ЕП у Хрватској: Србија немоћна и против Шведске

(Од нашег специјалног извештача)
srbija_svedska, rss
Фото: Дуел Србије и Шведске, фото: Рукометни савез Србије

Рукометаши Србије доживели су други пораз на Европском првенству у Хрватској, овога пута од њих су бољи били репрезентативци Шведске – 30:25 (16:10). Србија је овим поразом дошла на руб елиминације са најквалитетније смотре Стареог континента.

Србија је као и у првом мечу с Хрватском играла слабо у одбрани у првом полувремену, Швеђани су лако пробијали дефанзивну линију, а имали су и сјајног Апелгрена на голу, па су са 4:3 експресно стигли до 8:3 после првих десет минута, и ту предност су задржали до паузе. Наши играчи деловали су безвољно, играли су прилично споро, док су се Швеђани држали своје брзе игре, где су имали сјајног голмана Микаела Апелгрена, који се поред својих одбрана прославио и с тиме што су га наши играчи често погађали.


Стиже Црноглавац

Током јучерашњег дана селектор Орлова је упутио позив десном беку Николи Црноглавцу да се прикључи репрезентацији у Сплиту. На такав потез Цветковић је био принуђен пошто је даље учешће Марка Вујина окончано.

Фото: Nikola Crnoglavac, foto: RSS

Марко је у утакмици с Хрватском повредио ногу, а ултразвук је показао да има две цисте (једна санирана, друга испуњена) у затколеној јами одразне ноге. После консултација с немачким Килом одлучено је да Вујин више не игра на ЕП. Иначе, још један играч Кила је повређен, реч је о капитену Хрватске Домагоју Дувњаку.


Наши бекови су чешће користили крила него против Хрватске, али опет недовољно. Када би то урадили крила би постизала голове. Швеђана су фаулима над Шешумом и Ненадићем прекидали нашу игру, што су уносили нервозу у игру Орлова, који су се уи слабо враћали у одбрану.

У другом делу су Орлови заиграли брже у нападу и бољу одбрану, успевали су да парирају Швеђанима, притом је и Цупара одлично бранио, али су наши рукометаши пропустали кључне шансе за повратак у меч. Били су у прилици да дођу на један гол заостатка, при резултату 21:23, међутим Ненадић, а потом и Зеленовић нису искористилио зицере. Ривал је то сурово казнио с две брзе контре и 26:22. Нову прилику да се врате у живот наши играчи добијају неколико минута касније, двојица Швеђана су искључења у року од осам секунди при 26:23. Међутим, Ђорђић је направи фаул у нападу с два играча више, док су, с друге стране, Скандинавци створили "вишак" и голом Толбринга ставили тачку на меч.

Практично орлови су сами себе победили. Наредну утакмицу у А групи Србија игра у уторак од 18.15 против селекције Исланда.

Јово Галић

Фото: EPA (ANTONIO BAT)

СрбијаШведска 25:30 (10:16)

СПЛИТ: Спаладијум арена, гледалаца: 3.000, судије: Гјединг и Хансен (Данска), седмерци: Србија 5 (4), Шведска 1(1),  искључења: Србија 8, Шведска 10 минута.

СРБИЈА: Цупара (9 одбране), Иванишевић, Шешум 3, Вујић, Дукић 2, Бељански 3, Ненадић 4 (3), Радивојевић, Марковић 2, Ђорђић 2, Н. Илић 5 (1), Јовановић 1, Зеленовић 1, Марсенић 2 , Вујин, Обрадовић.

ШВЕДСКА: Палицка, Апелгрен (21 одбрана), Хенингсон 1, Јепсон 1, Дарј, Толбринг 1, Екберг 4 (1), Ване 3, Петерсон, Јакобсон 4, Лагергрен 5, Готфридсон 1, Арнесон, Захрисон 3, Ниелсен 3, Нилсон 4.

ИЗЈАВЕ ПОСЛЕ МЕЧА СА ШВЕДСКОМ

Ђорђић: Сви желели најбоље

Петар Ђорђић је у игру ушао тек у 40. минуту, после меча није био много расположен:

„Тешко је после свега рећи шта нам се догодило. Жеља је била превелика, имали смо шансу.“

Шта се догодило у првом полувремену?

„ Колико је Спелгрен имао одбрана на крају?

Деветнаест...“

„Мени се учинило да је више, 12 је имао само у првом делу. Морам да похвалим нашег Цупару, одлично је бранио. У кључним ситуацијама нисмо усели да погодимо, али такав је спорт. Мислим да су кључни моменти били када у ситуацији када смо били шест на четири , испустили смо прилику да направимо серију 3:0, , ја сам погрешио... Нико од нас није желео лоше, већ свако жели да да део себе да то укупно буде најбоље, али не испадне увек тако.“

Шта са Исландом, много зависи и од њиховог меча са Хрватском?

„У спорту је све могуће. Губили смо шест седам, па стигли...“  

Фото: Žarko Šešum, foto: EPA (ANTONIO BAT)

Жарко Шешум је попут Ђорђића и Ненадића истакао ситуацију у којој су Орлови имали два играча више кључни детаљ на мечу, када су већ успели да се врате, стигну на два гола заостатка:

„Дали смо све о себе, промашили смо доста отворених шутева и то је било кључно. Имали смо много промашених шутева, одакле су следиле контре и реконтре. Увек сам говорио да је Шведска добра нападачка екипа. Ми смо се на полувремену посложили у одбрани, замало да успемо да стигнемо...“ 

Јовица Цветковић је овако видео меч:

Фото: Jovica Cvetković, foto: EPA (ANTONIO BAT)

„Одиграли смо максимално 60 минута у ненормалним условима Поред свих невоља у припремном периоду, изузетно сам задовољан шта су моји играчи показали. Наш ороблем, највећи, био је  брза игра Шведске коју ми нисмо могли да пратимо у овом саставу. Играчи оставили срце на терену, а судије су одсудиле Европски. Радује ме што смо добили Цупару, имали смо много лепих акција и то ме храбри.“

Цупара: Жал што нисмо стигли

Владимир Цупара био је утучен због тога што није у првом мечу више помогао свом тиму, синоћ је то учинио у сваком смислу, одлично бранио, похвалили су га и саиграчи, а после меча је истакао:

Фото: Vladimir Cupara, foto: EPA (ANTONIO BAT)

„Остаје жал што нисмо успели да стигнемо кад смо већ дошли на два разлике. Недостајало нам је концентрације у нападу и одбрани. Сад чекамо Исланд и да покушамо у том мечу да победимо.“

Бељански: Апелргрен пресудио

Сјајан гол из шраубе постигао је Бојан Бељански кад је Србија стизала, али прво питање кружном нападачу, зашто су се Орлови тако касно пробудили, зашто онолико деонцентрације у нападу, лоша одбрана у првом делу.

Фото: Bojan Beljanski, foto: EPA (ANTONIO BAT)

„У првом полувремену смо и изгубили утакмицу. Гоман Апелгрин нам је пресудио... Сјајан је био.“

И ви сте га разбранили?

„Јесмо, али замало да се вратимо. Спремни су били на нашу 3-2-1 зону. Нисмо добро отворили утакмицу, неке зицере смо промашили сад нам остаје  да се бавимо математиком и да покушамо да победимо Исланд.“

Ненадић: Нервоза, емоције

Петар Ненадић је био тај од кога се очекивало много, али и њега је Апелгрен ухвтио у машину:

Фото: Petar Nenadić, foto: EPA (ANTONIO BAT)

„Исти утисак ми је као и после меча против Хрватске.... Шта рећи, и пре меча сам рекао да нас очекују два врхунска голмана. Не знам колико је на крају Апелгрен имао одбрана.. Доста нервозе и емоција у овој утакмици са наше стране. Голман нас је убио у ситуацији шест на четири и шест на шест, мени контру.“

Хрватска победила Исланд и помогла Србији

Репрезентација Хрватске победила је у Сплиту Исланд 29:22 и тако оставила српским рукометашима наду за пролаз у другу фазу Европског првенства.
Екипа Јовице Цветковића сада у последњем колу мора да савлада Исланд у уторак са најмање четири гола разлике како би обезбедила даљи наступ у Загребу.
Домаћина је до победе водио Лука Циндрић са седам голова, а четири су дали Лука Степанчић, Марко Мамић, Игор Карачић и Мануел Штрлек, док се код Исланда Арон Палмарсон пет пута уписао у стрелце.
Хрвати су сада на челу групе са четири бода, по два имају Швеђани и Исланђани, док је Србија без иједног бода.

Група А (Сплит)

Прво коло

Шведска – Исланд      24:26

Хрватска – Србија      32:22

Друго коло (14. јануар)

Србија – Шведска      25:30

Исланд – Хрватска     22:29

Треће коло (16. јануар)

Србија – Исланд         (18.15)

Хрватска – Шведска   (20.30)

Група Б (Пореч)

Прво коло

Белорусија – Аустрија        27:26

Француска – Норвешка       32:31

Друго коло (14. јануар)

Аустрија – Француска         26:33

Норвешка – Белорусија      33:28

Треће коло (16. јануар)

Француска – Белорусија     (18.15)

Норвешка – Аустрија          (20.30)

Група Ц (Загреб)

Прво коло (13. јануар)

Немачка – Црна Гора          32:19

Македонија – Словенија     25:24

Друго коло (15. јануар)

Словенија – Немачка          (18.10)

Црна Гора – Македонија     (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Немачка – Македонија        (18.10)

Црна Гора – Словенија       (20.30)

Група Д (Вараждин)

Прво коло (13. јануар)

Шпанија – Чешка        32:15

Данска – Мађарска     32:25

Друго коло (15. јануар)

Мађарска – Шпанија (18.15)

Чешка – Данска         (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Чешка – Мађарска     (18.15)

Шпанија – Данска      (20.30)
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести