Веслачи Данубијуса заблистали на Кроација опену

Са међународне регате Кроација опен веслачи новосадског Данубијуса 1885 вратили су се са три златне медаље из три категорије - скиф (Душан Стефановић), дубл скул (Душан Стефановић и Растко Ратајац) и четверац скул (Душан Стефановић, Растко Ратајац, Веселин Дурутовић и Иван Катић).
Stefanovic, Ratajac, trener Djokic, Durutovic i Katic
Фото: Стефановић, Ратајац, Ђокић, Дурутовић и Катић, фото: ВК Данубијус 1885

„Прва регата у сезони потврдила је да су веслачи спремни за долазећа такмичења. У конкуренцији из 12 земаља момци су одвеслали технички и тактички веома добро, што им је подстрек да раде још боље и да циљају подијуме већих такмичења, као што су евриопска и светска првенства и Балканијада“, рекао је тренер Алекса Ђокић и додао да је ово показатељ да се у Данубијусу ради квалитетно и да ова четири момка могу да буду пример млађим категоријама.

Душан Стефановић (17) је остварио хет-трик, пошто је злато узео у скифу, дублу и у четверцу. 

„У скифу се надметало 58 чамаца, у дубл скулу 24, а осам у четверцу, где су наступиле и репрезентације Аустрије, Естоније, Словеније, Турске, Италије и Хрватске, што говори о томе колика је била јака конкуренција и да имамо одређени потенцијал“, рекао је Стефановић. 


У Есен по медаљу

Следећа такмичења за веслаче Данубијуса биће Београдски куп (27. април) и Омладинска лига на Ади Циганлији. Следи затим Европско првенство у немачком Есену (17/18. мај).

„Куп Србије биће критеријумска регата за ЕП, где ће се одлучити у којој дисциплини ће наступити Данубијусови веслачи. Очекујем да ће бар два наша веслача од ова четири да буду у дресу с националним грбом. Надам се да ће се из Есена вратити са медаљом. Знамо да су најбољи у Србији, сад ћемо да видимо шта могу да ураде у Европи, а онда, надамо се, да ће заблистати и у августу у Токију на Светском првенству“, рекао је Ђокић.


И Растко Ратајац се опробао у истим дисциплинама, био је девети у скифу, док се у две окитио златом.

„Очекивали смо да ћемо добро веслати и да ћемо освојити медаљу. Показали смо да смо спремни и задовољан сам техником и извесланом трком“, истакао је Ратајац.

Најмлађи члан у четверцу био је шеснаестогодишњи Веселин Дурутовић.

„Велика је част то што сам добио прилику да веслам са годину дана старијим колегама, а до медаље смо дошли захваљујући и труду тренера. Ово је за мене велико искуство и подстрек за даљи рад“, најавио је Дурутовић.

Иван Катић у четверцу је стигао до најсјајнијег одличја, у скифу је веслао Б финале.

„Вредели смо за А финале, али због лошије конкуренције у квалификацијама нисмо успели да извесламо време за А финале. Нисмо очекивали овакав успех, јесмо најбољи јуниори у Србији, али нисмо веровали да можемо да будемо најбољи у три дисциплини на тако престижној регати“, рекао је Катић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести