СП Јапан: Холанђанке шампионке света

КУМАМОТО:  Женска рукометна репрезенатације Холандије постала је данас шампион света, пошто је у финалу Светског првенства у Јапану победила Шпанију 30:29 (16:13).
Holanđanke šampionske sveta u rukometu foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Рукометашице Холандије постале су првакиње света, први пут у историји. Холанђанке су славиле над Шпанијом у трилер завршници. Последњи погодак постигнут је из седмерца, који је досуђен због опструкције игре Аинхое Хернандез у нападу. Шпанија је стекла предност од четири гола у раној фази утакмице, али је Холандија средином првог полувремена заиграла боље у одбрани и дошла до изједначења (9:9), а Шпанкиње нису постигле гол више од 11 минута у том периоду. Холанђанке су наставиле да мељу и до одласка на одмор успеле су да дођу до три гола вишка.

Играчице из “земље лала” одржавале су предност и у наставку сусрета, али су пале средином другог дела. Шпанија је успела да се приближи на гол минуса у неколико наврата, захваљујући Алисији Фернандез. Холанђанке су, међутим, увек проналазиле пут до мреже у тренуцима када су им се ривалке примицале. Тес Вестер је лепезом спречила изједначење у 58. минуту, али је Шпанија већ у следећем нападу наплатила бољу игру и поравнала скор.

Шпанија је имала напад за светску титулу, али је Вестер одбранила, а због опструкције игре досуђен је седмерац за Холандију, који је најбољи стрелац СП Лоис Абињ претворила у гол. Абињ је меч завршила са седам погодака, а најефикаснија код победница била је Естевана Полман са осам голова.

Репрезентација Русије освојила је бронзану медаљу. У борби за треће место надиграла је селекцију Норвешке резултатом 33:28 (18:15). Наредно Светско првенство играће се 2021. године у Шпанији.

Ј. Г.

Русија у групи са Србијом

Рукометашице Србије добиле су све противнице на квалификационом турниру за Олимпијске игре. Рускиње су освојиле бронзану медаљу и биће ривалке нашој репрезентацији, а у истој групи су и Кина и Мађарска.

Још није познато где ће се одржати мечеви квалификација, а јесте да ће даље ићи по две екипе са сваког турнира и да би мечеви требало да се играју од 19. до 22. марта наредне године.

У другој групи су: Шпанија, Шведска, Аргентина и Сенегал.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести