Веслачи на СП за медаље и олимпијске визе

У Отенсхајму, надомак Линца, сутра (25. августа) почиње најзначајније такмичење у веслању ове године – Светско првенство.
Martin Mackovic i Milos Vasic
Фото: Мартин Мачковић и Милош Васић, фото: ВСС

Важно је због тога пошто ће се на овом такмичењу поделити највећи број олимпијских квота. Организатори с поносом истичу да је овај веслачки мундијал рекордан по броју земаља (80) и по броју учесника (1.171).

Србију представљају у мушкој конкуренцији двојац, четверац, скиф и скиф за лаке веслаче, а у женској дубл скул. Завршне припреме су обављене на загребачком Јаруну, одакле су репрезентативци прешли у Аустрију. Жреб је заказан за данас у 15 часова.

Највише се очекује од Мартина Мачковића и Милоша Васића у двојцу. У овој сезони, првој заједничкој, одмах су начинили пробој у врх посада које и у Отенсхајму имају највише претензије. Били су победници првог такмичења за Светски куп у Пловдиву, а на Европском првенству у Луцерну медаља им је измакла у самој завршници. У њиховој дисциплини биће 29 чамаца, а 11 најбољих извадиће олимпијску визу, што значи да кроз то сито неће проћи само последњи у Б финалу. Њих двојица први и крећу у изазове јер су квалификационе трке за двојац у недељу (10.24 часова). Боје Србије у четверцу браниће Игор Ђерић, Веселин Савић, Ненад Беђик и Виктор Пивач. Начињена је једна измена у односу на Европско првенство. У чамцу је Савић уместо Александра Беђика, који је био у посади када је четверац у Луцерну победио у Б финалу, у свом првом такмичарском искушењу у том саставу. Пријављене су 22 посаде. Олимпијску карту стећи ће осам најбољих.

Првог дана на стазу ће и Милош Станојевић у скифу за лаке веслаче, што је неолимпијска дисциплина. Биће 32 такмичара. У категорији скифиста убедљиво је највише пријављених чамаца – 44, а Александар Филиповић потрудиће се да буде међу девет, који ће добити визу за Токио.

Другог дана, у понедељак, на стазу ће женска посада, у саставу Милица Слијепчевић и Јована Арсић. У тој дисциплини надметаће се 22 чамца, а на Игре ће 12.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести