Представљен Тони Ђерона: Орлови селекција с богатом традицијом

Први пут у историји српског рукомета на клупу мушке репрезентације сешће странац, конкретно Шпанац Тони Ђерона. Пред њим је тежак задатак – повратак “орлова” на старе стазе успеха.
РСС/ Ђурковић, Ђерона, Николић, Џемаилоски и Шкрбић
Фото: РСС/ Ђурковић, Ђерона, Николић, Џемаилоски и Шкрбић

Ђерона је на селекторској позицији заменио Ненада Перуничића, а нову улогу схвата као велики изазов у каријери.

– Задовољство ми је да сам овде, с овим људима. Честитам вам празник Видовдан и надам се да је то добар знак да ћемо да урадимо велике ствари. Предамном је велики изазов, постављамо контуре будућег рада и драго ми је да сам укључен у комплетан програм – рекао је Ђерона на представљању.

Шпански тренер није крио задовољство што се прикључио репрезентацији Србије.

– Прихватио сам посао због изазова. Многи тренери били би срећни да имају шансу да сарађују с врхунским играчима као што их има Србија. Ово је репрезентација с традицијом и резултатима. Сарађивао сам с многим играчима, познајем српски менталитет. Само би требало да погледате најбоље тимове и лиге у Европи и све ће вам бити јасно. Тамо игра много српских играча. Наравно, не познајем пуно овдашње тимове, али сам одгледао сезоне Металопластике и Војводине у Сеха лиги и ЕХФ Купу, где сам открио неке младе играче за које мислим да су велика будућност српске репрезентације. Наравно, много боље познајем неке старије генерације, с обзиром на то да сам имао то задовољство да радим с некима од њих.

Када га је Драган Шкрбић позвао пре две године да преузме “орлове”, Ђерона каже да тада није било прилике за сарадњу, али је увек имао на уму посао у репрезентацији Србије.

– Причао сам с многим бившим играчима као што су Ненад Перуничић, Дејан Перић и Дарко Станић. Добио сам доста информација. Причао сам и са играчима који су били део репрезентације на Европском првенству ове године. Основа свега је да направите добру анализу, а за то су ми потребне информације.


Повратак Николића

У репрезентацију Србије се вратио некадашњи капитен Ратко Николић, који је сада тим менаџер.

– Задовољство је да видим оволико новинара и драго ми је да сам опет у српском рукомету. Прихватио сам позив РСС-а када сам чуо ко ће да буде селектор. Надам се да ћемо се окупљати у оволиком броју у наредном периоду, али лепим поводима – истакао је Николић.

Ђурковић: Верујем у преокрет

Председник Рукометног савеза Србије Божидар Ђурковић није крио задовољство.

– Због актуелне ситуације, Ђерона је тек сада с нама. Имали смо добре састанке јуче, а биће их и данас и то ме радује. Верујем да ће Тони успети да направи позитиван преокрет с почетком квалификација за Европско првенство – јасан је био Ђурковић.


Ђерона је истакао позитивно искуство у сарадњи са српским играчима.

– Током рада у Барселони имао сам прилику да радим са Шкрбићем, Перуничићем, Перићем и Ненадићем. Било је то невероватно искуство за мене као младог тренера у том тренутку, настојао сам да им помогнем, али и да учим од тако искусних и талентованих играча. Сећам се Петра Ненадића 2007. године, који је био јако млад, али већ невероватан потенцијал. Не могу да заборавим ни Милана Калину. После 16 година проведених у Барси, радио сам у Катару с Дарком Станићем и Зораном Ђорђићем, а Зоран ми је био и тренер голмана у репрезентацији Туниса. Као што и сами можете да закључите, био сам почаствован да радим с великим звездама српског рукомета.

Због пандемије коронавируса он ће први сусрет с репрезентативцима да има у октобру, када почињу квалификације за Европско првенство у Мађарској и Словачкој 2022. године.

– Нажалост, није могуће направити окупљање пре тога. У мом клубу Шартру ради Вања Илић, који је у тренажном процесу. Међутим, играчи Веспрема или из Немачке нису, и превише је ту ризика. Многи играчи нису тренирали од марта и сачекаћемо квалификације за ЕП у октобру, када треба да играмо проитив Грчке и Белгије.

О плановима и амбицијама на клупи нашег државног тима, Шпанац каже:

– Мој ангажман биће 100 одсто. Неће бити никаквих проблема да, и поред обавеза које имам у свом клубу, пратим играче и планирам акције репрезентације. У времену смо када све утакмице можете да пратите уз помоћ нових технологија. Када ме је РШ контактирао, причали смо о плановима, не само везаним за сениорску репрезентацију, већ и за млађе селекције и српски рукомет у целини. Мислим да ту може послужити шпанско искуство из претходних година, организација семинара, састанака између тренера, све са циљем да размењујемо искуства, разговарамо о тактици и учинимо све да идемо напред. Репрезентација је састављена од играча, и наша мисија је да им помогнемо да остваре максимални потенцијал у клубовима. Ако буде тако, биће лакше и репрезентацији. Као одређени циљ, мислим да репрезентација мора да буде присутна на свим такмичењима и постиже боље резултате него што је то било у последњих десетак година.

Још није познато ко ће да буде у стручном штабу.

– Причамо на ту тему. Јуче сам имао дуг састанак, али немамо конкретна имена. Причамо и о тренерима млађих категорија – истакао је Тони Ђерона.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести