Вучић уручио заставу параолимпијцима: Ви сте наши хероји

БЕОГРАД: „На Олимпијским играма стварају се хероји, на Параолимпијске игре долазе већ створени хероји”, поручио је данас председник Александар Вучић на пријему који је приредио за параолимпијски тим Србије, уручујући им заставу наше земље коју ће носити на Играма у Токију.
Инстаграм buducnostsrbijeav
Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

Председник је заставу Србије предао светском рекордеру и двоструком параолимпијском шампиону у бацању чуња Жељку Димитријевићу, рекавши да то чини од срца.

"Ви сте већ данас наши хероји. Без обзира на пласман и медаље које ћете сигурно донети за нашу земљу", подвукао је Вучић.

Он је казао да Србија навија да се параолимпијци из Токија врате са што више медаља, и подсетио да су на Играма у Пекингу освојене три медаље, у Лондону пет, а Риу девет.

"Ти успеси су све већи", констатовао је он указујући да на Параолимпијске игре у Јапан путује 20 спортиста, који ће се такмичи у седам спортова.

"Ваши спортски манири могу да послуже као светли пример какав смо витешки народ и какву дивну земљу Србју представљате", нагласио је председник.

Истовремено је указао да је држава од 2012. повећавала награде за успехе параолимпијаца, те да је награда била 24 милиона динара, а данас је 90 милиона динара, чиме је изједначена са наградама олимпијаца.

"То није питање пажње, већ је питање да разумемо свет у којем живимо, све већег угледа земље коју доносе параолимпијске медаље. Хвала вам свима што до сада штитили интересе Србије и бранили боје наше земље. Поносни смо на вас, хвала на свом труду, раду на огромној енергији. Уверен сам да ћемо се по повратку са Параолимпијским играма заједнички радовати", подвукао је он.

Вучић је указао да Параолимпијада привлачи све више пажњу у целом свету, посебно развијеном дела света.

"Ово је за нас ванредна прилика за најбоље презентовање Србије, доношење много поена за нашу земљу. Желим да верујем да ће грађани то да разумеју. Радоваћемо се вашим успесима, због нас, једнако као и због вас, јер се на Параолимпијским играма такмиче земље и оне су прилика да покажемо колико смо напредовали и радили", објаснио је Вучић.

Председник је подсетио и на живот Џозефа Алдена Рејмана, који је каже, као тек свршени студент, Американац, добио привилегију да стажира код можда и највећег редитеља Федерика Фелинија, али је недуго по бајковитом почетку велике каријере, доживео тешку саобраћајну несрећу, након које је остао трајно делимично парализован.

"Тај догађај је променио његов житов, али не у смислу професионалне афирмације, јер је реч о човеку импресивне биографије, већ је несрећа променлила начин на који је перципирао свет око себе и потребе других људи", рекао је Вучић.

Тада је, подсећа, почео да снима документарце о параолимпијцима и да пише чланке о њиховим напорима и надчовечанском труду да остваре своје спортсле циљеве, а, узимајући за полазну основу лично искуство, био је свестан изазова и препрека са којима се параолимпијци суочавају током тренажног процеса и такмичња.

Вучић је цитирао Рејмонову реченицу које дочаравају истинску величину труда параолимпијаца:

"На Олимпијским играма се стварају хероји, а на Параолимпијске игре долазе већ створени хероји".

Параолимпијац Жељко Димитријевић истакао је да му је изузетна част што могу да преузмем заставу Србије испред својих другара, који ће да се боре за ту и уз ту заставу.

"Надам се да нећемо изневерити ваше поверење и да ћемо се на прави начин борити. Од вас само желим да нас подржите и да видимо сузе радоснице каде се застави завијори на победничком постољу", рекао је Димитријевић и захвалио се председнику и Министаратву омладине и спорта на подршци.

Вучић је пренео да му је, после уручивања заставе, Димитријевић рекао да иде у Токио по треће злато и да ће се сигурно вратити са златном медаљом.

"Рекао сам му да је то пре Олимпијских игара изговорила само Јована Прековић", додао је Вучић, подсетивши да се Јована из Токија вратила као олимпијска шампионка у каратеу.

Иначе, Србију ће на Играма представљати 20 спортиста у седам спортова.

Параолимпијске игре у Токију одржаће се од 24. августа до 6. септембра.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести