ЕП Француска 2018: Андреа предводи Српкиње у нападу на Рускиње

На отварању главне фазе такмичења на ЕУРО 2018 Андреа Лекић, средњи бек румунског ЋСМ Букурешта већину руских репрезентативки познаје из дуела у ЕХФ Лиги шампиона годинама уназад.
Andrea lekic/EPA/GEORGI LICOVSKI
Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI/Andrea Lekic

Репрезентативке Србије користе дан одмора после победе над Данском (30:25).

- Пријао је дан одмора. Када немаш времена за одмор, увек ти недостаје, а када га имаш можда и превише, онда си нестрпљив да изађеш на терен. Чека нас тешка група, али оно што је најважније јесте да имамо један мир, нико није еуфоричан, атмосфера је онаква каква би требало да буде. Ту је и самопоуздање, јер видимо да смо на једном лепом нивоу. Верујемо у себе и бићемо у потпуности спремне за ту битку.

Ривал је званични олимпијски шампион...

- Русија је најјача репрезентација. Шта рећи о актуелном олимпијском шампиону, главни фаворит су за златну медаљу, јер је Норвешка ослабљена на овом првенству. Нису играле у пуном саставу против Словеније. Апсолутни су фаворити, нећемо да претимо, али то може бити и наша шанса. Средњи бек Дмитриева је кључна фигура, Вјакирева је била сконцентрисана на асистенције, мање опасна по гол у досадашњем току такмичења. У Лиги шампиона је била расположенија шутерски, променио се мало систем игре, то јој прија. Седојкина је ударна игла, брани сјајно већ дужи период, то смо осетиле у Румунији на турниру. Увек је на лопти, мирна, сконцентрисана, добар голман. То су три ударне игле...


Катарина Крпеж Шлезак први стрелац прве фазе ЕУРО 2018

Завршена је прелиминарна фаза такмичења на Европском првенству у Француској.

Репрезентација Србије са два бода наставља такмичење у главној фази где ће за ривале имати селекције Русије (субота, 18), Црне Горе (понедељак, 21) и Француске (среда, 21).

Добре игре у Нанту изнедриле су и индивидуални учинак играчица, па је тако капитен Катарина Крпеж Шлезак водећа на листи стрелаца после три кола шампионата. Десно крило мађарског Ерда која је у репрезентацији на великим такмичењима дебитовала на Европском првенству у Македонији 2008. године, постигла је 26 голова, један више од Словенке Ане Грос и по два од Румунки, Кристине Неагу и Елиза Бучески.


Шта би још могло да се издвоји као њихово оружје?

- Манагарова је играч који је буквално на сваком делу терена. Ретко ћете то наћи у свету рукомета. Неухватљива је у контри, свуда је има. Враћање назад мораће да буде најважнији сегмент. Не знам колико људи прате Русију, али то више није екипа која игра старомодно, напротив. Изузетно су брзе. Овај меч тражићемо много трчања и жестоких дуела.

Где је шанса Србије? Имају ли Рускиње слабу тачку?

- Ослањамо се на фанатичну одбрану. Са нивоом из меча са Данском можемо свакоме да парирамо. Оно што смо приметили, Макеева и Сен, два централна играча одбране, удвајају блокерску зону. Доста су оријентисане на блок, врло често има простора за пивотмена. То бисмо могле да користимо, јер су често у двојном блоку. У Румунији смо имали пар одличних акција на то. Манагарова краде лопту, морамо да имамо доста пасова на крила, како бисмо примирили те крајње играче. То раде врхунски, уигране су перфектно. Кузњецова је такође врхунско крило, право тркачко, моја бивша саиграчица из Вардара. Верујемо у себе и свој квалитет.

Како ти се чини досадашњи део турнира?

- Доста уједначено првенство. Други део жреба је лакши од нашег. Црна Гора долази без бодова у Нанту, а било би интересантно видети их у другом делу и какве би резултате тамо остварили. Холандија није играла против озбиљних ривала до сада, Румунија је победила Норвешку, али то нису Норвежанке на које смо навикли. Рускиње су показале чврстину, играле су против најтежих ривала и за сада изгледају најозбиљније.

Српске рукометашице у суботу од 18.00 играју меч са Русијом.

Рукометни савез Србије

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести