Финале рукометне Лиге шампиона: Вардар првак Европе

Рукометаши Вардара из Скопља, предвођени српским репрезентативцем Дејаном Милосављевом, нови су прваци Европе.
rukomet, pixabay
Фото: pixabay.com

Они су у финалу Лиге шампиона, одиграном у “Ланксес арени“ у немачком Келну, победили мађарски Веспрем 27:24 (16:11). Македонмци су други пут у три године на крову Старог континента. За најбољег играча проглашен је Игор Карачић, а стрелца Алекс Душебајев.

Највеће заслуге за овакав успех иду на адресу голамна Скопљанаца, српског репрезентативца Дејана Милосављева, као и горостасног летонског бомбардера Даинаса Криштопанса. Вардар је, за разлику од полуфинала када је срушио Барселону, почео одлично финални меч. Већ на средини првог полувремена повели су са четири гола разлике (11:7), да би предност ишла до максималних шест голова. Одличан је био Бразилац Мораеш на црти, који је био непогрешив, док је пробем представљала повреда десног крила Кисељева, који је морао ван терена.

У редовима Вардара наступила је криза на почетку другог дела. Вардар је за првих 10 минута постигао само један гол, док је Веспрем стигао до пет, од чега је Петар Ненадић постигао три. Ипак, Ненадић није поновио фантастичну партију из полуфинала, када је пољском Киелцеу убацио 12 голова из 14 покушаја. На гол је стао повређени Арпад Штербик и предност Вардара се топила, до само један гол. Било је 17:16, а на средини другог полувремена 20:19.

Ипак, смогли су Скопљанци снаге да одбију напад Мађара, Криштопанс је погодио за 25:23, на три минута пре краја, Милосављев је одбранио један зицер Веспрему, док је Чупић, са два узастопна гола, решио питање победника. Пресудна је била и “крађа“ Криштопанса на минут пре краја меча. Бившем српском репрезентативцу Момиру Илићу ово је била последња званична утакмица у каријери, као и Ласлу Нађу.

Најефикаснији у победничком тиму био је кружни нападач из Бразила, Рожерио Фереира Мораеш, са шест голова. Чупић је постигао 5, а Криштопанс четири. У тиму Веспрема, који је још без титуле првака Европе, пошто је изгубио и четврто финале, најефикаснији био је Кентан Мае са 6 голова, Норвежанин Тонесен постигао је 4, а Петар Ненадић три гола.

У борби за треће место Барселона је победила Виве Кјелце са 40:35(20:16). Шест голова за Каталонце постигао је Немања Илић, репрезентативац Србије.                    

Ј. Г.

ФИНАЛЕ

Вардар – Веспрем 27:24 (16:11)

ВАРДАР: Гедбане, Милосављев – Стоилов 2, Поповски, Криштопанс 4, Мораеш 6, Дисингер, Карачић 3, Скубе 3, Калараш, Чупић 5, Дибиров 3, Горбок, Шишкарјев 1, Војводић, Кисељев.

ВЕСПРЕМ: Штербик, Миклер – Манасков, Илић 1, Тенесен 4, Гајић 1, Нилсон 2, Нађ 1, Маргуч, Штрлек, Терзић 1, Благотиншек 1, Ненадић 3, Мае 6, Мачковшек 2, Лекаи 2.

МЕЧ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Барселона – Виве Киелце 40:35 (20:16)

БАРСЕЛОНА:  Мем 8, Доленец 7, Н. Илић 6, Томас 5, Ентрериос 3, Фабрегас 3, Палмарсон 3, Андерсон 2, Гомез 2, Брито 1.

ВИВЕ КИЕЛЦЕ: Морито 10, Каралек 6, Душебајев 5, Кулеч 3, Циндрић 3, Јанц 3, Јаћлевски 2, Лијевски 1, Мамић 1, Фернандез 1.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести