Петар Ђорђић пред ЕП у Хрватској: Да се на крају заједно радујемо

Српски рукометни репрезентативац Петар Ђорђић очекује много од предстојећег Европског првенства, али наглашава највећи проблем „орлова”, који, у неком сплету околности, може да постне и наш најјачи адут.
petar djordjic1
Фото: Youtube Printscreen

Наш државни тим, под вођством селектора Јовице Цветковића, наступиће у веома јакој групи, заједно са селекцијама Хрватске, Шведске и Исланда, а у даљи ток такмичења у Хрватској пласираће се три првопласиране репрезентације.

„Имамо веома добру екипу“, рекао је Ђорђић за портал “Балкан хендбол”.

„Надам се да ћемо отићи здрави за Сплит, па ћемо да видимо тамо. Србија је увек имала одличан појединачни квалитет, а код нас је највећи проблем по правилу било то да направимо тим. Да избацимо из главе да то да свако игра за себе, да схватимо да је ово репрезентација и да није битно ко је колико голова дао, већ да је најбитније да се радујемо сви заједно на крају. Ако у томе успемо, ако се будемо борили један за другога, можемо далеко да догурамо.“


Уместо личне карте

Петар Ђорђић игра на позицији левог бека, висок је 197 цм и тежак 102 кг. Рођен у Шапцу 1990. године, али је читаву каријеру провео у иностранству. Кренуо је у Вецлару, потом у два наврата наступао за Фленсбург, две године је провео у Хамбургу, а од 2017. године игра за Мешков Брест.


Прилику да проценимо колико „орлови” могу да ураде у Сплиту, имаћемо већ у првом колу, у којем се састају с Хрватском.

„Обожавам да играм пред пуним дворанама. За такве утакмице се живи, ти дуели се памте. Верујем да ће на терену све протећи у знаку фер-плеја, јер сви ми смо, пре свега, велики пријатељи у клубовима у којима играмо. Ван терена националност нам није важна. Не могу дочекати тај 12. Јануар“, додао је српски рукометаш.

Ништа лакше неће бити ни у дуелима с јаким скандинавским селекцијама.

„Чекају нас три јако добре репрезентације у групи. Све три имају различити стил рукомета. Хрвати играју слично као и ми, Швеђани, по мом мишљењу, јесу један од фаворита за медаљу и могу да стигну јако далеко. Баш сам причао с њима, интересовало ме је у чему је њихова тајна. Онда сазнаш да тренирају брз пас већ са осам година, по сат времена на тренингу. Од малена брза лопта, шут. Исланд има падове, али је јако добар. Не знам колико смо само пута играли против њих. Сва три противника могу да конкуришу за медаљу. На самом врху не видим Данце и Немце. Увек кажем Француска, а ту је и Норвешка“, анализирао је ривале Ђорђић.

Француска је у кругу најозбиљнијих фаворита, наравно, због Николе Карабатића.

„Он је за мене најбољи играч ког сам гледао. Не знам да ли ће икад ико имати све што он има. Снагу, брзину, карактер... Невероватан је. Мени је тешко за било кога да кажем да је Карабатићев наследник. Никола игра све, обрану, напад, има снагу, одлуке, лидер је тима, поседује шут. По мом мишљењу, нисам био рођен за раније генерације, али у ово моје доба, Карабатић је убедљиво најбољи, три места иза њега нема никог, па тек онда долазе други“, закључио је Петар Ђорђић.

Групна фаза ЕП

12. јануар: (18.15) Шведска – Исланд, (20.30) Хрватска – Србија

14. јануар: (18.15) Србија – Шведска, (20.30) Исланд – Хрватска

16. јануар: (18.15) Србија – Исланд, (20.30) Хрватска – Шведска

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести