Смедерево овог викенда домаћин завршнице Купа Србије за рукометаше: Војводина брани трофеј

После женског финала у националном Купу, у којем је четврти пут тријумфовала Јагодина, сутра, такође у Смедереву, креће борба за трофеј и у мушкој конкуренцији.
boris rojevic 1
Фото: Тренер Војводине Борис Ројевић, фото: РК Војводина

На финалном турниру Купа “Проф. др Бранислав Покрајац” бориће се четири најбоље мушке екипе у најмасовнијем такмичењу. У првој полуфиналној утакмици састаће се екипе крагујевачког Радничког и бранилац трофеја новосадска Војводина, док ће у другој копља укрстити нишки Железничар и шабачка Металоплстика.

– Имајући у виду да је ово пандемијска година, да све не зависи од спортске стране, да ћемо бити лишени публике због које се, у крајњем случају, и игра рукомет, а многи имају и разне проблеме у клубу, овогодишње такмичење биће специфично. И ми имамо своје недаће, нећу моћи да рачунам на неколико играча, што може да буде хендикеп за нас, пошто се играју две утакмице у два дана. По мом мишљењу нема главног фаворите за освајање Купа и увек је теже бранити трофеј. Имамо до сада шест трофеја у купу. Иако смо седам пута узастопно били шампиони нисмо све време освајали трофеј у најмасовнијем такмичењу, што говори колико је ово надметање неизвесно. Последње две године ми смо подизали тај пехар, надам се да ћемо успети у нашим намерама у Смедереву. Можда је већи притисак на овим екипама који су ове године много уложили, а ми ћемо учинити све што је до нас да пехар донесемо у наше витрине – рекао је тренер Војводине Борис Ројевић.

 Новосађани су недавно убедљиво победили Крагујевчане, тако да не би требало да имају већих потешкоћа ни у полуфиналу Купа.

 – Раднички је против Динама у првенству одиграо резервисано, да би их у Купу потпуно другачије одиграли и избацили га. Треба имати у виду да у Новом Саду није био комплетан, тако да морамо да будемо обазриви. Познато је какве су куп утакмице, да често има изненађења. Припремамо се за њих, јер без победе над Крагујевчанима нема ни финала – упозорава стратег Новосађана.

Фото: РСС


Очи упрте у друго полуфинале

Првог дана Купа Србије већу пажњу привлачи друго полуфинале, у коме се састају Железничар и Металопластика.

 – Наш меч биће занимљив јер је последња првенствена утакмица завршена са нереално високом нашом победом од девет гола. То није реалан однос снага. Сада ће имати жељу да се реванширају, а ми да одбранимо реноме који смо стекли у тој утакмици. Претходне две утакмице смо играли на једну лопту, у Шапцу је било нерешено у Нишу наша победа од једног гола разлике, што говори дас у то две потпуно изједеначене екипе. Одлучиће то ко буде имао бољи дан. Може да се деси да одлуче голмани Бомаштар или Коцић. Штета је што нема директног преноса на ТВ-у. Видим да Металопластика потенцира да су били уморни на последњој утакмици, тако да би им радо препустио улогу фаворите. Ипак су они у Сеха лиги одиграли озбиљније утакмице, док је ово нешто за трофеј – сматра Теодоровић.

Према речима тренера Шапчана Веселина Вуковића полуфинале им долази у тренутку малог одмора после врло напорног дела мешаног утакмицама у Аркус и Сеха лиги, неколико случајева короне и повреда су их баш измориле.

– У том периоду су претрпели два озбиљна пораза, у Нишу и од Војводине. Били смо близу тога да се опростимо од снова о титули. Овај Ф4 нам долази у тренутку када зацељујемо ране и покушавамо да се реванширамо Железничару за убедљив пораз. Не желимо да се одрекнемо улоге фаворите, коју нам пребацују Нишлије. Они хоће да скину притисак својим играчима. Морамо да научимо да живимо са притиском, а ми то у Шапцу знамо. Искрено, много тешко нам је пао пораз у Нишу, када смо се распали за једно полувреме. Надам се да ћемо изборити финале – сматра учитељ Металопластике Веселин Вуковић.


 Друго полуфинале Железничар-Металопластика биће, према свим параметрима, занимљивије.

– Металопластика има дужу клупу, чак и петнаестог-шеснаестог играча, који може да уђе и да реши сусрет, тако да ће лакше да поднесу две утакмице. Управо због тога више бих волео Нишлије у финалу за ривала. Железничар је јако квалитетна екипа, али повредом Павловића остали су у скраћеној ротацији, па сматрам да Шапчани имају благу предност. 

И Раднички долази у Смедерево с највишим амбицијама иако није фаворит на папиру.

– Када смо средином марта играли првенствену утакмицу и Војводина и ми смо били некомплетни. Сада смо нешто комплетнији, потрудићемо се да се бар не брукамо. Одиграћемо максимално па како буде. Наше шансе су јако мале, Војводина из утакмице у утакмицу игра све боље И просто је невероватно да им у нашој земљи неко парира. Одлачан су састав, играју једнако квалитетно 60 минута истим темпом. За сваку је похвалу то што раде ове године. Не идемо са белом заставицом, потрудићемо се да урадимо нешто другачије, да одиграмо квалитетније. Радили смо на одбрани, сада ћемо имати помоћ Петровића и Гемаљевића, који није био у Новом Саду. Уз његову помоћ можемо много више да урадимо. У првенству смо остварили циљ, сада смо се окренули Купу, тако да дуже време се спремамо за полуфинале. Ако будемо максимални и они и ми биће то добра утакмица – рекао је тренер Радничког Милош Сретеновић, а потом је прокоментарисао и друго полуфинале:

– Биће то њихов четврти дуел ове сезоне, где су две утакмице завршене на гол, док је последњи меч Железничар победио убедљиво у Нишу. Мало је то не очекивано, али могу да разумем Шапчане јер су имали густ распоред и мучиле су их повреде. Сада ће Металопластика дати све од себе да уђе у финале и да освоји Куп. Жеља има финансијске проблеме, али озбиљно је у успону форме, док Металопластика мало посустаје. Биће то добра утакмица.

 Радио Телевизија Србије преносиће финалну утакмице на другом програму, која се игра од 18 часова у недељу.

Ј. Галић

Субота

Раднички – Војводина (16.30)

(суде: Секулић и Јовандић)

Железничар – Металопластика (19)

(суде: Ковач и Милосављевић)

Недеља

Финале (18)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести