Злато за Драгана Ристића на ПОИ

ТОКИО: Српски стрелац Драган Ристић освојио је златну медаљу на Параолимпијским играма у Токију.
draganristic-1.mesto-arhiva (1
Фото: Драган Ристић, фото: ССС

Ристић је у дисциплини ваздушна пушка 10 метара микс, класа СХ2, остварио резултат од 255.5 у финалу што је било довољно за злато и другу медаљу Србије на ПОИ.

Овим резултатом Ристић је оборио параолимпијски рекорд, а он је и светски рекордер у овој дисциплини.

Претходно су одличје обезбедиле и стонотенисерке Борислава Перић Ранковић и Нада Матић у екипном делу.

Освајањем злата на ПОИ, Ристић је постигао највећи успех у каријери, а уједно и комплетирао и ризницу, јединим титулом која му је недостајала. У претходних неколико година Ристић је у овој дисциплини освајао златне медаље на Светском, Европском првенству, на турнирима Светског купа. Сада је златни низ комплетиран.

Ристић је у финале ушао са трећег места у квалификацијама. У овој дисциплини жене и мушкарци учествују у мешовитој конкуренцији, али у Токију су до заврше борбе за медаље дошла осморица мушкараца. Дама није било у финалу, у коме је Ристић сјајно стартовао и одмах преузео челну позицију коју је одржавао до краја. Друго место припало је Украјинцу Ковалчуку, а бронза Словенцу Тиршеку.

Други представник Србије Здравко Савановић је заузео 20. позицију. Ласло Шурањи је у категорији СХ1 пушком лежећи заузео 47. поузицију у квалификацијама.

Ваздушна пушка, лежећи став, категотија СХ2, мушкоенска конкуренција: 1. Драган Ристић (Србија) 255,5, 2. Ковалчук (Украјина) 254,7, 3. Тиршек (Словенија) 232,4... Квалификације: 1. Ливерани 639,4... 3. Ристић 638,2... 20. Здравко Савановић.

Ваздушна пушка, лежећи став, категорија СХ1, мушкоенска конкуренција: 1. Хилторп (Немачка) 253,1, 2. Парк (Јужна Кореја) 253,0, 3. Шчнетник (Украјина) 231,2... Квалификације: 1. Парк 638,9...47. Ласло Шурањи 621,3...

Ристић: Право злато, хвала целој Србији

Српски стрелац Драган Ристић емотивно је доживео освајање златне медаље на Параолимпијским играма у Токију и захвалио се свима на подршци.

“Право злато. За долажење до овог циља потребна је велика екипа, породица на првом месту. Хвала им много, хвала мом клубу, селектору…. Велики успех. Греота је да некога изоставим, поздрав за мог оца као мог првог асистента. Хвала породици, супрузи, сину, хвала свима, целој Србији“, рекао је Ристић за РТС уз осмех и сузе.

Ристић, који је и светски рекордер у овој дисциплини, задоваљан је наступом на ПОИ.

"Када сам видео да је првих пет метака прошло изванредно, осетио сам да могу даље и кренуо сам хитац за хицем. Имао сам предност чак и већу од једног круга. То ми је дало самопоуздање, не само да ћу успети да освојим медаљу, већ да ћу стићи до злата", рекао је Ристић.

Вучић: Хвала за ову радост, поносни смо на Вас

Председник Србије Александар Вучић честитао је нашем параолимпијцу Драгану Ристићу освајања златне медаље на Параолимпијским играма у Токију.

Драги Драгане, честитам Вам на освојеној златној медаљи коју сте срцем освојили за нашу земљу! Хвала Вам за ову радост, поносни смо на Вас и на овај заиста врхунски успех! Браво, Драгане! Настављамо заједно да бодримо наш тим!, навео је Вучић на инстаграму будућностсрбијеав.

Удовичић честитао Ристићу на освајању злата на ПОИ

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је српском парастрелцу Драгану Ристићу на освајању златне медаље на Параолимпијским играма у Токију, у дисциплини ваздушна пушка 10 метара микс, класа СХ2.

"Србија на параолимпијском трону - шампион наш Драган Ристић! Хвала, Драгане, за сваки секунд истрајности, посвећености и решености на путу ка највећем спортском успеху на коме си доказао да си најбољи међу најбољима, обарањем рекорда уз освајање злата! Свака част, поносни смо на тебе и твој историјски успех! Честитке и твом стручном штабу и Параолимпијском комитету Србије! Идемо даље”, налази се у честитки Удовичића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести