ЕП Француска 2018: Рускиње и Францускиње за злато

У финалу Европског првенства за рукометашице данас од 17.30 часова бориће се селекције Русије и Француске, екипе које су и отвориле првенство.
Rukometasice Srbije/EPA/YOAN VALAT
Фото: EPA/YOAN VALAT

Рускиње су у полуфиналу победиле селекцију Румуније резултатом 28:22 (16:15).

Румунке су се сјајно држале у првом полувремену, када су имале и три гола предности, али без најбоље играчице Кристине Неагу, која се повредила на претходном дуелу, нису могле да пруже јачи отпор актуелним олимпијским шампионкама.

Предводила их је Ана Вјакирева која је осам од укупно 13 голова постигла у првом полувремену.

“Зборнаја” је кључну предност стекла почетком другог полувремена када је направила серију 5:0 и побегла на 27:19, што је била недостижна предност за Румунке, код којих је најефикаснија била Ана Марија Драгут са четири гола.

Рускиње су тако обезбедиле друго финале Европског првенства, након што су 2006. поражене од Норвешке (27:24). Биће то прилика да ниски европских медаља (сребро и две бронзе) придодају и насјајнију.

Францускиње су у полуфиналу пред својом публиком савладале Холандију резултатом 27:21 (12:11). Победничку селекцију до финала је предводила Естел Нзе Минко са шест голова, док је код Холанђанки најефикаснија била Лоис Абинг са седам погодака.

Домаћем тиму битка у финалу биће прилика за реванш Русији за пораз на отварању шампионата у Француској (23:26).

Францускиње никада нису играле у финалу Европског шампионата, а највећи успех на континеталном такмичењу су им три бронзе 2002, 2006. и 2016. године. За треће место на ЕП и бронзу бориће се Румунија и Холандија у недељу од 14 часова.

Пето место освојила је Норвешка која је савладала Шведску резултатом 38:29 и обезбедила квалификације за Олимпијске игре. 

С. Р.

Данас

Меч за треће место: Румунија - Холандија (14) Финале: Француска - Русија (17.30

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести