Борис Ројевић: Одбрана кључ успеха “орлова”

НОВИ САД: Српска рукометна репрезентација приредила је изненађење и највежим оптимистима у квалификацијама за Европско првенство 2022. године.
b
Фото: Rukometaši Voše s Rojevićem na čelu kreću u odbranu titule/RK Vojvodina

Поред пет бодова из три утакмице “орлови”, предвођени шпанским тренером Тонијом Ђероном, приказали су потпуно нови однос према националном дресу, што је довело до победа против Француске и Грчке, те ремија са “триколорима”.

У Ђеронином стручном тиму био је и стратег рукометаша Војводине Борис Ројевић, који је по повратку у Нови Сад покушао да појасни шта се то за кратко време догодило нашем националном тиму да је рукомет поново у моди.

Српска нација воли рукомет. Осам година се чекао добар резултат, кога су сви прижељкивали. Ово што нам се догодило почетком ове године је нешто заиста сјајно за наш спорт. Иако имамо још да играмо три утакмице (две са Белгијом и једну са Грчком) у квалификацијама сматрам да смо 80 одсто посла урадили и да ћемо бити првопласирани у групи 1. За то нам је потребна још победа у гостима да ли у Грчкој или Белгији, чиме бисмо били у повољнијем положају пред жреб за ЕП, рекао је Ројевић.

Према његовим речима, шпански стручњак није урадио ништа револуционарно, али је успео у нечему што нису могли многи пре њега.

- Не могу да коментаришем рад претходних селектора пошто нисам био део стручног штаба. За кратко време успекли смо да успоставимо добру атмосферу међу сјајним момцима, који су се изузетно залагали, гинули и на тренинзима и на утакмицама. Много је рађено на видео анализама, а било је дана када смо радили и по 10-12 сати.  Ђерона је унео нешто што ови играчи, који су сви чланови великих клубова, не би могли да испрате. Највећи, можда и основни, разлог нашег успеха је одлична хемија између играча и стручног штаба. Сви играчи су дисали као један и када је тако, онда не можете да не успете.


Воша данас игра у Кикинди

Наставак националног шампионата рукометаши Војводине почињу данас (18 часова) у Кикинди.

Бодови из првог дела Аркус лиге се не преносе у плеј-оф групу, тако да бодови против екипе из друге половине табеле, међу којима је и Кикинда, неће нам утицати за други део сезоне. Без обзира на то, ми идемо на победе и хоћемо да завршимо први део Аркус лиге на првом месту, за шта су нам неопходна четири бода. Због густог распореда мораћемо да калкулишемо са минутажом појединих играча. Кикинда доласком Тубића има искусне бекове, ту су и добра крила попут најбољег стрелца Врговића, Милошевића на црти... Ми ћемо тек да изађемо из тешких припрема, тако да ћемо на ову утакмицу, која ће да буде тешка, да гледамо као на пријатељску, пошто нисмо одиграли ниједну током припремног периода. Тако ће нам наредних неколико утакмица послужити за дизање форме, рекао је Ројевић.


Евидентна је била дисциплина у нападу, као и добро сложена одбрана, која је можда била и кључ успеха, где су појединци показали ново играчко лице.

-Повратак Илије Абутовића је био икс фактор, који је кључна фигура био наше одбране, захваљујући којом смо освајали бодове. Поред одбране, нови квалитет смо добили потезом да капитенску траку доделимо Мијајлу Марсенићу, који се потпуно препородио и представио се у потпуно новом светлу. Кукић је много напредовао нападачки у последњих годину дана, док је Орбовић се препородио у Мотору из Запорожја. Само повратком два играча попут Абутовића и Ђорђића допринело је бољој слици националног тима.

Према Ројевићевим речима новост коју је донео Ђерона је форсирање видео анализе, како тренинга тако и ривала.

- Сви ми то радимо, али не у толиком обиму. Што се тиче дефанзиве, откако сам ја тренер ми у Војводини примењујемо шпанску одбрану, што се видело да су се моји играчи попут Николића лако уклопили. Нападачки се потпуно разликујемо.

Рукометаши Војводине припреме, које су, у одсуству Ројевића, спроводили Драган Кукић и Александар Тунгуз, су почели 4. јануара.

- Пред нама је згуснут распоред. Ове године шампионат креће много раније. Већ данас гостујемо Кикинди, у четвртак идемо Вардару у Скопље у Сеха лиги, потом у суботу смо домаћини Спартаку из Суботице... Буквално свака два-три дана играћемо утакмице, у не баш неком широком ростеру. Момци тренирају сјајно. Ради се о скупу изванредних и вредних момака, што се ретко среће.


КУП Србије за рукометашице: На отварању Воша и Петроварадин

Такмичење у Купу Србије за рукометашице почиње данас у Новом Саду претколом четвртфинала.

Екипа Петроварадина, члан Б Суперлиге, биће домаћин елитном лигашу Војводини, а утакмица се игра вечерас од 19.45 часова на Сланој бари.

Остали мечеви на програму су 27. јануара, а састају се: Београд - Железничар, победник Запада - Врбас и победник Истока - Младост (Нова Пазова).


На полусезони било је замена у редовима Новосађана.

- Уместо Грозданића, који је отишао у Бундеслигу, дошао је Шотић, Халилбеговића је заменио Бабић, тако да нисмо доводили друга појачања. Највеће појачање за нас би било да нам се после операције врати Бојан Бељнски, а то очекујемо тек за најмање два месеца.

Ове године очекује се страховито тежак плеј-оф.

Све екипе су се појачале. У Партизан су стигла три играча Бојанић, Жујовић и Ласица, Милановић је појачао Железничар, Митровић Металоплатику... Очекујем неизвесну борбу за титулу, сматра Борис Рајевић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести