Вукашиновић: Прошле године допинговано 13 српских спортиста

БЕОГРАД: Директорка Антидопинг агенције Републике Србије Милица Вукашиновић открила је данас да је у 2017. години укупно 13 српских спортиста "пало" на антидопинг тесту.
vukasinovic, tanjug dragan kujundxic
Фото: Milica Vukašinović, foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Допинг је свакако велики проблем, али морам да кажем да смо ми кроз нашу законску регулативу то регулисали и ускладили своја правила са Светским антидопинг кодексима. Ми увек мислимо да код нас нема допинга, али званичан податак је да је прошле године било 10 позитивних у нашој земљи, још троје ван земље и имали смо случај једног страног спортисте код нас, Кенијца, који је био позитиван на маратону", рекла је она на конференцији "Фер плеј, фер лајф" која је данас одржана у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и Новинске агенције Танјуг.
Вукашиновићева је овај податак изенала након што је "узела реч" са жељом да демантује речи председнкика ОКС Божидара Маљковића, који је рекао да се амерички кошаркаши на Олимпијским играма не тестирају.
"Били смо на последње три Олимпијаде, наши људи су тестирали америчке кошаркаше, укључујујући и једног Кевина Дурента", рекла је она.
Маљковић је претходно испричао како га је својевремено назвао Тони Кукоч, у време док је играо за Чикаго и испричао како после пет-шест везаних утакмица једва стоји на ногама, а његови саиграчи "лете по терену".
Такође, навео је пример како је у шпансклој АЦБ лиги проблем решен тако што људи из Антидопинг агенција у свако доба могу да ђу на тренинг и раде тестове и подсетио како је он, још док је био тренер Југопластике, тражио да се уведе антидопинг тест у Евролиги.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести