ЕП у Хрватској: Пласман у други круг и даље циљ

Прошла је и та толико дуго ишчекивана утакмица са Хрватском, за коју селектор српског националног тима Јовица Цветковић каже да се с њом није претерано оптерећивао и да пораз, и тако убедљив (32:22), ништа неће променити у наставку даљег такмичења, пошто његове изабранике тек сада очекују два сусрета која их води до остварења циља – пласмана у други круг Европског првенства за рукометаше које се одржава у Хрватској .
Meč Hrvatska-Srbija na EP u Splitu Foto: RSS
Фото: РСС

(Од нашег специјалног извештача)

На питање да ли би данас, после преспаване ноћи, нешто мењао тактички против Хрвата одговорио одрично.

– Тактика је била тако замишљена да сачувамо екипу од великог умора како би били свежи за предстојеће много важније две утакмице, против Шведске и Исланда. Имамо снагу и свежину, тако да се надам најбољем у ове две утакмице. То је сасвим коректно испало по мом неком виђењу. Парирали смо добро нападу Хрватске у одбрани са којом смо започели. Резултат 10:9 у 26. минуту је било оно што смо желели. Наш план је био да се игра на што мање голова. Елиминисали смо контранапад, због неке свежине коју треба да задржимо и снаге играча у одбрани - рекао је Цветковић.

Оно што је недостајало на премијери је свакако игра крила.

– Моја тактика је увек да се игра са свих позиција, али ми смо у првом мечу играли потпуно без крила. Наши играчи играју у различитим клубовима у којима свако има свој систем и ја сам им дао слободу у игри. Али, поред те, неке врсте недисциплине у игри, било је и набоја. Дозволио сам им да играју мало више индивидуално, али да смо били свесни да и крила морамо да укључимо у игру, било би све боље. Тешко је без крила против одбране где су Вори, Муса и други. Хрвати су нас уништавали са бочних позиција. Када затворимо крила, онда су деловали са средине. Кроз игру и полазе покушавам да разиграм све играче. То нисмо успели и то је узрок овом резултату. Много техничких грешака у нападу.

Ако видимо да су њихови голмани имали седам, а ми четири одбране, не можемо да кажемо да смо изгубили због голмана. Цветковић сматра да су имали неке шутеве споља и није постојала права организација напада и да то морају да промене.

– Да смо били концентрисанији у нападу уверен сам да би разлика била мања, можда и резултат повољнији по нас. Неиграњем крила, практично ми смо играли четири на шест играча у нападу. Играли смо кроз средину, а то је доста теже. Хрвати су нас уништавали са бочних страна. Играчи су морали да имају бољу комуницирају у терену. Направили смо доста техничких грешака које су резултирале примљеним јефтиним головима. Увео сам Вујина, али у оваквој организацији игре, није могао да се снађе, као и Ђорђић. Како је игра текла, брзо сам га променио, јер игра није одговарала играчима његовог профила. Онда сам оставио играче који могу индивидуално да реше ситуације. Преко крила смо могли да добијемо доста течнију игру, а то нисмо постигли.

У недељу од 18.15 Србија игра можда и најважнију утакмицу на шампионату, ривал је Шведска, репрезентација која је поражена у првом колу од Исланда.

– То што су поражени ништа не значи, пошто Швеђани нису лоша екипа. Они су шутерски тим, њихов голман није имао свој дан, док је исландски био добар, бранио је све. Против Скандинаваца биће потребно више трчања. Потребно је да нађемо одговарајући систем. Немамо више шта да чекамо. Наш циљ је победа у једном од наредна два меча – нагласио је Цветковић.

Ј. Галић

Вујин и Вујић под знаком питања

Још пре почетка шампионата у Хрватској, селектор наших рукометаша имао је велике проблеме са одзивом играча због повреда. Његовим проблемима у том контексту изгледа није крај. Десни бек Србије Марко Вујин је повредио колено у утакмици против Хрватске и како за сада ствари стоје за њега би шампионат могао да буде завршен.

– Поред Стефана Вујића, који је и током припрема имао проблема с повредом колена (хематом) и чије је учешће у преостале две утакмице у групи неизвесно, колено је повредио и Марко Вујин. Због тога је он мало играо против Хрватске и вероватно неће играти до краја ЕП. Практично, сада смо остали са 12 играча у ротацији – рекао је Цветковић, који и поред свих проблема не губи наду.

Фото: РСС

Жарко Шешум: Одбрана кључ успеха

Пред рукометашима Србије у недељу од 18.15 часова сплитској Спаладијум арени је нови, први изазов и остварење циља – пролазак у други круг, а ривал Шведска. Капитен Орлова Жарко Шешум, није могао да се директно осврне на Швеђане, а да не прокоменатрише сусрет с Хрватском. Преспавана ноћ није донела ништа ново, поновио је да је био задовољан само игром у првих 20 минута.

– У последњих пет-шест минута првог полувремена одиграли смо лоше. Срљали смо из грешке у грешку. Примили смо неколико лаких голова после киксева. Они су рутински кажњавали наше грешке при крају првог полувремена и наставили добро да играју у другом. Постојао је проблем протока лопте. Хрватска одбрана нас је натерала да идему у средину., што није било добро. Кад год би одиграли шире указивала би се шанса. Али то нисмо често радили. Да смо користили крила и бекови би били растерећенији – покушао је да анализира први меч Шешум.

Одбрана је, по њему, већим делом била добра. Морала је да буде конкретнија са више прекида.

– Две техничке грешке, један лош избор шута утицало је на то да са 9:10 дођемо на 9:14. По мени је то био кључ свега. Пораз од 10 голова разлике није реалан. Уреду је њихова победа. То нас боли.

Орлови су се окренули Швеђанима, анализирају их...

– Сусрешћемо се са скандинавском школом, имају своју игру, трче доста, имају много младих играча... Потребно је да одбрану појачамо, да је одиграмо боље него против Хрвата, са више прекида, али и да дођемо у ситуацију да постижемо лаке голове.

Пораз Шведске од Исланда није изненађење за нашег капитена.

– Не може у нашој групи да кажете ни за једну победу да је изненађење. Исланд је рукометна земља, све је отворено. Швеђани имају добар голмански пар, брзу транзицију лопте. Имају неколико добрих играча од којих се издвајају Јохан Јакобсон и Лукас Нилсон. То су два опасна играча у нападу – открио је капитен српских укометаша.

Јово Галић

ПОТПРЕДСЕДНИК РСС ДРАГАН ШКРБИЋ
Играли смо бојажљиво

Уз репрезентацију Србије је и потпредседник РСС Драган Шкрбић, некада најбољи играч на свету, који је бранио боје наше земље у првом сусрету с Хрватском од самосталности.

– Тада је однос снага био другачији и ми смо их увек побеђивали. Сада је другачије. По резултату испада да су нас разбили, али мислим да тако није било на терену. Ушли смо бојажљиво, а нисмо ни искористили шансе, као и то да играмо храбрије. Да смо у првих 15 минута тако одиграли, да смо их стисли уверен сам да би све било другачије. Међутим нисмо, Хрвати су ушли у свој ритам и захваљујући квалитету победили – рекао је Шкрбић.

Уз Хрвате је у пресудним моментима била публика која их је подигла.

– Атмосфера је била коректна, као и игра, јер се видело да заједно играју у клубовима. Мислио сам да ће навијачи бити енергичнији, а практично било је као у позоришту.

На питање хоће ли успети да својим ауторитетом подигне екипу после убедљивог пораза, Шкрбић је одговорио:

– Утакмица с Хрватима је практично унапред била изгубљена, још пре почетка ЕП, како играча, тако и навијача. Нема разлога да се екипа сада диже јер није ни пала. Дали су све од себе. Рекао сам то је била нека наша тактика против домаћина, чак бих рекао да смо ту утакмицу одиграли пешке, ходали смо, а нисмо трчали, без контри и брзог центра. Већ данас то ће бити потпуно другачије.

Швеђани имају препознатљив стил игре, њихову филозофију знамо.

- Претпостављамо да ће покушати да нас претрче, ми ћемо покушати да им парирамо, да ли је то добро или не анализираће стручни штаб. Нико не може да каже да смо фаворити против Швеђана, али верујем да можемо да их победимо. Ако нема одбране, нема ни голмана, тако да морамо да поведемо рачуна – јасан је Шкрбић.

 

ГОЛМАН ВЛАДИМИР ЦУПАРА
Имао сам слаб дан

Голман рукометне репрезентације Србије Владимир Цупара, након што је одбранио само четири шута у убедљивом поразу од Хрватске преузео је одговорност на себе.

- Мислим да нисам пружио партију каква се од мене очекивала, иако су ми саиграчи доста помагали у одбрани. Четири одбране су изразито слаб учинак за г чувара мреже. Није било толико отворених шутева, а без голманских одбрана не можеш да победиш. Имао сам слаб дан, имао сам жељу, морао сам да будем више концентрисан. Сада ћу имати још додатни мотида се искупим – рекао је Цупара.

Наш голман сматра да дуел са Шведском није одлучујући за пролаз, иако су обе селекције изгубиле на старту турнира.

- Морамо да се саберемо за Шведску, одиграмо најбољу утакмицу што можемо. Швеђани су јаки, али морамо да победимо. Имамо велике шансе за пролаз, можемо да победимо оба меча. Таман посла да паднемо после пораза од Хрватске - нагласио је Цупара.


РАСПОРЕД

Група А (Сплит)

Шведска – Исланд      24:26

Хрватска – Србија      32:22

Недеља

Србија – Шведска      (18.15)

Исланд – Хрватска     (20.30)

Група Б (Пореч)

Белорусија – Аустрија        27:26

Француска – Норвешка       32:31

Недеља

Аустрија – Француска         (18.15)

Норвешка – Белорус. (20.30)

Група Ц (Загреб)

Немачка – Црна Гора 32:19

Македон. – Словенија         ()

Група Д (Вараждин)

Шпанија – Чешка       22:15

Данска - Мађарска    ()

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести