Цветковић: Тражимо најбољи тим

Селектор мушке репрезентације Србије Јовица Цветковић, објавио је списак од 22 играча на које рачуна у ЕХФ недељи у оквиру које ће бити одиграна два пријатељска меча са селекцијом Аустрије, 26. октобра у Тулну и два дана касније у Зудштаду.
jovica cvetkovic, epa, antonio bat
Фото: EPA (ANTONIO BAT)

- У ходу смо многе ствари решавали за које је реално потребно време. Сагледавајући резултате које смо направили и оно што су захтеви националног тима када је у питању Европско првенство у Хрватској, с обзиром да имамо изузетно тежак распоред, мораћемо што боље да искористимо време које имамо на располагању. Морамо да селектирамо најбољи тим, направимо најбољу игру и у Сплит одемо да се са свима надигравамо са жељом да остваримо најбољи могући резултат. Није било све како треба да буде у националном тиму који има високе домете, пропустили смо окупљање у јануару, тако да ћемо морати пуно да радимо од 20. октобра, пет дана у Ковилову и у те две утакмице са Аустријом. Искористићемо овај период за рад, без оптерећења резултатом. Покушаћемо да надокнадимо неки претходни период у ових десетак дана. Чека нам велики рад у свим фазама игре. Селектирање и провера играча за најсавременију игру. Постоји неопходност за играчима у оба правца. Нема времена за две-три измене у сваком нападу, ко то ради, неминовно губи. Хоћу 16 играча оспособљених да играју напад-одбрану.

Цветковић је објаснио и зашто је за ривала изабрана Аустрија:

- Имају исландског тренера, то је сличан рукомет који нас чека против Шведске и Исланд. Доћи ћемо до неких сазнања, шта поправити, у ком смеру ићи. Списак је мало шири, 22 играча, јер нисмо имали простора за рад раније. Поред резултата који желимо, морамо у игру стално убацивати неке дебитанте, који ће нам значити у перспективи. Наш дугорочни циљ је да направимо добар резултат у Токију. Преко овог ЕП и Светског првенства, доћи ћемо у олимпијску годину са једним тимом који ће се доста разликовати од овог, у коме имамо неке играче у позним годинама. Зато сам, ризикујући, већ убацио неке играче знајући шта нас чека.

На чему ће рад бити базиран?

- Пробаћемо да добијемо два-три начина игре у одбрани, да ли 3-2-1, 3-3, 5-1, 5+1, 6-0, нешто што нам лежи. Мој циљ је да у нападу имам две могућности. Имали смо проблема у финишу квалификација, јер смо остали само са једним начином игре. Повређени играчи у јуну су нам одузели шансу да имамо та два начина, али смо успели да направимо резултат. Пратећи савремени рукомет и нова правила радићемо и на брзој игри, контранападу, а веома важно, односу играча према државном дресу. Нећу да кажем да нисмо имали проблема у претходном периоду, али таква је била ситуација,мало времена за спремити се, мало времена за рад ван терена. Репрезентативац мора бити оспособљен за оно што га чека на терену, али исто тако посвећен својој земљи, да воли своју отаџбину, да осећај припадности буде изражен на прави начин. Морају играчи бити свесни да на прави начин морају да репрезентују земљу. На томе ћемо пуно радити. Ово је последњи филтер пред завршне припреме за ЕП. Да видимо ко и колико може.


Ковилово Нова стара база

- Наша стара база. Имамо идеалне услове, добру дворану, добар смештај, одличну исхрану. Тамо ћемо бити и пред Европско првенство.


Селектор Србије је прокоментарисао и нека нова имена на списку, међу њима двојицу новајлија, Николу Црноглавца и Стефана Ћирића:

- Милосављев је млад голман, скренуо је пажњу својим квалитетом и добиће прилику да покаже шта зна. Прилику ће добити и Немања Младеновић, односно, Никола Црноглавац. Ту је и Стефан Ћирић из Обилића. Има 25 година, врло интересантан играч за нас. Бељански дуго није био у репрезентацији. Игра у оба правца. Очекујем да искористи своју шансу. Нова правила кажу да ће бити могуће променити шест играча на Европском првенству. До сада је било четири. То значи да морамо имати више играча на припремама који ће бити упознати са системом и спремни да ускоче у сваком тренутку. Волео бих да заменио свих 6, то би значило да смо отишли до саме завршнице.

Списак играча:

Голмани: Страхиња Милић, Владимир Цупара, Тибор Иванишевић, Дејан Милосављев.

Лева крила: Добривоје Марковић и Немања Илић.

Десна крила: Богдан Радивојевић и Дарко Ђукић.

Десни бекови: Марко Вујин, Немања Зеленовић, Никола Црноглавац

Средњи бекови: Петар Ненадић, Жарко Шешум, Петар Ђорђић, Момир Рнић, Немања Обрадовић, Дарко Стевановић, Немања Младеновић и Стефан Ћирић.

Пивотмени: Растко Стојковић, Мијаило Марсенић и Бојан Бељански.

Рукометни савез Србије

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести