Веслачи Данубијуса 1885 после зимских припрема изашли на воду

После зимског режима рада, пред веслачима Данубијуса 1885 је почетак нове сезоне на води.
Dusan Stefanovic, Ivan Katic i Rastko Ratajac VK Danubijus
Фото: ВК Данубијус 1885/ Душан Стефановић, Иван Катић и Растко Ратајац

– Завршен је зимски припремни период, почели смо са изласцима на воду и са формирањем екипа. Задовољан сам како смо одрадили припреме у затвореном, тако да смо спремни за теже тренинге на води. Први показатељ у каквој смо форми биће Куп Србије (24. април) у Београду. Међу најважнијим такмичењима је свакако државно првенство крајем јуна на Палићу, где ћемо настојати да у свим категоријама, од пионира до сениора, остваримо што боље резултате – открио је тренер сениора и јуниора Алекса Ђокић.

У последње време орјентација клуба је на млађе категорије, а разлог је у одливу сениора на факултете широм света.

– Сваке године суочавамо се са одласцима веслача на студије у Америку, где на престижним универзитетима добијају стипендије да истовремено веслају и уче школу. Тек по окончању студија неки од њих ће нам се вратити. Управо због тога све ресурсе смо усмерили на јуниоре и кадете и у потпуности смо се посветили њима – казао је Ђокић.

Према речима директора Данила Лучића, окренули су се и масовности, из које може да произађе квалитет.

– У просеку имамо око 150 чланова. Кроз пројекат Веслање у школе анимирамо децу од шестог до осмог разреда. Планирамо да организујемо и школско такмичење. Иако веслање није међу популарним спортовима, влада велико интересовање, где тренутно њих 80–ак учи прве кораке технике веслања. Деца старија од 11 година могу да дођу у клуб сваке суботе од 10.30 часова и да постану наш члан – поручио је Лучић.  Ангажован је велики број тренера како би млади имали што боље услове за рад.


Јуниори

У јуниорској конкуренцији од 15 такмичара њих тројица су чланови јуниорске репрезентације.

– Реч је о Ивану Катићу, Душану Стефановићу и Растку Ратајцу, који се сада налазе на припремама у Турској. Већ 3. марта имаће државно првенство на ергометрима, потом следе европско и светско првенство, балкански шампионат и прва регата Кроација опен – најавио је Ђокић, уз наду да ће ускоро још неки од Данубиусових кадета обући дрес с националним грбом, као што је то случај са Јаном Тарабић, која је наступила на СП у Чешкој.

Студенти поново на окупу

У Данубијусу 1885 поново су активирали студентско веслање.

– За сада имамо потписан уговор са Медицинским факултетом, а надам се да ћемо то ускоро урадити и са осталим факултетима, поготово што академце очекује Европско првенство у Шведској. Такође, учествоваћемо и на студентским регатама у Сплиту, Загребу, Новом Саду – казао је Лучић.


– Све су то бивши веслачи, који су завршили факултете у Америци. Циљ нам је да деца имају квалитетне тренинге, а самим тим и јака такмичења, где за годину–две очекујемо да будемо супериорни на домаћој сцени. Повезали смо се и са мађарским клубовима. Код њих је веслање у одређеним регијама школски спорт, масован и имају јака такмичења млађих категорија. Таква сарадња много ће допринети на подизању квалитета наших такмичара – сматра Лучић.

Он сматра да је време да се веслање врати на старе стазе успеха, а то ће моћи и постављањем новог селектора Италијана Ђованија Постиљонеа.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести