Рукометаши Југовића из Каћа поново у елити

После четири године рукометаши Југовића вратили су се у Аркус лигу Србије. Каћани су из Лиге испали 2017. године, после чак 33 узастопне сезоне.
1
Фото: РК Југовић

Шансу су имали и прошле године, али су на невероватан начин, због једног гола, у баражу остали “кратких рукава” да се докопају суперлигашког друштва. Каћки небескоплави имају дугу и богату традицију, једини су српски мушки клуб који је освојио европски трофеј - Челенy куп (2001) и њихов повратак у елиту биће право освежење и богатство.

До последњег кола није се знало ко ће бити првак у групи север-центар Б Суперлиге, а у игри је било и Смедерево. Југовић је у последњем колу, убедљиво славио на гостовању Вождовцу (29:19), чиме је обезбеђена промоција у виши ранг.

- Тек сада можемо да се опустимо, јер се до самог краја није знало ко ће се пласирати у виши ранг. И поред силних и непланираних пораза и када смо изгубили скоро сваку наду о првом месту, успео сам да их вратим у колосек и дођемо до циља. Последњих пет-шест кола одиграли су како треба, поготово неке тешке утакмице, на крају смо од 12 екипа избили на прво место, и заслужено смо отишли у Суперлигу. Најквалитетнија смо екипа и ово је реалан крај такмичења у Б Суперлиги. Момци су задовољили и оправдали поверење - сматра директор РК Југовића Душан Мирковић, који је с клупе предводио рукометаше у последњих седам кола.

Нема сумње да ће РК Југовић бити право освежење Аркус лиге, у коју су се вратили у години када славе 20 година од освајања Челенy купа.

- Нажалост не живи се на старој слави. Чињеница је да смо једини клуб који је с ових простора у новијој историји освојио европски трофеј. То су била нека друга времена, други људи, тада је то било све на много вишем нивоу него што смо ми то сада, као и уосталом и сви клубови, осим Војводине. Трудимо се да достигнемо барем део тог нивоа.


Састав

Боје Југовића у овој сезони бранили су: Борислав Миловановић, Здравко Драгољевић, Зоран Кукић, Милан Шајин, Душан Мирић, Душан Илијин, Милош Босанчић, Марко Трнинић, Марко Дражић, Милош Ћеран, Лука Мијатовић, Зоран Боснић, Радивој Нинков, Огњен Регодић, Душан Марић, Немања Момчиловић, Ненад Милутинов, Александар Николић, Александар Кочић, Милан Потпара и Владимир Абаyић, а део небескоплаве породице у првом делу био је су и Мирко Милашевић.

Тренер и директор клуба Душан Мирковић, секретар Славко Дукић и физиотерапеут Петар Адамовић.


Свесни су у Каћу да је велика разлика у квалитету између првог и другог степена такмичења.

- Сада нам предстоје планови и обевезе, жесток рад да бисмо оправдали улазак у највиши ранг. Учинићемо све да та очекивања људи у клубу, нас самих, као и наших симпатизера, и оправдамо. Имаћемо много посла, потребни су нам и квалитетни људи и оних од поверења. Већ смо успели да поставимо добре основе како у организацији тако и у играчком кадру.

Пред Каћанима следеће сезоне биће изазов такмичити се у елити пошто је планирано да из ње испадну четири екипе, што значи да ће борба за опстанак бити жестока.

- У разговору са управом још пре почетка сезоне када смо постављали циљеве договорено је да се избори виши ранг, али и ако се пласирамо у Аркус лигу да не будемо епизодисти. То су они подржали. Ако ми у Суперлигу улазимо да се боримо за останак, то је у старту погрешно гледање, тј. катастрофално. Сматрам да морамо да пред себе ставимо задатак да се боримо да будемо међу седам екипа Аркус лиге. Зато пред нама предстоји динамично лето - нагласио је Мирковић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести