ПОЧИЊЕ ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА РУКОМЕТАШЕ Орлови на отварању са Белорусима

ГРАЦ: Аустрија, Шведска и Норвешка од четвртка до 26. јануара биће домаћини 14. Европског првенства за рукометаше, а на њему учествује и репрезентација Србије која је у групи А у Грацу, где ће јој ривали бити Црна Гора, Белорусија и Хрватска.
1
Фото: rss.org.rs

(Од нашег специјалног извештача)

Србија је 2012. у Београду, освајањем другог мјеста, остварила најбољи резултат од самосталности.

Ово ЕП прво је које се игра у три државе и прво у новом (проширеном) формату такмичења, с 24 репрезентације. На турниру биће укупно одиграно 65 утакмица у Бечу, Гразу (Аустрија), Трондхајму (Норвешка) те шведским градовима Малме, Гетебург и Стокхолм, који ће бити домаћин завршнице. Осим тога што је борба за европски трон сама по себи узбудљива, додатну драж овом ЕП даје и чињеница да је реч о такмичењу за пласман на Олимпијске игре.

Засад је из Европе само Данска, као актуални светски првак, осигурала наступ у Токију на лето, а њима ће се прикључити она репрезентација која или освоји злато на ЕП или у финалу изгуби баш од Данаца. Поред борбе за европски трон, најбоље репрезентације Старог континента бориће се за још једну олимпијску визу, односно још два мјеста које воде у априлске олимпијске квалификације.


СТЕФАН ВУЈИЋ, СРЕДЊИ БЕК Очекујемо победу на премијери

Креатор игре српског националног тима Стефан Вујић нагласио је да је најважније да је припремни период прошао без повреда и да су спремни за изазове.

– Суштина игре белоруског тима заснива се на бековској линији и имају доброг пивотмена. Анализирали смо их пшојединачно и као екипу, добро смо се припремили за премијерни меч. Јаки су један на један, теретни су, има шут споља, одбрана им је габаритна, мало мање покретљива што може да буде за нас добро са бржим играчима и надам се да ћемо Првенство отворити са победом рекао је Стефан Вујић.


Шест је група са по четири репрезентације и из тих уводних група по две најбоље пласираће се у други круг. У том другом кругу формираће се две нове групе са по шест репрезентација, одакле ће по две најбоље отићи у полуфинале и борбу за медаље, док ће трећепласирани играти утакмицу за пето место. Србија би, у случају проласка у другу фазу, такмичење наставила у новоформираној групи 1 у Бечу где ће се још наћи и по две најбоље екипе из група Б и Ц.

Сигурно је то да ће у нашој групи у Грацу највећу пажњу привући утакмица између Србије и Хрватске, како због ривалитета две репрезентације, тако и због организације у погледу навијача, безбедности... За овај сусрет постоји велика заинтересованостио хрватске и српске  јавности и навијача. С обзиром на то да у Аустрији живи велики број припадника српске дијаспоре и да постоји велики број клубова Срба у Аустрији, очекује се и подршка српских навијача и велика посећеност на утакмици у Грацу. Бројност српских навијача у утакмицама групне фазе и њихова помоћ сигурно ће олакшати пласман у главну фазу такмичења до бечке Стадхале и нове четри утакмице са најбољим европским репрезентацијама (16, 18, 20. и 22. јануар).

Србија на премијери у четвртак (18.15) игра против Белоруса, селектор Ненад Перунуичић открио је који би то евентуални адути орлова могли да буду у тој утакмици.

Фото: rss.org.rs

– Најлепши део је пред нама, званичне утакмице, које једва чекамо да почну. Као И од самог почетка окупљања, још пре годину дана сам гледао противника по противника. Тако је И сада. Белоруси су јако добра и компактна екипа. Још увек се сећамо утакмице у Нишу када су нас победили, када смо ушли подценивачки у ту утакмицу, што сада не постоји. Ради се о преозбиљним играчима, који имају један луксуз тима који игра Лигу шампиона, Сеха лигу, доста играча који заједно играју током целе године, тако да њима период окупљања И прилагођавања не фали. Добру смо видео анализу урадили, морали смо да уђемо у све детаље, И појединачно И колективно. Упоређујући СП од пре годину дана и ово сада , чини ми се да је све сада боље, почев од мене, па до свих играча. Пре годину дана то је био свих нас почетак – рекао је Перуничић.


Састав Србије

Селектор Ненад Перуничић је на ЕП је повео следеће играче (по бројевима дресова): 5. Иван Мошић (бек, Адемар Леон, Шпанија), 7. Стефан Вујић (бек, Динамо Букурешт, Румунија), 8. Стеван Сретеновић (бек, Војводина), 9. Никола Црноглавац (бек, Бакау, Румунија), 10. Милан Ђукић (крило, Еурофарм Работник, Северна Македонија), 13. Живан Пешић (пивот, Нексе, Хрватска), 14. Богдан Радивојевић (крило, ПИК Сегед, Мађарска), 17. Алекса Колаковић (бек, Сан Рафаел, Француска), 19. Немања Илић (крило, Тулуз, Француска), 20. Миљан Пушица (бек, Минден, Немачка), 21. Вања Илић (крило, Шартре, Француска), 23. Зоран Николић (пивот, Констанца, Румунија), 24. Лазар Кукић (бек, Ла Риоха, Шпанија), 25. Немања Зеленовић (бек, Гепинген, Немачка), 33. Мијајло Марсенић (пивот, Фуксе Берлин, Немачка), 76. Владимир Цупара (голман, Телеком Веспрем, Мађарска), 90. Тибор Иванишевић (голман, Вецлар, Немачка).


Селектор подсећа да притисак, мотив и жеља може да играче одведе од жељеног у потпуно другу страну и да забораве оно што су припремали.

– Зрелији смо, видели сте резултате две утакмице против Француза и Норвежана, тешки порази, али бих све опет поновио на исти начин. Стојим иза тога да је ово једина могућност напретка и гледања шта ми можемо против најбољих, да би у тренутку са репрезентацијама с којима смо приближни по квалитету, показали додатни квалитет. Мислим да тешки порази од Француза и Норвежана, када смо примили 78 голова, нису оставили трага на мојим изабраницима, већ су фоцус усмерили ка оном што их чека од данас. Треба имати у виду да су сви играчи различитог менталитета и квалитета, па тако играчи који играју у слабијим клубовима имају мањи ниво самопоуздања од оних из Бундеслиге или Лиге шампиона. Управо радимо на томе да они између осталог и причом међусобно утичу једни на друге – додао је Перуничић.

Он сматра да је поред два бода, врло важно шампионат почети са победом.

– У свим спортовима потенцирају на тој првој утакмици. Она може да одреди, а не мора, даљи ток шампионата. Победа је добра због самопоуздања, поготово против озбиљне репрезентације. Верујем у ове момке да ће дати све од себе. Трудићемо се да одиграмо фајтерски рукомет, потенцирам и на одбрани. Спремни смо за почетак Европског првенства – категоричан је селектор Србије Ненад Перуничић.

Јово Галић

НЕМАЊА ЗЕЛЕНОВИЋ, ДЕСНИ БЕК Свести техничке грешке на минимум

Србија треба да иде степеницу по степеницу, сматра десни бек орлова Немања Зеленовић, и да размишља само о првом ривалу, јер се ради о младој екипи, са врло мало искуства.

– Свесни смо да је група захтевна и јака, све репрезентације су на врхунском нивоу. Најважније је да се концентрисемо на прву утакмицу, која је у суштини и најбитнија. Белоруси играју одличан рукомет, годинама су заједно. Ми морамо да будемо амбициозни и концентрисани на наш посао и све зависи од нас самих. Ако победимо, много тога може да нам се отвори. То је оно што нас краси и носи. Ниосмо ми екипа која може на искуство да добијемо утакмицу. Ми се тек полако градимо. Даћемо све од себе па шта буде. У Задру када смо играли против Белоруса, била је квалитетна утакмица, стабилни смо били у одбрани. Очекујем да и сада будемо такви, чак и још боље – рекао је Зеленовић.

Леворуки бек прикључио се тренинг пре Златне лиге, где је Србија одиграла против Француза и Норвежана.

– Играли смо против две најквалитетније екипе на свету, то је једно мерило и доказ да можемо да играмо против таквих екипа. Наравно, није било фантастично, не можемо да се лажемо, али дали смо све од себе ових неколико тренинга да отклонимо такозване црне рупе у игри. Радили смо и на томе да стабилизујемо добру игру свих 60 минута, а не да то буде само 30-ак минута.

Зеленовић познаје већину играча Белорусије, који играју у Бундеслиги.

– Квалитетни су им играчи, које предводе Кулеш и Каралек, и имају две квалитетне екипе у њиховој лиги, Брест и Минск. Цела екипа игра на високом нивоу, играју у континуитету. А то је и нама неопходно, без падова, акценат да ставимо на одбрану, да трчимо што више, да смањимо техничке грешке, то је рецепт – убеђен је Зеленовић.

Данци први фаворити

Хрватски рукометаши су први фаворти за освајање Групе А, али тек седми на целом Европском првенству. Србија је у другом делу фаворита са врло малим шансама за освајање турнира. Најмање имају Босна и Херцеговина и Украјина, и на ове две селекције је квота 1001. Највеће шансе дају се Данцима од 3.15 до 3.50, док су Французи други од 4 до 4.75, следе Швеђани (5.50 – 7.50), Шпанци (5.50 – 8), Немци (6.75 – 8.50), Норвежани (од 8 до 10), Хрвати (11 до 15), Словенци (35 до 51)... Србији су шансе од 201 до 501, Белорусији од 251 до 301, а Црногорцима од 401 до 501.

 

Распоред и сатнице

ГРУПА А (ГРАЦ)

9. јануар

Белорусија - СРБИЈА (18.15)

Хрватска - Црна Гора (20.30)

11. јануар

Хрватска - Белорусија (16)

Црна Гора - СРБИЈА (18.15)

13. јануар

Црна Гора - Белорусија (18.15)

СРБИЈА - Хрватска (20.30)

 

ГРУПА Б (БЕЧ)

10. јануар

Чешка - Аустрија (18.15)

Северна Македонија - Украјина (20.30)

12. јануар

Чешка - Северна Македонија (16)

Аустрија - Украјина (18.15)

14. јануар

Аустрија - Северна Македонија (18.15)

Украјина - Чешка (20.30)

 

ГРУПА Ц (ТРОНДХАЈМ)

9. јануар

Немачка - Холандија (18.15)

Шпанија - Летонија (20.15)

11. јануар

Летонија - Холандија (16)

Шпанија - Немачка (18.15)

13. јануар

Летонија - Немачка (18.15)

Холандија - Шпанија (20.30)

 

ГРУПА Д (ТРОНДХАЈМ)

10. јануар

Француска - Португал (18.15)

Норвешка - Босна и Херцеговина (20.30)

12. јануар

Португал - Босна и Херцеговина (16)

Француска - Норвешка (18.15)

14. јануар

Босна и Херцеговина - Француска  (18.15)

Португал - Норвешка (20.30)

 

ГРУПА Е (МАЛМЕ)

11. јануар

Мађарска - Русија (16)

Данска - Исланд (18.15)

13. јануар

Исланд - Русија (18.15)

Данска - Мађарска (20.30)

15. јануар

Исланд - Мађарска (18.15)

Русија - Данска (20.30)

 

ГРУПА Ф (ГЕТЕБОРГ)

10. јануар

Словенија - Пољска (18.15)

Шведска - Швајцарска (20.30)

12. јануар

Швајцарска - Пољска (16)

Шведска - Словенија  (18.15)

14. јануар

Швајцарска - Словенија (18.15)

Пољска - Шведска (20.30)

 

ГРУПА I (БЕЧ)

16. јануар

Ц1 - Б2, А2 - Ц2, А1 - Б1

18. јануар

Ц1 - Б1, А1 - Ц2, А2 - Б2

20. јануар

А1 - Б2, А2 - Ц1, Б1 - Ц2

22. јануар

А1 - Ц1, А2 - Б1, Б2 - Ц2

 

ГРУПА II (МАЛМЕ)

17. јануар

Ф1 - Е2, Д2 - Ф2, Д1 - Е1

19. јануар

Ф1 - Е1, Д1 - Ф2, Д2 - Е2

21. јануар

Д1 - Е2, Д2 - Ф1, Е1 - Ф2

22. јануар

Д1 - Ф1, Д2 - Е1, Е2 - Ф2

 

ПОЛУФИНАЛЕ (СТОКХОЛМ)

24. јануар

I1 - II2 (18)

II1 - I2 (20.30)

 

УТАКМИЦА ЗА 5. МЕСТО (СТОКХОЛМ)

25. јануар

I3 - II3 (16)

УТАКМИЦА ЗА 3. МЕСТО (СТОКХОЛМ)

25. јануар

Поражени из полуфинала (18.30)

ФИНАЛЕ (СТОКХОЛМ)

26. јануар

Победници из полуфинала (16.30)

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести