаља више него 2000-2013.

ФРАНКФУРТ: Спортисти Србије су од 2013. закључно са 2019. годино освојили 265 одсто више медаља, него у периоду 2000-2013. године, каже министар спорта и омладине Вања Удовичић и истиче да се никада није више улагало у систем спорта.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Поређења ради, 2013. године је освојено 12 медаља у олимпијским и параолимпијским спортовима, а 2018. – 47, рекао је Удовичић у интервјуу за франкфуртске “Вести”.

Он додаје да је прошле године забележен пад, јер је то била предолимпијска година, али је освојено скоро 40 медаља.

Имали смо 2015. године 30 медаља, а 2019. њих 40. Види се константан раст, рекао је Удовичић.

Како каже, када би неко пожелео да сними рекламу или изађе на тржиште са жељом да промовише земљу, оно што раде српски спортисти је немерљиво и не може да се плати.

Знатно је већи број одличја, поново се бележе најбољи спортски резултати у категоријама где Србије није било на победничком постољу и преко 30 година, примећује Удовичић и додаје да су се на победничко постоље “вратили” атлетика, кајак, теквондо, рвање, веслање…

Министар је напоменуо да су никада већа улагања у систем спорта, како директних давања за рад савеза, обезбеђивања најбољих услова услова за припреме репрезентативаца, тако и за инфраструктуру.

То могу да кажем као спортиста који је две године чекао на награду, а оне се данас реализују у не дужем периоду од седам дана, рекао је Удовичић.

На питање када ће бити завршена мултифункционална дворана, одговара да би до краја следеће године требало да буде завршен тај стратешки објекат, који ће, каже, дати другачију димензију спортовима чија ће кућа постати, обезбедити континуитет у раду и могућност да у наредном периоду можемо да се надамо још већем броју медаља.

Удовичић је рекао и да је, кроз пројекат “Србија 2025” дефинисано шта ће се радити у наредном периоду, од националног стадиона, до реконструкције и изградње девет објеката шиорм Срббије, како би се додатно подигла фудбалска инфратрсуктура.

Жеља нам је да остали спортски савези добију своје националне куће, пре свега кошарка и одбојка, а онда да радимо и на другим, као што су пливачки савез, да жавршимо ватерполо тренинг центар, али да до краја 2025. највећи број наших савеза добије националну кућу, најавио је Удовичић.

Када је реч о школском спорту, Удовичић је рекао да је данас двоструко више деце у том сегменту – 180.000, у односу на нешто више од 95.000, колико их је било када је он ступио на чело министарства, додајући да је циљ да се што више деце укључи у школски спорт и да се премаши цифра од 200.000.

Да млади могу да се исказују, остварају циљеве, да побољшавамо положај младих на терену, омогућимо свим грађанима да имају право да се баве рекреацијом и пробудимо свест да је бављење спортом, један редуктивни моменат у одрастању и да то мора да постане супстанца која ће нас креирати и мотивисати у свакодневном животу. То је нешто што је постављено као приоритет у раду овог министарства, рекао је Удовичић.

Такође, додао је да је више и стипендија за младе таленте и да је од 2014. године до данас тај број увећан са 1.000 на 1.500, а износ стипендије на годишњем нивоу са 250.000 повећан на 300.000 динара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести