ЕП Грац: Против Хрватске за достојанствен опроштај

ГРАЦ: До краја прве фазе на Европском рукометном првенству по групама, остало је још једно коло, а репрезентативци Србије већ су, практично, завршили такмичење.
Фонет/ЕХФ/Црна Гора-Србија
Фото: Фонет/ИХФ/Црна Гора-Србија

(Од нашег специјалног извештача)

После пораза од Белорусије и Црне Горе, могу да пакују кофере и да размишљају о повратку кућама. Вечерашња утакмица против Хрватске нема такмичарски значај, јер су Хрвати већ осигурали пролаз у главну рунду, док Срби немају ни теоријску шансу да се нађу у Бечу. Ко ће, уз Хрватску, отићи у главни град Аустрије, знаће се после дуела Белорусија – Црна Гора. Победник сусрета придружиће се Хрватима, а евентуални реми дао би предност Белорусима.

- Биће тешко да се на психолошком плану подигнемо вечерас, после два пораза који су иза нас - рекао је Алекса Колаковић, средњи бек наше селекције. - Даћемо све од себе да поправимо утисак и то у дуелу с екипом Хрватске, која игра изванредно. У групи је показала тоталну доминацију, поготово због тога што игра као код своје куће, пошто је већина навијача њихова. Највећи проблем биће нам да се психички припремимо, воље сигурно неће недостајати, јер ћемо играти у лепом амбијенту.

Искусни Немања Зеленовић додао је да је провео бесану ноћ после сусрета с Црном Гором.

- Остала је та још једна, за нас ипак битна утакмица с Хрватском, у којој морамо да пружимо јак отпор и сигуран сам да ће тако и да буде истакао је Зеленовић. - Тешко је из свега овога стоички изаћи и спремити се за утакмицу с јаким ривалом. Ипак, надам се да ћемо меч дочекати максимално, иако он за нас нема резултатски значај. Играћемо за част и достојанство и мораћемо да покажемо јак карактер и велику жељу да се достојно боримо за грб који носимо на грудима.

Пивот Живан Пешић сматра да је тешко када знаш да ти је остало да одрадиш ревијалну утакмицу и да онда идеш кући.

- Професионалци смо и у сваку утакмицу улазимо с великом жељом да победимо, биће тако и вечерас – кратко је поручио Пешић.

Утакмица Србија - Хрватска игра се у понедељак од 20.30 часова.      

Јово Галић

Ненад Перуничић: За нама је непроспавана ноћ

После непреспаване ноћи, селектор Ненад Перуничић овако је видео пораз од Црне Горе и најавио дуел с Хрватском.

- Пораз је јако тешко пао свима. Целу ноћ сам излазио по ходницима да смирујем играче. Нису могли да спавају. Јако емотивно су све ово доживели и то нема везе с ривалитетом Србије и Црне Горе, већ се то односи на важности утакмице за пласман на Првенству. Овим момцима није свеједно када изгубе, већ преживљавају поразе као и ја. Покушавам да им усадим размишљање да у животу постоје страсти и емоције и да тако треба да приступају свему – рекао је Перуничић.

Селектор “орлова” нема замерки на однос играча према државном тиму и њихову дисциплину у ових годину и нешто више дана.

-  Играчи које предводим су за мене увек најбољи. Увек покушавам да, најпозитивније могуће размишљајући, недостатак квалитета надоместимо чврстим карактером и борбеношћу, нажалост то некад није довољно. Не мислим да је Црна Гора квалитетнија од нас, и даље тврдим да смо бољи као тим, али промашили смо зицере које нисмо смели. Момци треба да схвате да на терену морају да се искључе сви чиниоци са стране. Јако нам је тешко, имали смо најбољу намеру...

Осећа се и одређени страх код играча, да ли од пораза, одговорности, или спознаје да немају довољан ниво квалитета као ривали или неки њихови саиграчи.

- Јако пуно причамо на ту тему и мој став је да увек морају да пруже све од себе. Малери нас прате од самог старта ЕП, али представљамо своју земљу и морамо до краја да играмо на најпоштенији начин. То је обавеза свих репрезентативаца. У односу на противника бирам и играче. Пробаћу да их подигнем, како би против Хрватске одиграли најбоље што у овом тренутку можемо.

Селектор Хрватске Лино Червар најавио је да ће Србији супротставити комбиновани састав.

- У Хрватској нема комбиноване поставе. Они имају две поставе које могу да играју равноправно, тако да ћу покушати да припремим екипу баш као да играмо против најбоље седморке ривала.


Налазим снагу да верујем

На питање да ли има снаге за даље, Перуничић је одговорио:

- Имам снаге. Јесам потрошен због неких других ствари, али увек пронађем снагу да верујем. Цео живот ме држе та вера и оптимизам. Пораз не може да ме поколеба или да ме одведе у суноврат. Овде не говорим о свом егоизму или тражењу оправдања. Ја сам то што јесам, са свим својим врлинама и манама, али знам да часно и поштено радим свој посао. Ствар је у томе шта ми желимо да прихватимо као реалност. Могу да разумем да се нешто тражи сад и одмах, да се очекује нешто боље, али то није тако у реалности. Тежак је процес да бисте дочекали једну генерацију. Норвежани су је чекали три деценије. Надам се да ћемо и ми дочекати једну генерацију која ће бити способна да опет крене у јуриш на високе пласмане.


Вечерашњи дуел нема резултатски значај, али он и те како постоји - због угледа наше репрезентације, али и самих играча.

- Поновићу: представљамо своју земљу и до краја морамо да будемо достојанствени. То је наша обавеза, без обзира на то колико појединци играју, што је у домену моје одлуке. У односу на противника, постављам тактичке ствари.

Ненад Перуничић је понудио и разлоге због којих није, неке чак и никако, користио бекове, попут Мошића и Црноглавца.

- Црноглавац на овим припрема, на пољу самопоуздања, није био ни налик на оног играча из квалификација за ЕП. Против Црногораца га нисам уводио, јер није моторички јак, а противник је баш на позицији халфова прилично агресиван. Зеленовић је ту много бољи. И с Колаковићем сам рачунао, јер он у клубу то одрађује доста добро. То је била тактичка замисао, иначе Колаковића сам био планирао уместо Мошића, али није дао оно што сам мислио да може, енергетски, чак је сада Сретеновић испред њега.

Новинаре је занимало због чега је онда водио играче с којима није био задовољан.

-  Пошто је у питању ЕП, Црноглавац је био зрелији у односу на например Милића, има искуство играња међународних утакмица. Мошића сам повео јер на централној позицији у зони 6-0, уз Марсенића и Пушицу, немам велики избор играча, а он ту негде игра. Пушица се не осећа да може да игра и напад и одбрану, па сам одустао од намере да га користим у два правца. Желео сам да поведем и Обрадовића, међутм он није био задовољан својом улогом, желео је да игра и у нападу. Као тренер који сноси одговорност нисам то хтео да прихватим и да испуњавам ничије жеље – појаснио је селектор Ненад Перуничић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести