Позлатила се Јована Војиновић

Спуштена је завеса на 20. Екипни шампионат Европе за мушкарце и жене, а Србија се може похвалити новом златном медаљом! Након што је прошле године на Олимпијади у норвешком граду Тромсо

велемајстор Никола Седлак освојио златну медаљу за најбољи појединачни резултат на четвртој табли, сада нас је и ЖВМ Јована Војиновић обрадовала сличним успехом. Наиме, Јована је освојила златну медаљу за најбољи појединачни резултат на другој табли са изванредних 6,5 поена из 8 партија без иједног пораза и са перформансом од 2576. Овај успех је утолико већи уколико се зна да се наша женска репрезентација све време борила са водећим екипама, те је Јована имала изузетно јаке противнице и из партије у партију морала изнова да се доказује како би дошла до златне медаље.

Поред сјајног наступа Јоване Војиновић, и наша искусна репрезентативка ЖВМ Ирина Чолушкина је показала да ју је селектор са правом ове године поново уврстио у тим јер је освојила одличних 6 поена из 9 партија са перформансом од 2421, при чему је први пораз доживела тек у последњем колу против ИМ Алмире Скрипченко. Јована и Ирина су све време биле окоснице нашег тима и пружале одличне партије против врхунских шахисткиња, али су мало подбациле наша прва и четврта табла, те нас је то коштало бољег пласмана од на крају освојеног 14. места. Ипак, мора се признати да је ЖВМ Анђелија Стојановић заиста имала тежак задатак да одржи прву таблу против искусних и веома добро припремљених играчица из водећих европских шаховских сила. Адела Великић и ЖИМ Мила Жарковић, које су се равномерно смењивале на четвртој табли, у одсутним моментима партије када се одлучује о победи нису биле довољно прецизне, што је сигурно последица недостатка искуства на међународној сцени. Имајући у виду да је ове године селектор дама ВМ Бранко Дамљановић пружио шансу и млађим шахисткињама, очекујемо да догодине на Олимпијади у Бакуу, зрелије и искусније, наше даме пруже добру игру и оправдају поверење које им је указано.

Све честитке заслужује и игра нашег велемајстора Роберта Маркуша који је такође постигао одличан резултат од 6,5 поена из 9 партија без иједног пораза и са перформансом од 2745! Роберту је за длаку измакла медаља за најбољи појединачни резултат на трећој табли, али остаје чињеница да је он најефикаснији играч наше мушке репрезентације, који је све партије одиграо на висини свог квалитета и објективно “држао воду” у скоро свим мечевима. ВМ Милош Перуновић је имао две бриљантне победе против ВМ Едуарда Ромејна и ВМ Хрвоја Стевића, али је у осталим партијама показао променљиву игру испод својих могућности. ВМ Никола Седлак је одиграо нешто изнад свог перформанса, док је ВМ Дејан Антић, као дебитант у репрезентацији, био врло мало у игри и освојио је 1 поен из 2 меча. Остаје жал због чињенице да се наш водећи играч ВМ Иван Иванишевић пробудио тек у последња три кола где је забележио сјајне победе против врхунских велемајстора Ивана Шарића и Франциска Валеја Понса, као и реми против одличног Давида Наваре. Да је тако добро играо током читавог турнира, Србија би сигурно била боље пласирана од 16. места које су наши момци на крају освојили, након минималног пораза од Чешке у последњем колу. Ипак, са овог првенства памтићемо барем две фантастичне роле наших, а то су победа против Холандије са високих 3:1 и декласирање репрезентације Хрватске са 4:0.

На крају се мора истаћи велика помоћ и подршка коју је нашим представницима пружио дугогодишњи спонзор Компанија Дунав осигурање, која је била пресудна за одлазак екипа на ово престижно такмичење. Велико хвала челницима Дунав осигурању што су поново препознали квалитет српских шахиста и омогућили им да достојно представљају своју земљу у друштву најбољих европских екипа.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести