СП у Шпанији: Први циљ је пласман у другу фазу

У новом руху ће се репрезентација Србије представити на 25. Светском првенству у Шпанији за рукометашице, када се зна да ће њеном тактиком командовати селектор Урош Брегар, који је у априлу преузео кормило.
ИХФ /Ана Којић, десни бек селекције Србије
Фото: ИХФ /Ана Којић, десни бек селекције Србије

Уз то, када је реч о саставу државног тима, он је доста подмлађен. Због тога домети наших девојака не могу реално да се предвиде, али је јасно да се циља пролазак у Б групи, у којој су још Русија, Камерун и Пољска, у којој Србија почињу такмичење, сутра од 20.30 часова.

Три европске екипе свакако су фаворити за одлазак у следећу фазу, с обзиром на то да само један тим неће наћи проћи у нове четири групе које ће бити формиране у главној рунди. Први пут на Шампионату света играју 32 репрезентације, па отуда и осам група на почетку. Из новоформиране четири, по два првопласирана тима обезбедиће пласман у четвртфинале.

Када је реч о противницама наше селекције, Камерун је тек трећи пут на Светском првенству. Заузео је 22. место 2005, а 2017. године начинио је два корака више. Сходно овоме, афричка екипа није се често састајала с онима са Старог континента, па је, што се тиче наше групе, снаге одмерила само са Србијом. Било је то у првој фази на СП у Немачкој 2017, када су наше девојке лако славиле резултатом 34:21.


Данашњи програм

Група Е

Немачка – Чешка (18), Мађарска – Словачка (20.30).

Група Ф

Ј. Кореја – Конго (18), Данска – Тунис (20.30).

Група Г

Хрватска – Бразил (18), Јапан – Парагвај (20.30).

Група Х

Аустрија – Кина (18)


Рускиње су на овогодишњим Олимпијским играма у Токију освојиле сребро и после тога уследила је промена селектора, па је палицу преузела Људмила Боднијева, МВП Светског првенства 2015. године, која нема већег тренерског искуства. Рускиње бране бронзу с прошлог СП, а титулу чекају још од 2009. године. Пољакиње су им у последње време успешно парирале и оствариле су четири победе у пет утакмица. Последња је била и најважнија у њиховој историји, пошто су 2015, у четвртфиналу, биле боље 21:20 после чега су осигурале четврто место, што је њихов највећи успех на овом такмичењу. Пољска је у сличној ситуацији као Србија, у процесу је изграње новог тима и додељена јој је “вајлд карта” за шампионат у Шпанији.

Наша екипа једном је играла с Русијом, на Европском првенству 2018, када је у главној фази изгубила 29:25, а са Пољском има позитиван скор, јер је три пута победила у четири сусрета, укључујући и онај у полуфиналу у Београду, после ког је остварила највећи успех на СП, освојивши сребро.

К. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести