Белгијанци одустали: „Орлови“ иду на Европско првенство

Рукометна Федерација Белгије обавестила је Европску рукометну Федерацију да национални тим није у могућности да организује и одигра три утакмице квалификација за наступајуће Европско првенство 2022, које су заказане за март.
Рукометни савез Србије
Фото: Рукометни савез Србије

Услед здравствене ситуације, одсуства тренажног процеса, као и кратког периода за припреме који може довести до повреда, Белгијанци су одлучили да не започињу такмичење у групи са Србијом, Француском и Грчком. 

Уместо тога, посветиће се квалификацијама за ЕП 2024, а оваква ситуација јасно ставља „Орлове“ као будуће учеснике турнира у Мађарској и Словачкој.

- Са великим жаљењем морали смо да откажемо квалификационе мечеве у марту. Пробали смо да одгодимо померање дуела, али исто тако разумемо и ЕХФ који мора да води рачуна о календару такмичења. Сада је јасно. „Црвени вукови“ неће играти квалификационе утакмице ове године. Одлука је донесена у консултацији са играчима, стручним штабом и директорима Федерације, а у складу са ситуацијом везаном за ковид-19. Било би неозбиљно терати момке да играју у оваквим условима и да рискирају повреде – рекао је председник белгијске федерације Жан Аносет, а пренео Baqanhendbal.

Србија је са пет бодова из три утакмице практично обезбедила пласман на ЕП 2022 у тренутку када ЕХФ буде потврдио информацију. Французи су на другом месту са једним бодом из два меча, док Грке чека још три меча (за сада без бодова).

„Орлове“ од првог меча може одвојити само пораз у Грчкој и победе Грка у оба дуела са Французима, што је научна фантастика.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести